Właśnie dlatego zasugerowałem Koledze HEVa przedliftowego
Kia Sportage 5: model 2025 zakup
-
- model samochodu: Sportage NQ5 HEV GT-Line AWD, HK, AE+
Re: Kia Sportage 5: model 2025 zakup
Jak budżet Ci pozwala to bierz HEV + AWD + AE+ - mam, jeżdzę i drugi raz bym kupił
HEV - w mieście świetnie obniża spalanie. Czysto elektrycznie pojedziesz również na trasach szybkiego ruchu. Warto jechać w trasie na tempomacie bo wtedy napęd hybrydowy jest wykorzystany optymalnie i zapewnia niższe spalanie. Wyprzedzanie to bułka z masłem. Moc układu robi swoje.
AWD - start z miejsca to czysta przyjemność w kazdych warunkach pogodowych. Trzymanie się na trasie 10/10.
AE+ - światła matrycowe, coś pięknego, asystent pasa ruchu wiadomo ale aktywny tempomat w mieście w korkach to czysta przyjemność w polączeniu z czołganiem sie na samym silniku elektrycznym. Mówi się ,że zdrowia nie można kupić, a jednak ...
Jeździłem wersją 150km z DCT (wersja flotowa z wypozyczalni) przez 5 m-cy. To są dwa różne samochody. Nigdy bym czegoś takiego nie kupił. Każdy start to mielenie kołami. Skrzynia zdecydowanie mniej komfortowa od prawdziwego automatu w HEV. Na trasie wymaga "cierpliwośći" przy wyprzedzaniu. Oczywiście wszystko zalezy od tego jakie są wymagania klienta. Bo to auto od strony czysto ekonomicznej pewnie ma wiele zalet.
HEV - w mieście świetnie obniża spalanie. Czysto elektrycznie pojedziesz również na trasach szybkiego ruchu. Warto jechać w trasie na tempomacie bo wtedy napęd hybrydowy jest wykorzystany optymalnie i zapewnia niższe spalanie. Wyprzedzanie to bułka z masłem. Moc układu robi swoje.
AWD - start z miejsca to czysta przyjemność w kazdych warunkach pogodowych. Trzymanie się na trasie 10/10.
AE+ - światła matrycowe, coś pięknego, asystent pasa ruchu wiadomo ale aktywny tempomat w mieście w korkach to czysta przyjemność w polączeniu z czołganiem sie na samym silniku elektrycznym. Mówi się ,że zdrowia nie można kupić, a jednak ...
Jeździłem wersją 150km z DCT (wersja flotowa z wypozyczalni) przez 5 m-cy. To są dwa różne samochody. Nigdy bym czegoś takiego nie kupił. Każdy start to mielenie kołami. Skrzynia zdecydowanie mniej komfortowa od prawdziwego automatu w HEV. Na trasie wymaga "cierpliwośći" przy wyprzedzaniu. Oczywiście wszystko zalezy od tego jakie są wymagania klienta. Bo to auto od strony czysto ekonomicznej pewnie ma wiele zalet.
z tym się nie zgodze, DCT wg mnie przewyższe hydrokinetyka któremu zdarzają się zwiechy zwłaszcza między 2 a 3 biegiem. To powiedziawszy DCT zapewne posłuży krócej niż hydrokinetykkrzynia zdecydowanie mniej komfortowa od prawdziwego automatu w HEV.
Panowie, odkopuje temat. Mój sportage w tym tygodniu będzie do odbioru. Powiedzcie mi proszę jaka benzyne tankujecie? 95 czy 98? Nie znam tych nowych nazw bo od lat jeżdżę na LPG i benzynę tankuje raz na 4 miechy.
Cześć tankuj tylko 98 czyli licz że tankujesz za 7.40 na dzień dzisiejszy pisze cenę zobaczymy ile będzie za parę miesięcy.
98 jest bardziej kaloryczne paliwo i robisz więcej kilometrów plus lepsza klasa benzyny i lepsze dodatki i lepsza dla silnika co tu mówić za tą samą ilość jedziesz więcej km ... I nie masz domieszek(niewiadomo czego) które wymyślają + benzyna ta 95 co jest teraz nie ma jej na wszystkich krajach więc nie wiem poco ma być w Polsce? Może jesteśmy tacy Eko do przodu.
Ja też miałem Lpg i mi teraz brakuje tanią jazda ... Skoda że nie było diesla sportage .
98 jest bardziej kaloryczne paliwo i robisz więcej kilometrów plus lepsza klasa benzyny i lepsze dodatki i lepsza dla silnika co tu mówić za tą samą ilość jedziesz więcej km ... I nie masz domieszek(niewiadomo czego) które wymyślają + benzyna ta 95 co jest teraz nie ma jej na wszystkich krajach więc nie wiem poco ma być w Polsce? Może jesteśmy tacy Eko do przodu.
Ja też miałem Lpg i mi teraz brakuje tanią jazda ... Skoda że nie było diesla sportage .
raz zatankowałem pełen bak 98 i nie zauwazyłem żadnej znaczącej różnicy w spalaniu, następnym razem zdobędę 100 oktanową benzynę lotniczą może kia na takim super paliwku wystartuje przy 140 km/h
-
- model samochodu: FORD KUGA 1,5 + KIA Xceed 1,5
Jeśli wachę tankujesz rzadko i raczej ją wozisz w baku, a nie zużywasz to tylko i wyłącznie tankuj paliwa E5 do takiego chomikowania i oszczędzania. Paliwa E10 bardzo szybko ulegają degradacji i mają krótki okres magazynowania nawet na składach paliwowych skrócony w stosunku do E5. Syfilis w zbiorniku gwarantowany po roku , dwóch takiego wożenia paliw E10, a nie spalania ich w ciągłej wymianie.
I tu jest problem, że po zatankowaniu i wyjeżdżeniu jednego baku paliwa który pewnie zatankowałeś w3/4 świeżym paliwem nie zobaczysz różnicy żadnej, bo nie tak działają wzbogacone paliwa premium. Chyba , ze zatankowałeś zwykłą 98 ledwo spełniającą normę PN dla paliw wyżej oktanowych i tylko tyle wyżej oktanowych, anie wzbogacanych paliw PREMIUM których sens jest stosowania wtedy gdy jeździmy na tym stale, a nie okazjonalnie i czekamy na WOW wydałem 8 zł więcej na tankowaniu i nic nie ma .
-
- model samochodu: KIA SORENTO MY22 PHEV XL+PNS, SNOW PEARL WHITE
Kiedy tankowałem PB95 (jeszcze jako E5) bardzo trudno było mi zejść ze spalaniem poniżej 10 litrów przy 140 km/h. Przy PB98 bez problemu schodzę do 8,5-9 litrów. Ostatnio zatankowałem Vervę na Orlenie i jakież było moje zdziwienie, kiedy po 350 kilometrach z prędkością 130-140 zużycie wyszło 7,5 litra. Obecnie, kiedy PB95 jest E10, sugeruję trzymać się z daleka, a same 98 też są nierówne i trzeba szukać dobrej stacji. Zresztą po samym dźwięku silnika wprawne ucho usłyszy czy paliwo jest OK - na dobrym pracuje ciszej i jakby aksamitnie, płynniej też działa układ hybrydowy.
-
- model samochodu: Sportage V
98 ma mniej kalorii niż 95. Dlatego spalanie raczej wzrośnie. Poczytaj, doucz się.Kamikazi pisze: ↑23 cze 2024, 14:19 Cześć tankuj tylko 98 czyli licz że tankujesz za 7.40 na dzień dzisiejszy pisze cenę zobaczymy ile będzie za parę miesięcy.