Aktualizacja 2024 obniża moc w Pro Ceed GT

forum użytkowników modelu ProCeed
Magdalenko
model samochodu: PRO CEED GT

Aktualizacja 2024 obniża moc w Pro Ceed GT

Post autor: Magdalenko »

Hey wszystkim :)

Wczoraj wróciłam z serwisu rocznego potrzebnego do utrzymania gwarancji samochodu.

Wszystko byłoby ok, ale okazało się, że podczas serwisu wgrywają nową aktualizację, która obniża moc auta. Jest ono wyraźnie słabsze, co czuć od razu (podobno z powodu dyrektyw Unii).

To jest niepoważne. Nie po to kupuję wersję GT, żeby jeździła jak 1.2.

Paradoksalnie, albo nie robisz serwisu i tracisz gwarancję, albo musisz się na to zgodzić.
wroceed
model samochodu: KIA CEED III SW 1.4 T-GDI BL2+AEB

Re: Aktualizacja 2024 obniża moc w Pro Ceed GT

Post autor: wroceed »

Tak też niestety było z Ceedami I generacji i silnikiem Diesla 1.6 CRDI 115 KM, którym jeździłem...w trakcie któregoś przeglądu, bez pytania i uprzedzenia, wgrali w ASO nowy soft (odgórne zalecenia), po którym auto nie jeździło tak żwawo jak wcześniej (przy założeniu, że mogło przy 115 KM żwawo jeździć ;) - było naprawdę całkiem dynamiczne)
ProCee_d56

Post autor: ProCee_d56 »

Magdalenko pisze: 12 lip 2024, 11:40 Hey wszystkim :)

Wczoraj wróciłam z serwisu rocznego potrzebnego do utrzymania gwarancji samochodu.

Wszystko byłoby ok, ale okazało się, że podczas serwisu wgrywają nową aktualizację, która obniża moc auta. Jest ono wyraźnie słabsze, co czuć od razu (podobno z powodu dyrektyw Unii).

Paradoksalnie, albo nie robisz serwisu i tracisz gwarancję, albo musisz się na to zgodzić.
A to ciekawe co napisałaś. Niedawno byłem w ASO i została wykonana aktualizacja oprogramowania dla silnika, ale było to związane z ewentualnym problemem uruchamiania silnika, a nie w celu obniżenia jego mocy.
Ja u siebie nie zauważyłem aby samochód miał mniejszą moc. Jak jeździł tak jeździ.
Możesz wysłać maila do KIA Polska z zapytaniem w tej sprawie i po otrzymaniu odpowiedzi (mam nadzieję, że przeczącą temu), zwrócić się do ASO o usunięcie problemu mocy Twojego silnika.
Awatar użytkownika
dzyszla
model samochodu: Ceed III (prod. 2023) 1.5 T-GDI (160KM) M + SMT / 7DCT
Wcześniej:
Ceed III (prod. 2019) 1.4 T-GDI (140KM) M / MT
Kontakt:

Post autor: dzyszla »

Jeśli auto jest na gwarancji i wgrywają soft, który obniża moc/monet poniżej tego, co było w katalogu przy zakupie, to jest to - myślę - podstawa do zgłoszenia wady podlegającej gwarancji.

Producenci aut bardzo często w katalogach z góry zaniżają moc i moment o kilka procent, aby nikt się o to nie pluł nawet za jakiś czas. Więc gdyby wyszło teraz poniżej, to na bank coś nie teges.

Gorzej, jeśli aktualizacja wcale jednak nie obniżyła max. mocy/momentu, a zmieniła charakterystykę tylko.

Niemniej, jeśli tak bardzo czujesz, to bym wydał kaskę na hamowanię (jakąś tylko certyfikowaną) i sprawdził i jeśli jest źle, to zgłaszał.
Dżyszla
Lunar GT
model samochodu: Kia Sportage V GT 4WD HEV MY22 + wszystko (tylko dziury w dachu nie chciałem)

Post autor: Lunar GT »

Magdalenko pisze: 12 lip 2024, 11:40 Hey wszystkim :)

Ludzie zanim zaczniecie pisać kolejne tyrady i dziesiątki stron to niech autor tematu da jakieś wiarygodne dowody.
ProCee_d56

Post autor: ProCee_d56 »

W moim przypadku, kiedy zrobiono aktualizację oprogramowania, poprosiłem o wpisanie tego faktu do książki gwarancyjnej.
I mam wpisane - aktualizacja oprogramowania uruchamiania silnika. Proste.
Dlatego jeżeli ktoś nie ma wpisu o dokonanych zmianach, lub nie zna się na tym, to w razie wątpliwości powinien uzyskać informację z KIA Polska. To jeden krótki, wysłany mail, na który można powołać się w ASO.
A jeszcze prościej zgłosić się z tym od razu do ASO, w którym był wykonany przegląd.
Być może coś poszło nie tak lub to zwykły zbieg okoliczności, że silnik stracił swoją moc.
Nie wyobrażam sobie natomiast obniżania mocy silnika w serwisowanym samochodzie ze względu na jakieś ,,unijne dyrektywy".
Nigdy też nie opieram się na ,,podobno" i ,, ktoś komuś powiedział".
omar77

Post autor: omar77 »

Jakiekolwiek obniżenie mocy silnika jest niezgodne z prawem oczywiście. Masz mieć taką moc z jaką kupiłeś auto. Mogą sobie robić nowe proceedy z mniejszą mocą ale nie mogą obniżać w tych które już sprzedali z powody jakiejś dyrektywy
SothS
model samochodu: CEED 1.4 T-GDI 7DCT + full

Post autor: SothS »

"Wszystko byłoby ok, ale okazało się, że podczas serwisu wgrywają nową aktualizację, która obniża moc auta. Jest ono wyraźnie słabsze, co czuć od razu (podobno z powodu dyrektyw Unii)."

Sama to wymyśliłaś, czy ktoś Ci to oficjalnie powiedział?
CEED 1.4 T-GDI 7DCT
Remik70
model samochodu: samochód

Post autor: Remik70 »

Nie jest możliwa sytuacja, aby producent dostosowywał auto pod normy eko wstecz, już sprzedane, jeżdżące po świecie i skutkiem czego auto zmienia swoje parametry. Wyżej Kolega dobrze mówi, autko na hamownię postawić, ale od razu rzeczoznawcą motoryzacyjnym., koszty niestety :( …. Znając kulturę motoryzacyjną w wielu ASO i nie tylko KIA możliwe, że coś popsuli przy przeglądzie. Poziom umiejętności taki, że nie potrafią bezpiecznie wymienić oleju w silniku :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia ProCeed”