Witam.
Mam pytanie.
Tydzień temu kupiłem w salonie nowa XCeed w wersji Business Line - na kołach 18 cali.
Patrzę dzisiaj pod matę bagażnika z tyłu a tam dojazdowe koło 16 cali:)
O co w tym chodzi?
Ktoś się pomylił czy w takich chorych czasach żyjemy?
Będę wdzięczny za informację jak w Waszych autach.
Pozdrawiam.
Arek
Koło dojazdowe 16 - czy to pomyłka?
-
- model samochodu: Kia Sportage V GT 4WD HEV + wszystko (tylko dziury w dachu nie chciałem)
Re: Koło dojazdowe 16 - czy to pomyłka?
Koło dojazdowe jedynie musi mieć średnicę zewnętrzną zgodną z kołami samochodu, reszta jest w gestii producenta samochodu, co sobie wymyśli to wsadzi do bagażnika.
-
Ok. Dziękuję za odpowiedzi.
Czyli w razie kapcia mam zmieniać na to mniejsze koło dojazdowe (z zachowaniem wszelkich zasad ostrożności podczas późniejszej chwilowej jazdy) i nie szukać dziury w całym?
Jeżeli jednak tak to dlaczego pełno jest ofert w internecie na dojazgowki jednak 18 cali?
Pozdrawiam.
Arek
Czyli w razie kapcia mam zmieniać na to mniejsze koło dojazdowe (z zachowaniem wszelkich zasad ostrożności podczas późniejszej chwilowej jazdy) i nie szukać dziury w całym?
Jeżeli jednak tak to dlaczego pełno jest ofert w internecie na dojazgowki jednak 18 cali?
Pozdrawiam.
Arek
Kola podstawowe w xceed/ceed/proceed to 16 z tego co kojarzę. I taki daja zapas. Niewazne z jakimi kolami kupujesz auto. Felga w zapasie ma byc na tyle duza, aby weszla na zacisk hamulcowy. Reszta kola to opona. Jest to calkowicie normalne. Inni producenci tez tak robia wiec nie szukaj dziury w calym.arhetyp pisze: ↑18 mar 2023, 19:03 Ok. Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Arek
-
- model samochodu: XCeed 1.6 T-GDI 204 KM Prestige Line
Właśnie nie wiem czy te koło wejdzie przy automatycznym ręcznym.. Ja musiałem to Prestige Line kupować zapas ze Stingera.
Już to gdzieś pisałem, automatyczny ręczny nie ma nic do rzeczy, PHEV w wersji L przychodzi fabrycznie na 16 i ma auto hold.
Podobno 1.6 silnik ma większe klocki hamulcowe i wtedy może nie pasować, podobno.
Przy czym też tak jak wyżej uważam to za dziwne że sprzedali Ci auto z niepasującą felgą zapasową... przecież to podchodzi pod reklamację.
- shider
- model samochodu: CEED GT-Line MY22 1.5 T-GDI 7DCT AEB
Powaznie nie wiecie co zamawiacie?
Prestige Line ani elektryczny reczny nie mają tu nic do rzeczy. Różnice robi silnik 1.6 T-GDI, ktory posiadasz gdyż wraz z 1.6 T-GDI z przodu pojawiają się 17 calowe tarcze. Tylko to eliminuje kompaktowe 16 calowe koło dojazdowe.
Paradoksalnie takie koło nie jest jednak ani z silnikiem 1.6 T-GDI ani z 1.5 MHEV oferowane nie z uwagi na tarcze lecz ze względu na masę pojazdu. Zamiast niego przy tych silnikach dostajecie zestaw naprawczy.
W nowym cenniku ten silnik na razie nie występuje tak samo jak MHEV dlatego wszystkie auta mają kompaktowe 16 calowe koło dojazdowe na wyposażeniu.
W ceed/proceed sytuacja jest analogiczna.
-
- model samochodu: Kia Sportage V GT 4WD HEV + wszystko (tylko dziury w dachu nie chciałem)
Masz wyjaśnienie Twojej teorii