W poszukiwaniu większego XCeeda

forum użytkowników modelu Kia XCeed
Remik70
model samochodu: samochód

Re: W poszukiwaniu większego XCeeda

Post autor: Remik70 »

Mirek_SR pisze: 13 lip 2024, 21:04
StonicScross pisze: 13 lip 2024, 20:23
Mirek_SR pisze: 13 lip 2024, 19:35 A nie było by bardziej zasadnym o opinię na temat PureTechów zapytać na forach francuskich marek ?
Na francuskie.pl bardzo odradzają Puretechy.
Ja zresztą też odradzam jechać we wrześniu do Chorwacji, poludniowych Wloch czy Tunezji ze względu na ryzyko deszczu. Poważnie.
Tyle że 7 czy 8 na 10 trafi na dobrą pogodę jak pojedzie na 5 dni.
Jest drugie dno silników ze złymi opiniami - Tobie się może i nie zepsuje ale trudniej to to sprzedać.
Jakoś ja nie nadążam za Twoim tokiem myślenia, skoro użytkownicy odradzają, liczysz że nie użytkownicy polecą? Czy na siłę próbujesz znaleźć wytłumaczenie dla już dokonanego wyboru?

Co do fotelików to się chyba ludziom w głowach przewracało... Peugeot 207 5 osób w tym co prawda jedno dziecko w foteliku i wyjazd za dwutygodniowe wczasy po ~700km w jedną stronę, no i powiem, katastrofy nie było, wszyscy dojechali cało, zdrowo i byli zadowoleni ...

w doooopach, a nie w głowach się poprzewracało, ten wątek jest tego doskonałym przykładem jak ludzie odlecieli w kosmos :)
_snufkin_
model samochodu: Kia XCeed 1.5 T-GDI 160KM 7DCT BL+AEB

Post autor: _snufkin_ »

StonicScross pisze: 13 lip 2024, 23:04 @Mirek SR - co do tych Puretech to - 1) nie mam 2) uważam Puga 2008 za piękny ale boję się kupować nie pod kątem silnika ale ze trudno mi będzie sprzedać 3) myślę że wyolbrzymiono problem, dużo luda narzeka i klnie ale znam parę osób mających to to i nic im się nie dzieje.
Najlepiej maja kobiety. Taka pewnie nawet nie wie jaki ma silnik jakie on ma opinie i problemy tylko jeździ i zwykle nic się nie dzieje :)
A chłop będzie olej zmieniał co 5 tys., chuchał, dmuchał a i tak może mieć pecha :)
Po przejrzeniu Internetów dochodzę do podobnych wniosków - nawet jeśli nic się nie zepsuje, to potem może być problem ze znalezieniem kupca. Inna sprawa, że jednak 130 kucy to trochę mało jak na tak duży samochód. Salony nie mają używek innych niż z tym nieszczęsnym 1.2, ale widzę, że na OtoMoto znajdzie się kilka sensownych sztuk z 1.6 180KM.
StonicScross pisze: 13 lip 2024, 23:06 A snufkin - proponuję na Auto Moto Forum gazeta poruszyć problem. Będzie ze 100 postów, 70 nie na temat
O, to zupełnie jak w tym temacie :mrgreen:
marcinek82 pisze: 13 lip 2024, 23:52 Jak już pisałem, zobacz Forda S-max i Galaxy (nie pamiętam do kiedy był produkowany). S-max ma z tylu sporo miejsca, robili go do 22 lub 23 roku w hybrydzie 2,5L benzyna (lub 2,3L)+ elektryk na 50 czy 60km, czy diesel nie wiem. Kilka miesięcy temu ponownie mnie zainteresował jak zobaczyłem go po lekkim lifcie na drodze, ale już nie pamiętam dokładnie jaka pojemność i czy to był z turbo. Ale autkiem z lat wcześniejszych, w dieselu, miałem okazje przejechać dłuższa trasę i rewelacja - prowadzi się jak kompakt, brak szumu z zewnątrz przy prędkościach autostradowych, no wygoda podróżowania. Wcześniej przez poł roku jeździłem MB V-classe w wersji niby dla WIP-ów, i silnik gorzej wyciszony, szum od opon chyba większy niż w Ceed, a najlepsze były trzeszczące plastiki na desce. Pyzatym wygodne fotele (3 rzędy po 2) i pakowny.
Co do dzieci to u mnie różnica 4 lata, i starsze jak jeździło z przodu to też pazurki wszystko sprawdzały, ale raz czy dwa oberwała po łapkach plus kilka kilka gróźb że zostanie w domu albo pojedzie w "3 rzędzie" i przestała dotykać. Zostały (do tej pory) tylko pytania, mnóstwo pytań co to jest (w aucie albo na drodze) 😭
Jeśli i tak mam kupić używkę to taki 2-3 letni S-Max jest jakąś opcją, dzięki za podpowiedź. A jeśli to tak, to jeszcze Touran/Sharan jest do sprawdzenia.

U mnie jest jeszcze ten wiek (i charakter), że młody i tak coś wywinie. Można tłumaczyć, a i tak po 5 minutach będzie powtórka :lol:
dam9an

Post autor: dam9an »

Serio dziećmi w foteliku na przednim siedzeniu ma takie długie ręce że sięgnie kierownicy ? Zależnie jaka duża kobieta i jaki fotelik i komfort podróży ale da się z tyłu zmieścić fotelik. Łupinke i osobę pośrodku
Awatar użytkownika
bielaPL
model samochodu: Kia Ceed 3 SW 1.0 T-GDi (M) 120KM

Post autor: bielaPL »

_snufkin_ pisze: 04 wrz 2023, 15:01 Z góry dzięki za odpowiedzi!
XC90
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/v ... GAEl0.html
albo
Discovery
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/l ... FKNdG.html

A z nowych przysiądź się do kodiaqa
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/s ... GmrIg.html
_snufkin_

Pierwsze dwa za długie - nie zmieszczą się w garażu, Kodiaqa mierzyłem i z tyłu jest jednak za wąsko.
Awatar użytkownika
bielaPL
model samochodu: Kia Ceed 3 SW 1.0 T-GDi (M) 120KM

Post autor: bielaPL »

Widzę że espace już namierzyłeś ale narzekałeś na cenę, szukałeś po otomoto ofert z salonów?
Techno jest za 180
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/r ... GAnY2.html

Za tyle samo lekko używana wersja Iconic z przebiegiem 5tys km
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/r ... GhJEM.html
_snufkin_

Tak, przeglądałem je - niestety ceny zaczynają się tam, gdzie kończy się mój budżet. Chyba, że na koniec roku będą jakieś wyprzedaże, albo po prostu cena trochę spadnie wraz ze wzrostem wieku i przebiegu.
StonicScross
model samochodu: Stonic 1.0 120

Post autor: StonicScross »

Ceny aut maja znów wzrosnąć. I niby czemu nie? Mieszkania jak rosły przez parę lat.
Remik70
model samochodu: samochód

Post autor: Remik70 »

StonicScross pisze: 15 lip 2024, 15:57 Ceny aut maja znow wzrosnąć. I niby czemu nie? Mieszkania jak rosły przez parę lat.
Naprawdę zwykłe samochody są coraz tańsze w relacji do płac. Za rok średniej płacy można w Polsce kupić fajne nowe autko.
StonicScross
model samochodu: Stonic 1.0 120

Post autor: StonicScross »

Ale w relacji 2025/2024 może nie wyglądać to dobrze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia XCeed”