Ubytek lakieru na masce

forum użytkowników modelu Kia XCeed
frissbee
model samochodu: XCeed L 2022 (MY23)

Ubytek lakieru na masce

Post autor: frissbee »

Cześć,
mam XCeeda od grudnia 22. W zeszły weekend zauważyłem na masce mały punkt, początkowo myślałem, że to jakaś żywica z drzewa, ale po przyjrzeniu się (kwestia kilku godzin) okazało się, że to dziura w lakierze :o Nie wydaje mi się, by to ptasie odchody, bo jestem na to bardzo wyczulony i czyszczę je regularnie. Tym bardziej, że nie widziałem charakterystycznej plamy po nich. Teść zasugerował mi, że to może po kamieniu, choć nie przekonuje mnie taka argumentacja i nie kojarzę, by coś uderzyło w auto podczas jazdy. Ma ktoś z Was doświadczenie po czym taki ubytek mógł powstać?

No i jeszcze kwestia naprawy - raczej nie mam co liczyć na naprawę na gwarancji :( Myślicie czy pokryć to z kieszeni, czy może wziąć na AC?
A może w ogóle to olać (choć kłuje w oczy)? Będzie się z tym coś robić (rdza, dalsze łuszczenie lakieru)?
Załączniki
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
xuser
model samochodu: XCeed 1.6 T-GDI L+pakiety

Re: Ubytek lakieru na masce

Post autor: xuser »

W żadnym wypadku nie wygląda to na ślad po kamieniu. Wydaje się, że coś najpierw przeżarło klar, a później i lakier - jednak stawiałbym na ptasie odchody albo inną chemię. Mało prawdopodobne żeby uznali roszczenie gwarancyjne - ale spróbować nie zaszkodzi (może poszukaj innych podobnych uszkodzeń lakieru na nadwoziu). W każdym bądź razie ja bym naprawił póki blachy nie widać.
Lunar GT
model samochodu: Kia Sportage V GT 4WD HEV + wszystko (tylko dziury w dachu nie chciałem)

Post autor: Lunar GT »

Może kropla wody która zadziałała jak soczewka.
tomaszko
model samochodu: 159

Post autor: tomaszko »

Wg mnie spróbuj na gwarancji, żebyś miał papier na odmowę i zrób zaprawkę pod kolor, bardziej się z tym bawić, póki co chyba nie ma sensu.
AHURAMAZDA
model samochodu: Kia xceed 1.5 tgdi 160km

Post autor: AHURAMAZDA »

A ja powiem więcej.Dzisiaj po dokładnym umyciu auta i po wypolerowaniu zauważyłem również babola.Myślałem początkowo że to jakaś żywica,ale jednak nie.Okazało się że powstał odprysk i zrobiono zaprawkę.Auto było tylko iwyłącznie w serwisie kia,więc nie było możliwości uszkodzenia lakieru. Nie zauważyłem odbierając auto ze salonu.Więc albo sprzedali mi takie auto,albo uszkodzili podczas serwisu i w sprytny sposób zamaskowali odprysk.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia XCeed”