Kupno używanego Kia Sportage HEV – który rocznik wybrać?

kianik

Kupno używanego Kia Sportage HEV – który rocznik wybrać?

Post autor: kianik »

Cześć wszystkim,

Myślę o zakupie Kia Sportage HEV z rocznika 2022-2025 za kwotę do 160 tys. zł i zastanawiam się, czy są jakieś znaczące różnice między poszczególnymi rocznikami, które mogą wpłynąć na moją decyzję. Głównie zależy mi na bogatym wyposażeniu i dobrze działającej elektronice wspomagającej kierowcę oraz na dobrym wyciszeniu. Zakup planuję na firmę.

Mam też pytanie dotyczące dachu panoramicznego w tym modelu – czy to plus, czy minus?

Będę wdzięczny za wszelkie spostrzeżenia i porady.

Pozdrawiam!
Kamikazi
model samochodu: Kia sportage IV

Re: Kupno używanego Kia Sportage HEV – który rocznik wybrać?

Post autor: Kamikazi »

Tam masz albo 230 koni albo 215 koni albo 210 koni takie są różnice.... Na 1.6 litry. Benzyna z turbo. Różnić innych nie ma 210 koni mają najnowsze najstarsze mają 230 koni ... Sił ik kiedyś generować 180 koni silnik na benzynę teraz 160 koni chodzi o ekobzdure Eee przepraszam o co2
unfocused
model samochodu: Sportage NQ5 HEV AWD 230HP GT-Line

Post autor: unfocused »

W roczniku 2023 da się na stałe wyłączyć powiadomienia o przekroczeniu prędkości. Przy tym, jak działa rozpoznawanie znaków, to jest wręcz niezbędne. Z drugiej strony wszystkie choroby wieku dziecięcego zostały już chyba wyprostowane. Poza tym 230 koni zamiast 210.
Jol03
model samochodu: KIA Sportage V-GT-line- HEV

Post autor: Jol03 »

Dach panoramiczny zabiera trochę miejsca w środku i osoby z większym wzrostem mogą to doświadczać. Zwiększa też hałas w środku, chociaż ci którzy go maja nie potwierdzają tego. Zmniejsza sztywność całej karoserii. Wraz z czasem może skrzypieć, cieknąć itp. Kia Sportage fajny samochód do jazdy w mieście i poza miastem do 120 km/h powyżej tej prędkości hałas w środku bardzo męczący. jeżeli ktoś planuje pokonywać większość po drogach szybkiego ruchu - zastanawiał bym się. Szkoda że niema takich danych o hałasie w przedziale różnych prędkości dla różnych marek. Może ktoś robił takie porównanie? Sportage HEV raczej do jazdy miejskiej, na autostradzie 140-160 km/h spalanie ponad 10l/100. W mieście i poza miastem spokojna jazda około 6l/100. Natomiast skrzynia automatyczna to jest to, Nareszcie nie trzeba wachlować biegami.
jaskier
model samochodu: sportage v mhev 180 BL AE+

Post autor: jaskier »

Jol03 pisze: 31 lip 2024, 08:19 Szkoda że niema takich danych o hałasie w przedziale różnych prędkości dla różnych marek.=
Fajna sprawa by to była ale w praktyce mało wykonalne, bo o ile sprzęt pomiarowy może być ten sam o tyle żeby porównanie było rzetelne musiałyby panować te same warunki drogowe/pogodowe/te same opony itp więc porównanie i tak jest tylko orientacyjne
Jol03
model samochodu: KIA Sportage V-GT-line- HEV

Post autor: Jol03 »

Oczywiście masz pełną rację. Ja jeżdżę w dłuższą trasę drogami szybkiego ruchu i autostradami 3-4 razy w roku. Większość miasto i poza miastem 70-90 km/h, a przy tych prędkościach jest bardzo cicho. Niedawno wróciłem z trasy Gdańsk - Kraków i co z tego jak wypadki na autostradzie, korki niesamowite, po prostu tragedia. W naszych warunkach niema nawet gdzie pojeździć te 140km/h. Za to tempomat pomaga rewelacyjnie.
Henryk 54
model samochodu: Sportage 2022 HEV BL 180+HEV

Post autor: Henryk 54 »

Gdybym miał wybierać jeszcze raz to HEV z początku produkcji
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia Sportage V (2021 - obecnie)”