Dziwny dźwięk przy 1500-1700 obrotów w Kia Sportage 1.7 CRDI
-
- model samochodu: Kia Sportage IV 1.7 CRDI 2016
Dziwny dźwięk przy 1500-1700 obrotów w Kia Sportage 1.7 CRDI
Witam wszystkich. Od niedawna jestem posiadaczem Kia Sportage 1.7 CRDI 116 KM z 2016 roku. Mam taki problem, że podczas przyspieszania przy obrotach 1500 a 1700 na 3,4,5 biegu jest taki dziwny głos, rezonans i nie wiem czym jest to spowodowane. Czy może to być przyczyna koła pasowego, wybitej już jakieś poduszki silnika, a może koło dwumasowe, ale nie jestem właśnie pewien czy to koło występuje w tej wersji silnika. I druga sprawa czy wie ktoś jak zresetować informację o kontrolce ciśnienia w oponach - TMPS. Bardzo proszę o wszelkie info i podpowiedź. Serdecznie pozdrawiam
Re: Dziwny dźwięk przy 1500-1700 obrotów w Kia Sportage 1.7 CRDI
Witam, podpinam się do pytania. Mam ten sam problem co kolega z tą różnicą że warkot/wibracje pojawiają się od drugiego biegu. Na ten moment nie mogę zlokalizować problemu. Również liczę na pomoc forumowiczów. Z góry dziękuję.
-
- model samochodu: Sportage IV 1.7 CRDI 116KM
U mnie ten rezonans także występuje i nie mogę zlokalizować jego źródła. Co do TPMS to jak ciśnienie będzie prawidłowe to po 2km jazdy komunikat sam zniknie.
-
Witam,
Te niepokojące dźwięki przy takich obrotach jak podałem wcześniej, to są dźwięki które pochodzą z powoli kończącej się turbiny. Moja właśnie się skończyła
Przestała trzymać ciśnienie, spadek mocy, migający Check Engine i powroty przyrostu mocy.
Te niepokojące dźwięki przy takich obrotach jak podałem wcześniej, to są dźwięki które pochodzą z powoli kończącej się turbiny. Moja właśnie się skończyła

-
- model samochodu: Kia sportage
Cześć Pyrus,
Mam ten sam dźwięk. Czy możesz powiedzieć coś więcej na temat przyczyny? Chodzi Ci o turbinę końcową? Napisałeś, że „Twoja właśnie się skończyła” — co dokładnie masz na myśli?
Miłego dnia!
Mam ten sam dźwięk. Czy możesz powiedzieć coś więcej na temat przyczyny? Chodzi Ci o turbinę końcową? Napisałeś, że „Twoja właśnie się skończyła” — co dokładnie masz na myśli?
Miłego dnia!
Cześć Pyrus, dwa pytania:
Przy jakim przebiegu się rozsypała?
Jak dlugo przed awarią pojawiały się wibracje?
Ja jeżdżę juz 3 rok z takimi objawami(od trzech lat jestem drugim wlascicielem) i wszystko działa poprawnie tylko te wibracje... Dodam że nie widzę zmian w wibracjach tzn. Nie zwiększają się ani nie zmniejszają.
Przebieg w mojej to 130 000 km
Dzięki.
Przy jakim przebiegu się rozsypała?
Jak dlugo przed awarią pojawiały się wibracje?
Ja jeżdżę juz 3 rok z takimi objawami(od trzech lat jestem drugim wlascicielem) i wszystko działa poprawnie tylko te wibracje... Dodam że nie widzę zmian w wibracjach tzn. Nie zwiększają się ani nie zmniejszają.
Przebieg w mojej to 130 000 km
Dzięki.
-
Te dziwne nkepokojece dźwięki pochodziły ze sprzęgła. W moim samochodzie od nowości nie było wymianę sprzęgło. Po wymianie kompletnego sprzęgła zaznaczam, że u mnie jest zwykle sprzęgło dziwek zniknął. Na tarczy są sprężynki które oddawały taki niepokojący dźwięk. A jeśli chodzi o turbo to nie dawało ciśnienia i nie było mocy ponieważ był uszkodzony czujnik doładowania turbiny, teraz jest wszystko ok. Pozdrawiam