Nagła utrata mocy
-
- model samochodu: Kia CEED III Kombi 2019
Re: Nagła utrata mocy
Niestety dopadło to i mojego Ceeda. Czy ktoś poleci jakiś serwis w Warszawie, gdzie na pewno znają ten problem i będą w stanie go rozwiązać bez widocznego obecnie problemu?
Auto stało już w ASO na Bielanach, ale powiedzieli, żeby przyprowadzić jak problem wystąpi znowu, bo tak to oni muszą zgadywać. Tymczasem problem ciężko mi będzie wywołać na ulicach w mieście. To trzeba jechać na trasę, rozpędzić go do ok 100 i jeszcze mocno docisnąć - wtedy się zaczyna. Po zgaszeniu silnika problem ustępuje. Tak naprawdę spokojnie rozpędzając auto (nawet do 180) jestem w stanie przejechać całą długą trasę bez żadnego kłopotu.
Auto stało już w ASO na Bielanach, ale powiedzieli, żeby przyprowadzić jak problem wystąpi znowu, bo tak to oni muszą zgadywać. Tymczasem problem ciężko mi będzie wywołać na ulicach w mieście. To trzeba jechać na trasę, rozpędzić go do ok 100 i jeszcze mocno docisnąć - wtedy się zaczyna. Po zgaszeniu silnika problem ustępuje. Tak naprawdę spokojnie rozpędzając auto (nawet do 180) jestem w stanie przejechać całą długą trasę bez żadnego kłopotu.
Witam mam to samo jak to naprawić udało ci się ja już miałem w Aso 2 razy i nic nie zdiagnozowaliAbdulos pisze: ↑28 kwie 2021, 20:05 Miałem ten sam problem już dwukrotnie. Pierwszy raz jakieś trzy tygodnie temu, w dniu odebrania samochodu prosto z salonu (samochód kupiony z przebiegiem 4tys km). Tak samo, laweta, samochód zastępczy. Na następny dzień telefon z aso, że problem rozwiązany. Wykasowali błąd czujnika ciśnienia paliwa i auto jeździło trzy tygodnie.
Dziś ponownie ten sam problem. Stanąłem na parkingu, zgasiłem auto. Wróciłem do samochodu i auto znowu ma moc na poziomie 10-15%. Byłem blisko ASO (innego niż wcześniej), więc podjechałem do nich i zrobili to samo. Wykasowali błąd i auto nagle śmiga bez problemu. Zrobiłem małą zadymę w tym temacie i jestem umówiony na za dwa tygodnie w tej sprawie, żeby to jakoś ogarnęli, bo co to za jazda, kiedy ja nie wiem czy mogę gdzieś dalej jechać, bo mogę nie wrócić swoim samochodem.
Jak będę miał jakieś informacje to postaram się dać znać.
-
- model samochodu: Kia Ceed
Czy komuś udało się ostatecznie rozwiązać problem/poznać przyczynę. Ja już od ponad roku się męcze, raz auto jest ok 6 miesięcy a raz kilka dni, wymienione wtryskiwacze, kable, listwa zasilająca i dalej nic. Auto nagle traci moc, a po odwiezieniu laweta do ASO następnego dnia działa idealnie, oczywiście na komputerze 0 błędów.
