Awaria skrzyni biegów 7DCT - typowe usterki i opinie użytkowników

forum użytkowników modelu ProCeed
ProCee_d56

Re: Awaria skrzyni 7dct

Post autor: ProCee_d56 »

Marek3003 pisze: 03 cze 2024, 00:30
ProCee_d56 pisze: 18 paź 2023, 19:44 Nic mi na auto hold nie szarpie, nie trzęsie, nie popuszcza. Hamulce normalnie trzymają i samochód nie drgnie nawet na milimetr.
Mi też nic nie szarpie i i na auto hold samochód ani drgnie na milimetr chociażbym go traktorem ciągnął. Na ja mam manuala ale w Kii awarię skrzyni 7dct w zasadzie się nie zdarzają. A jak się zdarza to pamiętajcie że jakościowo to najlepszy samochód razem z Hondą i przecież jest najlepsza gwarancja
Zapomniałeś w tym swoim zaślepieniu wspomnieć, że koledze GoldenMat też nie szarpie na Auto Hold. Oj nieładnie, nieładnie.
Ale trzeba też pamiętać, że są tacy, którzy nawet stalową kulkę z łożyska zepsują palcami. A co dopiero tak skomplikowane urządzenie, jakim jest samochód. :lol:
Mariusz19940
model samochodu: Xceed 1.5 T-gdi

Post autor: Mariusz19940 »

mipo_ pisze: 21 kwie 2023, 18:44 Ja mam rocznik 2022, ale MY 2023. U mnie wygląda to tak, że przy ruszaniu laga raczej nie mam, ale ruszam naprawdę delikatnie. Natomiast przy zmianie na wyższe biegi też mam wrażenie, że przez moment jadę na półsprzęgle, aczkolwiek chyba nie zawsze tak się dzieje. Czasami występuje też takie zjawisko, jak by w manualu zmienić bieg, dodać lekko gazu i dopiero puścić sprzęgło.
W DSG z mokrymi sprzęgłami nigdy czegoś takiego nie odczuwałem. Mam wrażenie, że to DSG bardziej przypominało automat, a w DCT czuć, że to jednak skrzynia ręczna automatycznie wybierająca przełożenia.

"zasami występuje też takie zjawisko, jak by w manualu zmienić bieg, dodać lekko gazu i dopiero puścić sprzęgło." Odczuwam to samo, jak z tym u Ciebie ? Nadal występuje?
mipo_
model samochodu: Kia ProCeed

Post autor: mipo_ »

Tak, nadal występuje. Z tego, co zaobserwowałem, ma to związek ze stylem jazdy, a ściślej z siłą naciśnięcia pedału gazu. Jeżdżąc delikatnie, rzadko występuje, a na pewno nie da się tego wyczuć, można zaobserwować po delikatnym wachnięciu wskazówki obrotomierza. Przy ostrzejszej jeździe, jak biegi są zmieniane powyżej 2 tys. na niższych biegach czy ok. 2,5 tys. na wyższych biegach, omawiane zjawisko nie występuje. Od razu po zmianie biegu samochód ciągnie mocno do przodu, wskazówka obrotomierza równomiernie idzie w górę. Najbardziej jest to zauważalne, gdy jeżdżę umiarkowanie. Moment obrotowy jest większy niż przy delikatnej jeździe, ale biegi są zmieniane nadal przy niskich obrotach. Widać to wtedy na obrotomierzu i czuć na samochodzie.
Podobnie rzecz się ma w trybie SPORT. Biegi są, wiadomo, zmieniane przy wyższych obrotach, ale przy delikatnym traktowaniu gazu występuje omawiane zjawisko, zaś przy mocniejszym naciśnięciu pedału gazu już jest OK.
Supel
model samochodu: Kia Proceed GT-Line my23

Post autor: Supel »

Jeździsz z tym już ponad rok. Zmieniło się coś na gorzej czy TTTM?
Bo również czasami odczuwam takie wrażenie, że przy przyspieszaniu ciągłym jakby 0.5 sek było lekkie wzium na obrotach i kolejny bieg
mipo_

Raczej jest bez zmian.
Supel

mipo_ pisze: 01 sie 2024, 17:04 Raczej jest bez zmian.
W ASO byłeś?
Supel

Nawet w instrukcji pisze, że w tej skrzyni zmiany biegów są odczuwalne a uślizgi są normalne...
mipo_

W ASO nie podejmowałem tego tematu.
Owszem, w instrukcji jest napisane, że zmiany biegów mogą być odczuwalne i może wystąpić poślizg sprzęgła, aczkolwiek nie wiem, czy autor, pisząc te słowa, miał na myśli to, o czym tu piszemy.
Supel

mipo_ pisze: 04 sie 2024, 23:51 W ASO nie podejmowałem tego tematu.
Owszem, w instrukcji jest napisane, że zmiany biegów mogą być odczuwalne i może wystąpić poślizg sprzęgła, aczkolwiek nie wiem, czy autor, pisząc te słowa, miał na myśli to, o czym tu piszemy.
Dokładnie o tym samym pomyślałem czytając to. Dziś albo jutro będę w ASO i mam zamiar prosić o porównanie z innym automatem. Żeby naocznie pokazać co jest nie halo. Żadne video na YT nie ukazuje takiego zachowania o jakim piszemy
bartekszary

Post autor: bartekszary »

Witam szanowne grono! Wiem, że to nie forum Hyundaia, ale skrzynie biegów są te same.

Pacjent: Tucson 1.6 CRDi 136 KM, automat 7DCT, rocznik 2019. Problem pojawia się po przejechaniu kilkuset kilometrów w trasie – po wciśnięciu pedału gazu auto nie reaguje. Przy mocniejszym przyspieszeniu skrzynia zrzuca bieg na 6 lub 5, obroty rosną maksymalnie do 3000, ale samochód praktycznie nie przyspiesza. Przyspieszanie następuje w żółwim tempie podczas wystąpienia tej usterki.

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia ProCeed”