Szarpnięcie skrzyni przy zmianie z P na D lub R
-
Szarpnięcie skrzyni przy zmianie z P na D lub R
Witam,
mam pytanie do użytkowników Sorento Hev, czy zdarza się wam, że auto wam szarpnie przy zmianie z P na D lub R? Ostatnio zauważyłem coś takiego u siebie i zastanawiam się, czy zgłaszać to do serwisu.
mam pytanie do użytkowników Sorento Hev, czy zdarza się wam, że auto wam szarpnie przy zmianie z P na D lub R? Ostatnio zauważyłem coś takiego u siebie i zastanawiam się, czy zgłaszać to do serwisu.
Re: Szarpnięcie skrzyni przy zmianie z P na D lub R
Zdecydowanie zgłaszać na serwis.
-
- model samochodu: Kia Sorento HEV XL, PL AWD 2022
Zgłoś bo to w zadnym aucie nue jest normalne…
-
- model samochodu: Sorento
Pytanie co to znaczy szarpnięcie? Czy po prostu poczułeś że jest wbijany bieg.fankotlina pisze: ↑17 mar 2023, 21:42 Witam,
Też tak mam, przebieg 4kkm
Serio czujecie wbicie/zasprzęglenie biegu?
-
Zgadza się, dzieje się to przy wbijaniu wstecznego lub pierwszego biegu, gdy przechodzimy z trybu parkingowego. Przy zmianie z R na D lub z D na R nie ma tego efektu. Nie jest to coś, co objawia się każdorazowo, czasem sama zmiana przebiega gładko, a czasem auto szarpnie. Gdy szarpnie, potrafi też przejść w N i trzeba wbić bieg jeszcze raz. Problem najłatwiej powtórzyć, gdy auto znajduje się na wzniesieniu. W trakcie jazdy sama skrzynia zachowuje się już prawidłowo.paboGliwice pisze: ↑18 mar 2023, 17:52
Pytanie co to znaczy szarpnięcie? Czy po prostu poczułeś że jest wbijany bieg.
Też tak mam, przebieg 4kkm
Bieg zadany ma się zgadzać z osiągniętym. Nie dziwiło by mnie to przy 150k ale nie przy 4... Nieczęsto to jest raz na miesiąc, tydzień, czy dzień?
Nie ma znaczenie czy codziennie czy raz na tydzień. Wal chlopie do ASO asap. W nowej skrzyni nie ma prawa nic haczyć, zgrzytać czy szarpać.
-
- model samochodu: Sportage IV
Mam to samo. Szarpie na zimnym jak nacisniesz hamulec i od razu przaczasz bieg. Jak odczekam chwilke to jest ok