Witam forumowiczów. Ostatnio z "nudów" zacząłem dokładniej studiować instrukcję do Vengi i doznałem lekkiego szoku.
Czy naprawdę w celu wymiany żarówki w przednim reflektorze trzeba go demontować !!?? Pytam bo jeszcze nie miałem
samochodu gdzie trzeba by było tak robić. Zawsze dawało się to robić bez problemowo od strony komory silnika. Jeżeli w Vendze
trzeba demontować reflektor to czy po wymianie konieczne jest ponowne ustawienie świateł ?
Wymiana żarówek w reflektorach
Re: Wymiana żarówek w reflektorach
Reflektor ma zaślepkę, którą się wyjmuje i jest dostęp do żarówki od strony komory silnika.
-
- model samochodu: XCEED 1.5 7DCT M+SMART+A18
Dokładnie tak jak napisał Kolega, w ogóle według mnie dostęp w vendze jest bardzo dobry jak na obecne samochody (z picanto musiałem jeździć do serwisu, chyba mam większe dłonie niż koreańczyk

Fabrycznie miałem założone żarówki long life, pierwszy raz wymieniałem po ok. dwóch latach.
Wymieniałem żarówki w obu reflektorach i nie było potrzeby demontażu. 

-
- model samochodu: Venga 1,6 L+BL / 2018
Zamierzam wymienić w reflektorach żarówki mijania H7. We wcześniejszych postach pisze, że można to zrobić bez demontażu reflektorów. W instrukcji, że wystarczy wykręcić dwie śruby i wyjąć reflektor, czyli szybciej i prościej. Po wykręceniu tych śrub mocujących reflektor po stronie kierowcy, okazało się, że coś trzyma go od dołu w jego górnej części (nie wiem czy to jest jakiś zatrzask, czy coś innego). Więc go nie wyciągnąłem, żeby nic nie uszkodzić i na razie wstrzymałem się z wymianą żarówek. Jak trzeba będzie to je wymienię bez wyjmowania reflektora. Ale, tak z ciekawości, mam pytanie do osób które z różnych powodów wyjmowały reflektor, co jeszcze trzeba zrobić (odczepić, odkręcić, itp.), żeby po wykręceniu tych w/w dwóch śrub można było wyjąc reflektor?

Po odkręceniu śrub należy reflektor przesunąć (chyba do przodu - nie pamiętam) i wtedy wyjdzie z zaczepu.