Woda w kabinie

forum użytkowników modelu Optima
jaroo_oo
model samochodu: Kia Optima IV

Woda w kabinie

Post autor: jaroo_oo »

Witam.
Czy ktoś spotkał się z przypadkiem obecności wody pod nogami pasażera? Woda kapie z tyłu nad schowkiem. Odwodnienie klimy pod spodem samochodu dziala, bo kapie z wężyka.
lonewind

Re: Woda w kabinie

Post autor: lonewind »

Ja tak miałem, ale w VW UPie z 2012 :D normalnie raz jak ruszyłem to woda spod schowka chlupneła jak z miski :lol:

Ostatecznie okazało się, że to liście zapchały jakieś kanaliki odprowadzające wode. W UPie były one pod maska, przy szybie, po lewej i prawej stronie.

Może to jest jakiś trop :roll:
jaroo1208@gmail.com
model samochodu: KiaOptima

Post autor: jaroo1208@gmail.com »

Kanały odpływowe sprawdziłem, są drożne
ziomek
model samochodu: Optima SW 2017 2.0 Pb L+Nav (AT) Snow White Pearl

Post autor: ziomek »

Też miałem wode na dywaniku pasażera, u mnie winna okazała się uszczelka podszybia - a raczej jej brak, bo serwis stwierdził, że jej tam po prostu nie było... nr części: 86154D4000

mój wątek: viewtopic.php?t=3427

EDIT: u mnie jak pojawiała się woda, to filtr kabinowy był również zalany (ten w schowku przed nogami pasażera) - sprawdź u siebie jak to wygląda
Optima SW 2017 2.0 Pb L+Nav (AT) Snow White Pearl
Rob74
model samochodu: OPTIMA 1,6 T-GDI "L" black pearl

Post autor: Rob74 »

Też miałem wodę na dywaniku pasażera. Zbierała się w czasie jazdy, jak i na postoju. Winny okazał się kabel przechodzący przez otwór, którym powietrze jest zasysane do kabiny. po podwiązaniu kabla za pomocą trytytek problem zniknął. Niestety żeby się do tego dostać, trzeba zdjąć wycieraczki i ten pas plastikowy.
KIA OPTIMA 1,6 T-GDI, "L", sedan, aurora black, 2018
kazaa
model samochodu: Optima SW 1.6 T-GDI L + NAV + TECH

Post autor: kazaa »

jaroo_oo pisze: 12 cze 2022, 15:33 Witam.
Czy ktoś spotkał się z przypadkiem obecności wody pod nogami pasażera? Woda kapie z tyłu nad schowkiem. Odwodnienie klimy pod spodem samochodu dziala, bo kapie z wężyka.
Tak, znajdziesz mój temat na forum. Bardzo długo walczyłem z ASO, po konsultacji ze wsparciem producenta udało im się coś zmienić w podszybiu i odpukać do dzisiaj jest ok. Polecam działać szybko bo w sezonie zimowym nie dasz rady z parowaniem szyb...
Bombelek
model samochodu: Kia Optima

Post autor: Bombelek »

Hej, mam kapanie w podobnym miejscu. Dokladnie zlokalizowalem ze kapie spod takiej plastikowej pinezki. Zalaczam zdjecia, wydaje mi sie ze kapie podczas uzywania klimy. Wiecie w jakim elemencie jest ta pinezka? Pozdr
Pod schowkiem
Pod schowkiem
Załączniki
20220827_174346.jpg
Bombelek
model samochodu: Kia Optima

Post autor: Bombelek »

Juz sie wyjasnilo, pisze moze komus pomoze to w przyszlosci. Te pinezka zatyka otwor ktory podobno robi sie zeby wyczyscic parownik. Raz ze u mnie ten otwor prawdopodobnie wywiercono za nisko i przy skretach woda sie wydostawala. Dwa pinezka byla nieszczelna. Uszczelnienie jej silikonem zalatwilo temat kapania. Teraz wyprac tapicerke i mam nadzieje temat do zapomnienia ;)
jaroo_oo
model samochodu: Kia Optima IV

Post autor: jaroo_oo »

Temat załatwiony. W serwisie zamontowano zła zaślepkę. Powinna być z uszczelką. To jest otwór serwisowy do czyszczenia parownika.
Takie info dostałem w serwisie
d410
model samochodu: Optima IV

Post autor: d410 »

Bombelek pisze: 29 sie 2022, 19:25 Juz sie wyjasnilo, pisze moze komus pomoze to w przyszlosci. Te pinezka zatyka otwor ktory podobno robi sie zeby wyczyscic parownik. Raz ze u mnie ten otwor prawdopodobnie wywiercono za nisko i przy skretach woda sie wydostawala. Dwa pinezka byla nieszczelna. Uszczelnienie jej silikonem zalatwilo temat kapania. Teraz wyprac tapicerke i mam nadzieje temat do zapomnienia ;)
Wczoraj żonie, aż chlupało na nogi. Pewnie to jest to, bo jakiś czas temu na przeglądzie czyścili klimę...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia Optima”