Skrzynia DCT wymiana sprzęgieł
-
- model samochodu: Optima SW GTLine
Skrzynia DCT wymiana sprzęgieł
Jakiś czas temu pisałem, że GTLine po przebiegu 30k delikatnie zaczęła mi szarpać w niektórych sytuacjach - po zgłoszeniu i weryfikacji serwisu nastąpiła wymiana okładzin ciernych i w sumie myślałem, że to tyle. Ale jakiś miesiąc temu dostałem telefon z KIA, że jeszcze raz chcą się ze mną spotkać, okazało się że sprzęgła w DCT są coś nie halo, KIA je zmodyfikowała i chcę mi jeszcze raz wymienić całe sprzęgła na nowe - umówienie na spotkania, kawka, samochód zastępczy, auto jeden dzień w serwisie, odbiór, miła rozmowa, auto przy okazji elegancko umyte i odebrane. Nowe sprzęgła działają jak powinny, cała obsługa serwisowa w modelowym wykonaniu, ale chciałem nadmienić że usłyszałem w serwisie że te sprzęgła były zwalone i wymienili cały zestaw sprzęgieł już w 9 autach (łącznie z moim), więc jeśli ktoś ma skrzynię DCT to może warto się zorientować w sowim serwisie czy czasem nie wymienić.
SW GTLine Black & SW GT Black
- Prezes76
- model samochodu: KIa Optima Gravity Blue 1.7CRDi 141KM 7DCT GT Line + Technologiczny+Panorama
Re: Skrzynia DCT wymiana sprzęgieł
Brawo TY
U mnie po 20 tyś km już poszarpuje-zainteresuje się bliżej tematem.Dotychczas dwa razy programowali skrzynie-bez rezultatu.

U mnie po 20 tyś km już poszarpuje-zainteresuje się bliżej tematem.Dotychczas dwa razy programowali skrzynie-bez rezultatu.
Kia Optima GT Line Sedan 1,7Crdi 7DCT Gravity Blue + Pakiet Technologiczny + Panorama Dach(2017r)
-
Nie wiem jak to się dalej będzie spisywało, bo auto odebrałem wczoraj wieczorem, więc za wiele jeszcze nie pojeździłem. Istotne jest to że usłyszałem o wadzie konstrukcyjnej (a bardziej o użytym materiale) i że wymieniają już prawie masowo te sprzęgła (bo 9 aut na jeden serwis to już sporo), więc jak ktoś ma DCT to warto się zainteresować.
-
- model samochodu: Optima SW 1.7
sam odczuwam niekiedy przy mocniejszym dodaniu gazu szarpnięcia tak więc czas zabrać Optimkę na przegląd dupska
dzięki za info, warto to sprawdzić 

Kia Optima SW GT Line 1,7Crdi 7DCT Pluto Brown + Pakiet Technologiczny + Panorama Dach(08/2017r)
Jak by ktoś jeszcze miał informację to jestem zainteresowany tematem mam skrzynię DCT i również przy niektórych sytuacjach ta skrzynia szarpie, ale np: jadąc 60km/h daję gaz na maksa i zanim pozmienia biegi i ruszy " z pędem" to potrafi szarpnąć. Czy o takich objawach mówimy? Zgłaszałem to rok temu w serwisie to mówili, że ten typ tak ma 

