Zużycie oleju w Xceed 1.5 T-GDi – kiedy warto się martwić?

forum użytkowników modelu Kia XCeed
tomek_j10
model samochodu: Xceed

Zużycie oleju w Xceed 1.5 T-GDi – kiedy warto się martwić?

Post autor: tomek_j10 »

Witam wszystkich użytkowników Xceed.
Od marca 2022 roku jestem szczęśliwym posiadaczem takiego samochodu z silnikiem 1.5 tgdi w wersji M z pakietem Smart. Ostatnio zauważyłem że w silniku ubywa oleju jakoś 1/4 bagnetu na około 4 tysiące kilometrów. Oczywiście oddałem samochód do ASO w celu sprawdzenia i ewentualnego usunięcia wycieków.
Mechanicy z ASO nic nie znaleźli i nie widzą problemu, został dolany olej na full i tyle. Samochód ma przejechane 13500 km. Oleju zaczęło ubywać po około 6 tysiącach. I teraz moje pytanie.Czy w waszych samochodach olej jest cały czas na max na bagnecie czy obserwujecie zużycie oleju przez silnik.
dam9an

Re: Zużycie oleju w Xceed 1.5 T-GDi – kiedy warto się martwić?

Post autor: dam9an »

U mnie też występuje pobór oleju – na razie około 250-300 ml na 1500 km. Jestem jednak jeszcze przed przebiegiem 6000 km, a do tego czasu podobno silnik może zużywać trochę oleju. Mimo to, trochę mnie to niepokoi, bo jak to możliwe, że nowy silnik zużywa olej?

Jeśli problem będzie się utrzymywał, rozważam dwie opcje: albo zmienić markę oleju, albo zwiększyć jego lepkość.
Liquid
model samochodu: Kia Xceed 1.5 T-GDI 160 KM 7 DCT Prestige Line + PNS Cassa White

Post autor: Liquid »

Przebieg 11 500 km, poziom oleju w połowie między min/max. Rzeczywiście go ubywa ale daleko do minimum. Nie pamiętam ile było oleju od nowości. Ja się tym nie przejmuję bo pod koniec stycznia będę mieć wymianę - upłynie rok lub (w co wątpię) Kia przejedzie 15 000 km.
tomek_j10

W ASO podczas kontroli uzyskałem informacje że norma Kia to 1litr na 1000 km. Poprosiłem żeby mi to pokazał na piśmie to powiedział że taki zapis jest w instrukcji. Dzisiaj wprawdzie pobieżnie ale sprawdziłem, nie znalazłem innych informacji oprócz zalecanej klasy lepkości i instrukcji jak sprawdzić poziom oleju
adiek
model samochodu: Kia Rio 1.2 2015
Kia XCeed 1.5 T-GDI 2022 M

Post autor: adiek »

@tomek_j10
Jaki stosujesz olej? Od nowości 0W20 ?
tomek_j10

Olej zalał serwis 0w20 jak w instrukcji
adiek
model samochodu: Kia Rio 1.2 2015
Kia XCeed 1.5 T-GDI 2022 M

Post autor: adiek »

Ja właśnie czekam na zamówionego Xceeda z silnikiem 1.5 T-GDI. Przyznam szczerze, że trochę zastanawiający jest fakt brania oleju przez jednostkę 1.5 tgdi.
Niektóre silniki np. fiatowski 1.4 bierze olej od nowości i ten typ tak ma.
Nie słyszałem jeszcze o braniu oleju przez silnik 1.5 T-GDI. Ciekawy jestem jak wygląda sprawa u innych kolegów z tym silnikiem....
QRST
model samochodu: XCEED 1.5 T-GDI 7DCT +AEB

Post autor: QRST »

Pierwsza wymiana oleju przy 3,5 tys. Idealnie stan.
Następna wymiana przy ok 10,8 tys czyli trochę ponad 7tys. Tu minimalnie ok 2-3mm poniżej F w granicy błędu lub znikome "branie"
Te 2 wymiany były na oleju 5W30.
Odpowiedzcie sobie czy docieraliście auto bo to ma wpływ na pobór oleju.
Ja przez pierwsze 3,5 tys 2 razy przekroczyłem 3 tys obr.- sytuacje na drodze mnie zmusiły.
W instrukcji jest informacja o tym by przez pierwsze - teraz nie pamiętam dokładnie- 3 tys. km nie przekraczać lub unikać obrotów pow. 3 tys.
Sprawdźcie w instrukcji.
Na branie oleju może też mieć wpływ traktowanie auta z niedogrzanym silnikiem . Np krótkie dystanse po mieście.
tomek_j10

U mnie w instrukcji jest napisane żeby przez pierwszy tysiąc kilometrów nie przekraczać 3 tysięcy obrotów tak też robiłem natomiast zastanawiam się dlaczego masz wlany olej 5w30
QRST
model samochodu: XCEED 1.5 T-GDI 7DCT +AEB

Post autor: QRST »

5W30 to moja decyzja. ASO zgodnie z zaleceniami producenta dla krajów o zaostrzonych normach emisji wlewa 0W20.
Ja przywiozłem swój spełniających API SN PLUS a właściwie przewyższający zalecaną klasę jakości czyli API SP. Jedyna różnica to lepkość. Wybrałem lepszą ochronę silnika zamiast niższego spalania/emisji.
Średnie z 11 tys 6,2l.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia XCeed”