Typowe usterki i niedoróbki Kia ProCeed

forum użytkowników modelu ProCeed
MarRa
model samochodu: Kia Ceed 1,5 MY 22, Business Line; Kia Stonic 1.0 MY 21, M+Smart.

Re: Typowe usterki i niedoróbki Kia ProCeed

Post autor: MarRa »

Mam ceeda III SW i potwierdzam, że automatyczne wycieraczki to dramat. Działają prawidłowo tylko przy mocnym deszczu. Nie wiem czemu tak jest, bo w ceedzie II, którym jezdziłem 8 lat nie było żadnych problemów z czujnikiem deszczu. Tutaj działa jak chce. Wolałbym już chyba zwykłą ręczną regulację....
Niko123

Post autor: Niko123 »

W stinger 2022 dziala bardzo dobrze, w trybie auto jest 6 poziomow czułości/ szybkosci i oprucz auto , dwa tryby manualne ciaglej pracy.
Appassionato
model samochodu: Ceed CD SW 1.5 t-gdi 6mt

Post autor: Appassionato »

MarRa pisze: 11 lis 2023, 22:23 Wolałbym już chyba zwykłą ręczną regulację....
Otóż to, dlaczego nie zostawili czasowego przetarcia skoro i tak jest na manetce jest przełącznik do regulacji który niestety ustawia tylko czułość trybu auto. W moim wypadku również tylko podczas intensywnych opadów jest raczej ok. Jako ciekawostkę dodam, że w dzień czułość na minimum i zwykle za szybko wycierają, natomiast w nocy na maksa, nadal nie reagują i trzeba ręcznie przecierać 💩
ProCee_d56

Post autor: ProCee_d56 »

W Mercedesie (będącym dla niektórych wyznacznikiem doskonałości) W203, praca wycieraczek sterowana przez czujnik deszczu, też żyje własnym życiem, niemającym nic wspólnego z potrzebą kierowcy czyli widocznością przez szybę.
Dlaczego? Nie wiem, pytanie trzeba by skierować do producenta.
Kurasior
model samochodu: Proceed

Post autor: Kurasior »

Mam proceeda 1.5tgdi z 2022 roku. Nie jestem zadowolony z auta. Przejechałem niecałe 20 kkm i 2 cewki padły. Poza tym okresowo zapala się check engine, po ponownym zapaleniu gasnie i przez jskis czas jest spokoj. Podczas dłuższych tras sprzęgło skrzypiało jak w żuku przy wciskaniu pedału. W serwisie nawalili tam smaru, przez pół roku był spokój, po czym problem wrócił. Auto fajnie wygląda i przyzwoicie jeździ ale mam zamiar się go pozbyć póki jeszcze jest coś warte.
omar77

Post autor: omar77 »

Kurasior pisze: 06 gru 2023, 19:42 Mam proceeda 1.5tgdi z 2022 roku. Nie jestem zadowolony z auta. Przejechałem niecałe 20 kkm i 2 cewki padły. Poza tym okresowo zapala się check engine, po ponownym zapaleniu gasnie i przez jskis czas jest spokoj. Podczas dłuższych tras sprzęgło skrzypiało jak w żuku przy wciskaniu pedału. W serwisie nawalili tam smaru, przez pół roku był spokój, po czym problem wrócił. Auto fajnie wygląda i przyzwoicie jeździ ale mam zamiar się go pozbyć póki jeszcze jest coś warte.
U mnie ten sam rocznik. Sprzęgło skrzypi od nowości ale przyzwyczaiłem się - ASO nie chciało w ogóle naprawiać tego. Check też świecił - okazało się że padł EGR. Od tego czasu narazie spokój. ;)
rustin

Post autor: rustin »

Na FB widziałem, że smarują trzpień plastikowy pedała sprzęgła.
Marek3003
model samochodu: ProCeed GT 1.6 T-GDI 6MT 2020

Post autor: Marek3003 »

Kolejny raz pokarze Kolegom zdjęcie auta po trasie 300 km. Czy macie podobne problemy z lakierem ? Na zdjęciach może tego nie widać ale krawędzie lakieru są uniesione, wyrwane jakby był tak miękki że nie trzyma się podkładu. A czy może ktoś wie czy pod biały lakier stosuje się czarny podkład czy to zdarte do gołego plastiku. Wygląda jakby w ogóle zderzak nie miał podkładu a lakierowany był sprayem może bez odtłuszczenia bo odchodzą całe płatki lakieru po jakimkolwiek uderzeniu. Teraz kamienie latem owady
Załączniki
IMG_2023-12-26-105357.jpeg
IMG_2023-12-26-105357.jpeg (109.26 KiB) Przejrzano 621 razy
IMG_2023-12-26-105421.jpeg
Żałosny, rozpaczający i niedouczony krytykant Proceeda :lol:
Marek3003
model samochodu: ProCeed GT 1.6 T-GDI 6MT 2020

Post autor: Marek3003 »

Obejrzałem taki śmieszny film o lakierowaniu chińskich zamienników zderzaków. I tak się zastanawiam gdzie u mnie jest warstwa 1 podkładu który robi przyczepność a potem 2 warstwy podkładu na mokro? No chyba że albo w fabryce lakierują inaczej albo mam od nowości zamontowany jakiś chiński zamiennik i lakierowany w szopie?
https://m.youtube.com/watch?v=VhRnV95QuCQ
Zapytam się w Aso o co chodzi z tym lakierem
Żałosny, rozpaczający i niedouczony krytykant Proceeda :lol:
Kubasinski

Post autor: Kubasinski »

Marek3003 pisze: 26 gru 2023, 11:02 Kolejny raz pokarze Kolegom zdjęcie auta po trasie 300 km. Czy macie podobne problemy z lakierem ? Na zdjęciach może tego nie widać ale krawędzie lakieru są uniesione, wyrwane jakby był tak miękki że nie trzyma się podkładu. A czy może ktoś wie czy pod biały lakier stosuje się czarny podkład czy to zdarte do gołego plastiku. Wygląda jakby w ogóle zderzak nie miał podkładu a lakierowany był sprayem może bez odtłuszczenia bo odchodzą całe płatki lakieru po jakimkolwiek uderzeniu. Teraz kamienie latem owady
Podkłady pod lakier są też bezbarwne. Dzisiejsze lakiery są niestety bardzo miękkie i szybko pojawiają się odpryski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia ProCeed”