Nawigacja w Kia Ceed 3 – czy warto?

bober

Nawigacja w Kia Ceed 3 – czy warto?

Post autor: bober »

Witam,

Rozważam zakup Kia Ceed 3 generacji i mam kilka pytań dotyczących nawigacji:

1. Jak oceniacie nawigację w samochodach marki Kia? Czy działa płynnie, czy zdarzają się zawieszenia?
2. Czy to prawda, że mapa nawigacji jest oparta na systemie Linux?
3. Czy mając nawigację fabryczną, można jednocześnie korzystać z Android Auto?
4. Czy nawigacja marki Kia wymaga połączenia z internetem z telefonu, czy działa samodzielnie jak typowe nawigacje przenośne?

Dziękuję za wszelkie informacje i opinie!
mlody_grabek

Re: Nawigacja w Kia Ceed 3 – czy warto?

Post autor: mlody_grabek »

1. Jest dobrze. Dla mnie lepiej niż Google Maps, ale wiadomo, każdy ma swoją opinię. Nigdy mi się ten system nie zawiesił, ani nie "lagował".
2. Nie mam pojęcia.
3. Tak
4. Działa bez Internetu. Jak połączysz do neta, to masz aktualizacje z np. wypadkami, robotami, i kontrolami. Dodatkowo masz pokazane natężenie ruchu, pogodę, czy np, ceny na stacjach paliw.

Ja np. mam Ceeda z 2019 roku, i w telefonie sobie ustawiłem że w momencie kiedy telefon łączy się z autem po bluetooth, odpala się skrypt który uruchamia modem i udostępnia z telefonu Internet do auta po wifi.
SothS
model samochodu: CEED 1.4 T-GDI 7DCT + full

Post autor: SothS »

Hehehe, tylko lektorka w nawigacji trochę psuje efekt ;) Ci którzy korzystają wiedzą o czym mowa :) ale można się przyzwyczaić, taki element poprawiający humor :)
CEED 1.4 T-GDI 7DCT
bober

Dzięki za odpowiedź. Dla mnie google maps jest wystarczająca ale chciałem dopytać jak jest z navi kia bo różnie to bywa w różnych markach. Co do tego pytania o Linux to tylko z ciekawości pytam bo zadałem to pytanie przez czatGPT i tak mi odpowiedziała i chciałem tylko sprawdzić.

5. A gdy nawigacja jest puszczona przez Android auto to można oddalać mapę na ekranie samochodu?
SothS
model samochodu: CEED 1.4 T-GDI 7DCT + full

Post autor: SothS »

Tak można, w zasadzie działa tak samo jak na telefonie, możesz ręcznie - w sensie palcami, powiększyć pomniejszyć i masz opcje wyśrodkuj.

Jak dla mnie to nawet ta firmowa nawigacja o wiele lepiej pokazuje rozjazdy/zjazdy niż Google. Problem jest lekki z aktualnością, bo jest aktualizowana w porywach dwa razy do roku, ale ogólnie jest ok
CEED 1.4 T-GDI 7DCT
Krzychu_nh
model samochodu: Xceed 1.6 204KM 2024r

Post autor: Krzychu_nh »

Brakuje trochę tras np. z Krakowa do Pyrzowic
bober

Z mojej strony to wszystko, można zostawić wątek otwarty na tego typu pytania o navi.
DARIUS
model samochodu: CEED 1.5 DCT BL HB

Post autor: DARIUS »

Krzychu_nh pisze: 18 lip 2024, 11:53 Brakuje trochę tras np. z Krakowa do Pyrzowic
A co ci potrzeba, prosto i w prawo, tablice drogowskazowe idealnie kierują.
Krzychu_nh
model samochodu: Xceed 1.6 204KM 2024r

Post autor: Krzychu_nh »

DARIUS pisze: 18 lip 2024, 17:49
Krzychu_nh pisze: 18 lip 2024, 11:53 Brakuje trochę tras np. z Krakowa do Pyrzowic
A co ci potrzeba, prosto i w prawo, tablice drogowskazowe idealnie kierują.
Czytaj ze zrozumieniem, to nie chodzi o to jak kto jest bystry tylko o to jak działa nawigacja i czy jej coś brakuje. Ale tak muszę przyznać że jesteś błyskotliwy, jeśli chodziło o to. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia Ceed III (2018 - obecnie)”