-
raczej nie o tym, z tego co piszesz to jest akurat normalne, po pierwsze zanim silnik się wkręci na obroty żeby tubina załapała chwilkę trwa, a drugie to skrzynia robi pewnie kickdawna, a nawet podwójnego i to będzie się wiązało z szarpnięciem.Roo pisze:Jak by ktoś jeszcze miał informację to jestem zainteresowany tematem mam skrzynię DCT i również przy niektórych sytuacjach ta skrzynia szarpie, ale np: jadąc 60km/h daję gaz na maksa i zanim pozmienia biegi i ruszy " z pędem" to potrafi szarpnąć. Czy o takich objawach mówimy? Zgłaszałem to rok temu w serwisie to mówili, że ten typ tak ma
Ja mówię o sytuacji ślizgania sprzęgła, czyli bez miany biegu jedziesz na konkretnym i czujesz jak się ślizga i napęd nie jest płynnie przenoszony na koła, np przy delikatnym zwalnianiu kiedy w dolnych wartościach obrotów czuć drgania, powolnym podjeździe na 1 biegu pod dużą stromiznę itp. , u mnie ewidentnie był problem ze sprzęgłem nieparzystym, czyli odczuwalny był na 1,3, 5, 7 biegu
Brawo KIA i tyle w temacie.
Przed Optimą miałem Superba z DSG szarpał już przy przebiegu 30tys wszyscy po cichu mówili o wadzie fabrycznej, ale oficjalnie Skoda nic z tym nie robiła. Przy przebiegu 110tys rozsypały się nie tylko sprzęgła, ale i cała mechatronika, koszt naprawy poza ASO "zaledwie" 6tys.
Koreańczycy jednak mają chociaż jaja.
Przed Optimą miałem Superba z DSG szarpał już przy przebiegu 30tys wszyscy po cichu mówili o wadzie fabrycznej, ale oficjalnie Skoda nic z tym nie robiła. Przy przebiegu 110tys rozsypały się nie tylko sprzęgła, ale i cała mechatronika, koszt naprawy poza ASO "zaledwie" 6tys.
Koreańczycy jednak mają chociaż jaja.
Czarne GT w sedanie
Witam,chudy pisze: ↑26 wrz 2018, 10:54 Jakiś czas temu pisałem, że GTLine po przebiegu 30k delikatnie zaczęła mi szarpać w niektórych sytuacjach - po zgłoszeniu i weryfikacji serwisu nastąpiła wymiana okładzin ciernych i w sumie myślałem, że to tyle. Ale jakiś miesiąc temu dostałem telefon z KIA, że jeszcze raz chcą się ze mną spotkać, okazało się że sprzęgła w DCT są coś nie halo, KIA je zmodyfikowała i chcę mi jeszcze raz wymienić całe sprzęgła na nowe - umówienie na spotkania, kawka, samochód zastępczy, auto jeden dzień w serwisie, odbiór, miła rozmowa, auto przy okazji elegancko umyte i odebrane. Nowe sprzęgła działają jak powinny, cała obsługa serwisowa w modelowym wykonaniu, ale chciałem nadmienić że usłyszałem w serwisie że te sprzęgła były zwalone i wymienili cały zestaw sprzęgieł już w 9 autach (łącznie z moim), więc jeśli ktoś ma skrzynię DCT to może warto się zorientować w sowim serwisie czy czasem nie wymienić.
Wiem że temat już leciwy, ale niestety ciągle aktualny. Mam do Ciebie pytanie; czy płaciłeś coś za wymianę sprzęgieł w Twoim DCT, czy była to wymiana w ramach gwarancji? Mam Sportage 4 z DCT w dieslu i spotkał mnie prawdopodobnie ten sam problem przy około 90 tyś. Proszę o informacje jeśli to możliwe.
-
- model samochodu: KIA CEED 1,6 CRDI 7 DCT 136HP
Cześć,
posiadam KIA CEED z 2017 roku z tą samą skrzynią biegów i po 94000 dopadła minie awaria skrzyni biegów. Skrzynia poszarpywała, co zgłaszałem na serwisie, ale serwis robił adaptację skrzyni i na tym ich rola się kończyła. Pewnego razu w trasie zniknęły mi biegi parzyste. Laweta i serwis, auto uszkodziło się 28 października a termin wstawienia auta na podnośnik w serwisie dopiero 14 listopada. Przez ten okres przysługuje jedynie auto zastępcze z assistance z polisy Autocasco ale to max 5 dni... 14-tego zadzwonili z serwisu i poinformowali mnie, że są do wymiany sprzęgła, wałki, koło 6-tego biegu i dwu-masa. Cena 9700zł. Gwarancja na sprzęgła jest do pierwszego serwisu olejowego, to samo tyczy się koła dwumasowego, reszta ma 7 lat gwarancji więc częściowo podjęli odpowiedzialność, co do sprzęgieł miałem czekać na telefon - może się uda, że centrala zaakceptuje. Dnia następnego otrzymałem informację, że się udało i koszt to jedyne 4350zł. Więc tak ku przestrodze, jak komuś szarpie auto jak rusza (efekt żabkowania) i jest przed 30 000km przebiegu - cisnąć serwis aż wymienią w ramach gwarancji, bo jak prześpimy to za to słono zapłacimy.
posiadam KIA CEED z 2017 roku z tą samą skrzynią biegów i po 94000 dopadła minie awaria skrzyni biegów. Skrzynia poszarpywała, co zgłaszałem na serwisie, ale serwis robił adaptację skrzyni i na tym ich rola się kończyła. Pewnego razu w trasie zniknęły mi biegi parzyste. Laweta i serwis, auto uszkodziło się 28 października a termin wstawienia auta na podnośnik w serwisie dopiero 14 listopada. Przez ten okres przysługuje jedynie auto zastępcze z assistance z polisy Autocasco ale to max 5 dni... 14-tego zadzwonili z serwisu i poinformowali mnie, że są do wymiany sprzęgła, wałki, koło 6-tego biegu i dwu-masa. Cena 9700zł. Gwarancja na sprzęgła jest do pierwszego serwisu olejowego, to samo tyczy się koła dwumasowego, reszta ma 7 lat gwarancji więc częściowo podjęli odpowiedzialność, co do sprzęgieł miałem czekać na telefon - może się uda, że centrala zaakceptuje. Dnia następnego otrzymałem informację, że się udało i koszt to jedyne 4350zł. Więc tak ku przestrodze, jak komuś szarpie auto jak rusza (efekt żabkowania) i jest przed 30 000km przebiegu - cisnąć serwis aż wymienią w ramach gwarancji, bo jak prześpimy to za to słono zapłacimy.
-
- model samochodu: Kia Sportage
Ja mam Kia Sportage 1.6 diesel 136km z DCt. Przy 50 tys. Szarpała, zgrzytała prze przechodzeniu z 1 na 2 bieg. Po wielu pertutbacjach na początku serwis w ramach gwarncji wymienił jakieś łożysko, ale po 50 kilometrach znowu przy przejściu z 1cna 2 zgrzyt( jak przy skrzyni msnualnej nie wciśnięte hyło sprzęgło). Ponownie laweta itp. Drugi serwis stwierdził, że to sprzęgło, ale chciał za drogo i auto wróciło do pierwszego serwisu. Naprawa om. 6 tys. Zł. (całe szczeście, że auto jest w leasingu i ma dodatkową opłatę sereisową). Po wymianie i przejechaniu 20 kilometrów oraz 200 kilometrów problem wrócił. Teraz czekam na kolejny serwis. Aha. Przy pierwszej wizycie reklamacyjnej w ramach akcji serwisowej wymienili olej w skrzyni. Czyżby KIA szukała wyjścia i chce ukryć wadę konstrukcyjną i dlatego po najtańszej lini wymienia olej?