-
- model samochodu: ProCeed GT 1.6 T-GDI 6MT 2020
Czy ta nagła utrata mocy dotyczy wszystkich silników Kia? Bo w sumie temat zaczął się od 1.6 204 kM a teraz i Ceedy i Sportage to silniki raczej inne. Nie chce mi się wierzyć, że jeśli Kia kiedyś włożyła wadliwą partię wtryskiwaczy do 1.6 to inne silniki miały by te same wtryski i te same problemy? U mnie wymieniono dwa wtryski. Nieoficjalnie mechanik mi powiedział, że problem był znany ale wiadomo nie robi się akcji przywoławczej bo to za duże koszty. A tak ktoś przyjedzie z problemem po roku ktoś po 2 albo po gwarancji 
Żałosny, rozpaczający i niedouczony krytykant Proceeda 

-
U mnie ani wymiana wtrysków ani innych podzespołów (listwa zasilająca, kable itp.) nie pomogła. Usterka sobie występuje losowo, a co najgorsze nie pojawia się ani kontrolka (check engine) ani żaden zapis błędu w pamięci komputera, no i oczywiście nie występuje w trakcie pobytu auta w ASO. Zaczynam się zastanawiać, czy nie odpowiada za to albo błędny soft generujący losowo problemy, albo wadliwy komputer.Marek3003 pisze: ↑23 wrz 2024, 22:42 Czy ta nagła utrata mocy dotyczy wszystkich silników Kia? Bo w sumie temat zaczął się od 1.6 204 kM a teraz i Ceedy i Sportage to silniki raczej inne. Nie chce mi się wierzyć, że jeśli Kia kiedyś włożyła wadliwą partię wtryskiwaczy do 1.6 to inne silniki miały by te same wtryski i te same problemy? U mnie wymieniono dwa wtryski. Nieoficjalnie mechanik mi powiedział, że problem był znany ale wiadomo nie robi się akcji przywoławczej bo to za duże koszty. A tak ktoś przyjedzie z problemem po roku ktoś po 2 albo po gwarancji![]()
Chyba jest to problem wielu różnych modeli i silników, także na forach w Wielkiej Brytanii znalazłem jego opis i informacje, że ASO sobie z tym nie radzi.
Problem ten dotyczy też Hyundai przynajmniej na rynku amerykańskim, ale tam odpowiednie organy zadziałały
https://abcnews.go.com/US/hyundai-recal ... =112064362
-
- model samochodu: CEED 1,4 T-GDI SW 2020
Przeczytałem pierwszy post i przypomniała mi się moja sytuacja z utratą mocy, ale to był Ceed 2 1.6 CRDi. Zaczęło się podobnie – głęboka rezerwa, potem tankowanie do pełna i po kilkudziesięciu kilometrach pojawił się podobny problem. Po krótkim postoju wszystko wracało do normy, ale tylko na chwilę. Okazało się, że sitko smoka w zbiorniku było oblepione biosyfem z diesla. ASO wyczyściło i problem zniknął. Później raz w roku dolewałem dodatek do paliwa Tunap i problem już się nie pojawił.
Jeszcze jedna kwestia: o ile w KIA problemem było sitko, to kiedyś w Focusie Mk1 miałem podobny problem z brakiem mocy, a winny okazał się pedał gazu (potencjometr). Może któraś z tych przyczyn dotyczy i Twojego przypadku.
Jeszcze jedna kwestia: o ile w KIA problemem było sitko, to kiedyś w Focusie Mk1 miałem podobny problem z brakiem mocy, a winny okazał się pedał gazu (potencjometr). Może któraś z tych przyczyn dotyczy i Twojego przypadku.
- gisio
- model samochodu: Cadenza 3,5 V6 A/T 286 KM
KIA nigdy nie miała problemu z sitkiem ponieważ nie sitko było ani nie jest powodem jego zatkania ale jakość paliwa na stacjach benzynowych.
Cadenza 3,5 V6 A/T 286 KM
-
- model samochodu: CEED 1,4 T-GDI SW 2020
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Chodziło mi o moją KIA (zresztą nie tylko ja miałem ten problem), i nie o samo sitko, bo ono spełniło swoje zadanie, ale o paliwo, a dokładnie o bio-dodatki, które oblepiły to sitko.
-
Czy u kogoś z Was występuje nadal problem z utratą mocy, bez jakichkolwiek informacji od systemu samochodu (brak check engine) i bez zapisania informacji o usterce. Będę podejmował kroki przeciwko importerowi i chciałbym ewentualnie zebrać grupę osób, które również mają tego typu problem z autem. Zapraszam do kontaktu w prywatnych wiadomościach.