Podłączenie kamerki pod stałe zasilanie

forum użytkowników modelu ProCeed
Adix
model samochodu: Kia ProCeed GT

Podłączenie kamerki pod stałe zasilanie

Post autor: Adix »

Tak jak w tytule.
Chciałbym podłączyć kamerkę 70mai Dash Cam A500s + razem z tylną kamerką pod stałe zasilanie i zasilanie po zapłonie, aby działał tryb parkingowy.
Kia Proceed 2020r

W załączniku foto bezpieczników i klapka z opisanymi bezpiecznikami.
Chat GTP podpowiada:
Stałe zasilane - Power Outlet alternatywnie MEMORY 10A
Zasilanie po zapłonie - IG1 alternatywnie A/C bądź Brake Switch
Wiem, że nie podpina się pod żadne systemu bezpieczeństwa ABS itp

Zanim zaczniecie się śmiać, że żyje z czatem GPT :lol: to dajcie normalną odpowiedź :D
Ale może ktoś z Was już ma coś takiego zrobione, bądź wie, że to nie ma sensu albo cośśś

No i oczywiście potrzebny jest Bajpas do bezpieczników i pytanie jeszcze jedno:
Do bajpasa w jedno miejsce wpinamy wyciągnięty bezpiecznik, a w drugie miejsce bezpiecznik 'chroniący kamerkę' i pytanie jaki powinien być ? 5, 10A czy jak?
Dzięki !
Załączniki
IMG_9098.JPEG
IMG_9099.JPEG
saron22
model samochodu: Proceed GT, Sportage V BL.

Re: Podłączenie kamerki pod stałe zasilanie

Post autor: saron22 »

Tam nie jest chat potrzebny tylko żarówka 12V i kawałek kabelka. Tym sprawdzisz gdzie jest stałe napięcie 12V i po temacie. A w baypas wpinasz ten sam bezpiecznik, który wyjąłeś.
Powiedzieć o tym forum, że jest beznadziejne to właściwie jakby je pochwalić - to forum to pukanie w dno od spodu.
Pasjonato
model samochodu: Picanto

Post autor: Pasjonato »

Do tego rejestratora wystarczy bezpiecznik 5 A.
Nie wdaję się w polemikę. Szkoda na to czasu.
Adix

saron22 pisze: 02 gru 2025, 18:56 Tam nie jest chat potrzebny tylko żarówka 12V i kawałek kabelka. Tym sprawdzisz gdzie jest stałe napięcie 12V i po temacie. A w baypas wpinasz ten sam bezpiecznik, który wyjąłeś.
wiem, jak sprawdzić tylko pisze, że ChatGPT podpowiedział od razu takie coś i pytam czy to jest dobre.
I tak samo wiem, że w bajpan wpinasz ten bezpiecznik który wyjąłeś, ale w bajpasie jest miejsce na jeden bezpiecznik 'chroniący' kamerkę i pytałem jaki powinien być 5,10 czy coś ale już kolega Pasjonato podpowiedział
Bardzotrudny

Post autor: Bardzotrudny »

Ja mam podpiętą tak. Tylko nie pamiętam który jest stały

Obrazek
Adix

Bardzotrudny pisze: 03 gru 2025, 12:58 Ja mam podpiętą tak. Tylko nie pamiętam który jest stały

Obrazek

Z tego co widzę to rezerwowy. I do tego masz w bajpasie wpięty do kamerki?
Jak byś był przy aucie, moge prosić o zdjęcie skrzynki? To po koloru kabla sami dojdziemy do tego który jest stały, a który nie.
I gdzie tam mase znalazłeś? Bo u Mnie na zdj nic nie widać, a nie mam teraz okazji zajrzeć do auta, żeby cos wybrać

@edit ale Internet pokazuje, że to rezerwowe bezpieczniki tylko i one nie mają zasilania w ogóle :?:
MarRa
model samochodu: Kia Ceed 1,5 MY 22, Business Line; Kia Stonic 1.0 MY 21, M+Smart.

Post autor: MarRa »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia ProCeed”