regeneracja katalizatora
regeneracja katalizatora
Witam, regenerował ktoś już katalizator do Optimy IV 1.6 T-GDI? czy w grę wchodzi tylko wymiana na nowy?
Re: regeneracja katalizatora
Dla zainteresowanych przeglądających forum i borykających się z podobnym problemem (błąd DTC P0420), ceny katalizatorów do silnika 1.6 tgdi w Optimie(MY19) w serwisach KIA wraz z robocizną to koszt w przedziale 12-13 tyś zł, sam katalizator to koszt 8-9k. Jak widać cena katalizatora na zagraniczych rynkach to koszt ok 2400 USD czyli podobnie.
Firmy zajmujące się regeneracją katalizatorów wyceniły naprawy na 3-4k (wymiana wkładu katalizatora). Uznałem, że może kiedyś ktoś będzie się borykał z podobnym problemem i będzie już miał kilka odpowiedzi jak wygląda sprawa z wymianą lub regeneracją tego pięknego elementu (nie brałem pod uwagę wycinania, gdyż uważam to za nielegalne działanie). Pozdrawiam
Firmy zajmujące się regeneracją katalizatorów wyceniły naprawy na 3-4k (wymiana wkładu katalizatora). Uznałem, że może kiedyś ktoś będzie się borykał z podobnym problemem i będzie już miał kilka odpowiedzi jak wygląda sprawa z wymianą lub regeneracją tego pięknego elementu (nie brałem pod uwagę wycinania, gdyż uważam to za nielegalne działanie). Pozdrawiam
Cześć
Chciałem zapytać na jakie rozwiązanie ostatecznie się zdecydowałeś? Borykam się z podobnym problemem
Pozdrawiam
Chciałem zapytać na jakie rozwiązanie ostatecznie się zdecydowałeś? Borykam się z podobnym problemem
Pozdrawiam
Witam. Ostatecznie byłem zdecydowany na regeneracje katalizatora w firmie LUMA w Przeźmierowie, ale po konsultacji na miejscu w serwisie i dosyć konkretnej rozmowie z obsługą w serwisie LUMA (sprawdzono ciśnienie katalizatora i nie był zapchany), polecono mi zrobić dalszą diagnostykę, gdyż problem może nie wynikać ze samego katalizatora (winny może być system wydechowy, S2, niewypał, wtryskiwacz, układ EGR, konwerter katalizatora, czujnik ECT poza zasięgiem, kolektor wydechowy, wysokie ciśnienie paliwa, nieprawidłowe połączenia) tak więc sama wymiana katalizatora mogła by nic nie dać (może na chwilę) i sytuacja po wymianie mogła by się powtórzyć, dlatego zasugerowano mi, żeby na początek szukać przyczyny w silniku. Jestem umówiony na diagnostykę u poleconego przez serwis LUMA mechanika od KIA. Jeżeli stwierdzi, że w 100% to katalizator to będę go regenerował. Szacunkowo koszt wymiany wkładu katalizatora był na 2500 zł brutto bez robocizny demontażu, a czas tej operacji 3-4 dni. Ogólnie dostępność części oryginalnej na Polskim rynku to jakaś masakra tylko ASO, na zagranicznym portalu znalazłem tą część i kosztowała 2500 USD czyli wychodziło podobnie jak w ASO około 9 tyś. zł za samą część reszta kwoty to robocizna ASO (łącznie 12500 zł) zapytanie było wysyłane do kilku serwisów ASO KIA i ceny były zbliżone.
Edit: u mnie pomogła wymiana świec od 200km błąd nie występuje. Warto sprawdzić wszystko inne przed wymianą lub regeneracją katalizatora.