Nawigacja w Kia Ceed 3 – czy warto?
Nawigacja w Kia Ceed 3 – czy warto?
Witam,
Rozważam zakup Kia Ceed 3 generacji i mam kilka pytań dotyczących nawigacji:
1. Jak oceniacie nawigację w samochodach marki Kia? Czy działa płynnie, czy zdarzają się zawieszenia?
2. Czy to prawda, że mapa nawigacji jest oparta na systemie Linux?
3. Czy mając nawigację fabryczną, można jednocześnie korzystać z Android Auto?
4. Czy nawigacja marki Kia wymaga połączenia z internetem z telefonu, czy działa samodzielnie jak typowe nawigacje przenośne?
Dziękuję za wszelkie informacje i opinie!
Rozważam zakup Kia Ceed 3 generacji i mam kilka pytań dotyczących nawigacji:
1. Jak oceniacie nawigację w samochodach marki Kia? Czy działa płynnie, czy zdarzają się zawieszenia?
2. Czy to prawda, że mapa nawigacji jest oparta na systemie Linux?
3. Czy mając nawigację fabryczną, można jednocześnie korzystać z Android Auto?
4. Czy nawigacja marki Kia wymaga połączenia z internetem z telefonu, czy działa samodzielnie jak typowe nawigacje przenośne?
Dziękuję za wszelkie informacje i opinie!
-
Re: Nawigacja w Kia Ceed 3 – czy warto?
1. Jest dobrze. Dla mnie lepiej niż Google Maps, ale wiadomo, każdy ma swoją opinię. Nigdy mi się ten system nie zawiesił, ani nie "lagował".
2. Nie mam pojęcia.
3. Tak
4. Działa bez Internetu. Jak połączysz do neta, to masz aktualizacje z np. wypadkami, robotami, i kontrolami. Dodatkowo masz pokazane natężenie ruchu, pogodę, czy np, ceny na stacjach paliw.
Ja np. mam Ceeda z 2019 roku, i w telefonie sobie ustawiłem że w momencie kiedy telefon łączy się z autem po bluetooth, odpala się skrypt który uruchamia modem i udostępnia z telefonu Internet do auta po wifi.
2. Nie mam pojęcia.
3. Tak
4. Działa bez Internetu. Jak połączysz do neta, to masz aktualizacje z np. wypadkami, robotami, i kontrolami. Dodatkowo masz pokazane natężenie ruchu, pogodę, czy np, ceny na stacjach paliw.
Ja np. mam Ceeda z 2019 roku, i w telefonie sobie ustawiłem że w momencie kiedy telefon łączy się z autem po bluetooth, odpala się skrypt który uruchamia modem i udostępnia z telefonu Internet do auta po wifi.
Hehehe, tylko lektorka w nawigacji trochę psuje efekt
Ci którzy korzystają wiedzą o czym mowa
ale można się przyzwyczaić, taki element poprawiający humor 

CEED 1.4 T-GDI 7DCT
Dzięki za odpowiedź. Dla mnie google maps jest wystarczająca ale chciałem dopytać jak jest z navi kia bo różnie to bywa w różnych markach. Co do tego pytania o Linux to tylko z ciekawości pytam bo zadałem to pytanie przez czatGPT i tak mi odpowiedziała i chciałem tylko sprawdzić.
5. A gdy nawigacja jest puszczona przez Android auto to można oddalać mapę na ekranie samochodu?
5. A gdy nawigacja jest puszczona przez Android auto to można oddalać mapę na ekranie samochodu?
Tak można, w zasadzie działa tak samo jak na telefonie, możesz ręcznie - w sensie palcami, powiększyć pomniejszyć i masz opcje wyśrodkuj.
Jak dla mnie to nawet ta firmowa nawigacja o wiele lepiej pokazuje rozjazdy/zjazdy niż Google. Problem jest lekki z aktualnością, bo jest aktualizowana w porywach dwa razy do roku, ale ogólnie jest ok
Jak dla mnie to nawet ta firmowa nawigacja o wiele lepiej pokazuje rozjazdy/zjazdy niż Google. Problem jest lekki z aktualnością, bo jest aktualizowana w porywach dwa razy do roku, ale ogólnie jest ok
CEED 1.4 T-GDI 7DCT
-
- model samochodu: Xceed 1.6 204KM 2024r
Brakuje trochę tras np. z Krakowa do Pyrzowic
Z mojej strony to wszystko, można zostawić wątek otwarty na tego typu pytania o navi.
A co ci potrzeba, prosto i w prawo, tablice drogowskazowe idealnie kierują.
-
- model samochodu: Xceed 1.6 204KM 2024r