Kia sportage III 2.0 163KM - problem a automatem

drzasiek90
model samochodu: Sportage III

Kia sportage III 2.0 163KM - problem a automatem

Post autor: drzasiek90 »

O tygodnia mam dziwny objaw, skrzynia biegów podczas jazdy przełącza się jakby w tryb awaryjny.
Odpalam samochód i jedzie normalnie, w pewnym momencie pojawia się dość mocne szarpnięcie i skrzynia zostaje tylko na 4 biegu, nie zmienia biegów. Jeśli wyłączę silnik i odpalę, problem znika.
Sytuacja powtarza się codziennie w drodze do i z pracy, raz po 5km, raz po 30 km, różnie.
Mam skaner OBD na BT, za każdym razem błędów nie pokazuje, jeden raz się zdażyło, że po pojawieniu się tej sytuacji, komputer pokazał błąd P0365 - błąd czujnika wałka rozrządu. Doczytałem, że problem z czujnikiem może spowodować zablokowanie skrzyni, więc wymieniłem czujnik. jednak nie pomogło.
Jeden raz zaświecił się check (dokładnie w momencie szarpnięcia), mój skaner OBD nie odczytał żadnego błędu, możliwe, że to właśnie skrzynia zgłosiła błąd ale niestety nie dorwałem wtedy nikogo, kto miałby lepszy skaner aby odczytać błąd.
Błąd po kilku odpaleniach zniknął.
saron22
model samochodu: Proceed GT, Sportage V BL.

Re: Kia sportage III 2.0 163KM - problem a automatem

Post autor: saron22 »

Z deski błąd znikł ale w pamięci sterownika skrzyni pozostał więc jaki masz problem żeby odczytać ten błąd? Jedź do kogoś kto ma sprzęt a nie zabawkę. Dobrze by było jeśli ów posiadacz sprzętu znał się zarówno na obsłudze tego sprzętu oraz na diagnostyce pojazdów z podobnymi skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia Sportage III (2010-2015)”