Cześć
Może ma ktoś doświadczenie z przenoszeniem gwarancji z Niemiec do Polski?
Mam na oku Stingera. Sprzedawca twierdzi że auto w Niemczech miało pełen serwis ASO (przeglądy co 10.000 km faktury wraz z książeczką serwisową w komplecie) + miało stłuczkę z rozwalonym zderzakiem (naprawa w ASO Kia, mają być faktury). Auto ostatni serwis miało w Polsce i tu zaczynają się schody. Sprzedawca twierdzi że po wykonaniu dodatkowego przeglądu, ASO nie przedłużyło gwarancji na PL zasłaniając się zmianą regulaminu gwarancji KIA. Dostałem też info że gwarancja nadal obowiązuje w Niemczech.
Spotkał się ktoś z taką sytuacją? Można walczyć o przywrócenie takiej gwarancji, czy powinna to być czerwona lampka dla mnie przy zakupie?
Pytam na forum bo nie chcę zmarnować 600km drogi na oglądanie felernego auta.
Dzięki!
Gwarancja KIA Niemcy-Przeniesienie do Polski
-
- gisio
- model samochodu: Cadenza 3,5 V6 A/T 286 KM
Re: Gwarancja KIA Niemcy-Przeniesienie do Polski
Podaj numer VIN pojazdu a wszystko się wyjaśni ...
Cadenza 3,5 V6 A/T 286 KM
-
@gisio
KNAE551CDL6080127
Aż jestem ciekawy co tam się wydarzyło
KNAE551CDL6080127
Aż jestem ciekawy co tam się wydarzyło
- gisio
- model samochodu: Cadenza 3,5 V6 A/T 286 KM
Sorki przeoczyłem Twój kolejny wpis.
Do systematyczności serwisowania Twojego auta nie ma podstaw by się "przyczepić" (sprawdziłem dane 3 lata wstecz- do starszych nie mam dostępu). Blokady w systemie gwarancyjnym Kia na ten VIN nie ma więc auto jak najbardziej posiada gwarancję na terenie RP i żadne dodatkowe przeglądy oprócz tych zawartych w Instrukcji Obsługi nie są wymagane. Serwisuj dalej auto jak przewiduje Instrukcja Obsługi a gwarancja będzie respektowana na warunkach zawartych w K.G. Twojego auta.
Tak na marginesie w ubiegłym tygodniu pojawił się biuletyn serwisowy dotyczący wymiany przewodu zasilającego turbosprężarkę więc możesz dostać pismo od Kia zapraszające Cię do umówienia się na jej bezpłatne wykonanie. Jak nie chcesz czekać na oficjalne pismo to możesz sam umówić się na wykonanie akcji w dowolnym ASO Kia.
Do systematyczności serwisowania Twojego auta nie ma podstaw by się "przyczepić" (sprawdziłem dane 3 lata wstecz- do starszych nie mam dostępu). Blokady w systemie gwarancyjnym Kia na ten VIN nie ma więc auto jak najbardziej posiada gwarancję na terenie RP i żadne dodatkowe przeglądy oprócz tych zawartych w Instrukcji Obsługi nie są wymagane. Serwisuj dalej auto jak przewiduje Instrukcja Obsługi a gwarancja będzie respektowana na warunkach zawartych w K.G. Twojego auta.
Tak na marginesie w ubiegłym tygodniu pojawił się biuletyn serwisowy dotyczący wymiany przewodu zasilającego turbosprężarkę więc możesz dostać pismo od Kia zapraszające Cię do umówienia się na jej bezpłatne wykonanie. Jak nie chcesz czekać na oficjalne pismo to możesz sam umówić się na wykonanie akcji w dowolnym ASO Kia.
Cadenza 3,5 V6 A/T 286 KM