wymiana oleju silnikowego - samodzielna
-
- model samochodu: samochód
Re: wymiana oleju silnikowego - samodzielna
Możesz zalać ten pierwszy, bo najtańszy i nie bierz do głowy tematu. Pozostałe oleje ta sama klasa i nie czynią żadnych cudów, ani nie szkodzą. Średnia półka olejowa ot i tyle.
-
- model samochodu: Ceed CD SW 1.5 t-gdi 6mt
Najtańszy to będzie akurat eneos ultra niespełna 37zł za litr.
Jeśli jeździsz dużo na krótkich odcinkach to rozważ x-prima ze względu na najniższy indeks lepkości w 40°C.
Generalnie jak wyżej koledzy wspominali, wlej to co spełnia normy i będzie dobrze.
Jeśli jeździsz dużo na krótkich odcinkach to rozważ x-prima ze względu na najniższy indeks lepkości w 40°C.
Generalnie jak wyżej koledzy wspominali, wlej to co spełnia normy i będzie dobrze.
Po bułki itp poruszam się piechotą. Do pracy mam 17 km i myślę że to już nie jest taki bardzo krótki dystans no chyba że się mylę. Raz w roku trasa na Chorwację 1200 km x 2 i pewnie uzbiera się kilka tras kilku set kilometrowych. Zależy mi pewnie jak każdemu z nas na najlepszej ochroni silnika. Powiem wam że przeczytałem tematy związane z olejem 5 w 30 ze niby lepszy i mam trochę mętlik w głowie. Na krótsze trasy mam fiata bravo wolnego ssaka.
-
- model samochodu: Ceed CD SW 1.5 t-gdi 6mt
No to zaraz się zacznie...
Krótkie dystanse to raczej takie poniżej 5km, więc w Twoim wypadku jest to normalny sposób użytkowania.
Chociaż osobiście uważam, że 11-12 tyś km to maksymalny interwał wymiany oleju.
Krótkie dystanse to raczej takie poniżej 5km, więc w Twoim wypadku jest to normalny sposób użytkowania.
Chociaż osobiście uważam, że 11-12 tyś km to maksymalny interwał wymiany oleju.
-
- model samochodu: Xceed 1.6 204KM 2024r
Czyli jeżeli będziesz wymieniał co 15000 to żywotność silnika spadnie z 300 000 km do 260 000 km,nie popadajmy w paranoje
Olej będę wymieniał co rok i raczej wątpię żebym dobił do 10 tys.
-
Uwolnij się od mętliku w głowie i głowy sobie nie zawracaj głupotami rozpowszechnianymi przez niedouczonych ludzi którym ciągłe od lat się cos wydaje i mogą o tym pisać, mówić bezkarnie gdzie się tylko da. Te silniki jak wiele innych jeździ i żyje w świetnej kondycji na olejach 0w20. Jedyne do czego warto się przyłożyć to nie kupować tanizny olejowej. Totalne minimum to ten Total EC6 , no chyba, że jakiś olej w klasie 0W20 wskazuje ewidentnie lepsze parametry składu mieszaniny, proporcji, oraz parametry użytkowe jakoś tak konkretnie przewyższające tego niedrogiego totala. Olej 5W30 oczywiście bedzie właściwszym, ale do silnika gdzie konstruktor taki olej przewidział. Do silnika gdzie konstruktor przewidział 0W20 i takim robi pierwsze fabryczne napełnianie zalewamy później 0w20 i kropka. Dbaj o terminowe wymiany i druga kropkaMamula22 pisze: ↑16 lip 2024, 09:36 Po bułki itp poruszam się piechotą. Do pracy mam 17 km i myślę że to już nie jest taki bardzo krótki dystans no chyba że się mylę. Raz w roku trasa na Chorwację 1200 km x 2 i pewnie uzbiera się kilka tras kilku set kilometrowych. Zależy mi pewnie jak każdemu z nas na najlepszej ochroni silnika. Powiem wam że przeczytałem tematy związane z olejem 5 w 30 ze niby lepszy i mam trochę mętlik w głowie. Na krótsze trasy mam fiata bravo wolnego ssaka.

.....
Jest jeszcze jedno ciekawe zagadnienie.
Wielu speców internetowych snuje chore u podstawy teorie, że po dotarciu nowego silnika to oni dopiero zaleją dobry, właściwszy

Takie internetowe gamonie którzy nawet sprawy sobie nie zdają, że jesli silnik okres swojego docierania przez 10-15 tys km przeżył na oliwie 0w20 to już w jego technicznym żywocie nie zdarzy mu się już okres większych obciążeń termicznych i mechanicznych, nie ma opcji. Okres docierania jednostki silnikowej to przede wszystkim zwiększone wydzielanie ciepła w węzłach tarcia które przenoszą większe obciążenia mechanicznie. Później jak silnik dotarty, ułożony mechanicznie to pracuje jak na wakacjach w porównaniu do okresu pierwszych kilku tys km.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2024, 11:34 przez Remik70, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- model samochodu: Xceed 1.6 204KM 2024r
Czyli w skrócie lej to co mówi książka i wymieniaj tak jak mówi książka i tyle, po co roztrzasać temat
No to temat wyczerpany. Napiszcie ewentualnie, który konkretnie olej z poniższych będzie najlepszy
. Wybaczcie ale to mój pierwszy nowy samochód. Na jakich olejach jedziecie.
TOTAL Quartz Ineo Xtra EC6 0w20
Eneos x-prima 0w20
Eneos ultra 0w20
Liqui Moly Special TEC AA 0W-20
MILLERS OILS XF PREMIUM C5 0w20
Eneos x-prima 0w20
Eneos ultra 0w20
-
Mówisz najlepszy olej z dostępnych ? Trzeba czytać, przeglądać karty charakterystyk fizykochemicznych i o ile producent nic tam nie zakombinował brakiem uczciwości wybierać olej bardziej syntetyczny od mniej syntetycznegoMamula22 pisze: ↑16 lip 2024, 11:15 No to temat wyczerpany. Napiszcie ewentualnie, który konkretnie olej z poniższych będzie najlepszy. Wybaczcie ale to mój pierwszy nowy samochód. Na jakich olejach jedziecie.
Eneos x-prima 0w20
Eneos ultra 0w20