Witam,
jestem użytkownikiem Stingera GT. Ostatnio musiałem wymienić przednie klocki hamulcowe w ASO. Koszt samych klocków (Brembo, nr części 58101J5A55) wyniósł prawie 2800 zł.
W Internecie znalazłem również klocki Brembo z tym samym numerem części, ale aż o 2000 zł taniej.
I teraz pytanie – czy to rzeczywiście te same klocki i ASO aż tak zawyża ceny?
Może ktoś z Was mi pomoże?
Ewentualnie – czy możecie coś polecić?
Samochód jest oczywiście na gwarancji i nie wiem, co zrobić...
Klocki hamulcowe Brembo do Stingera GT – czy warto przepłacać w ASO?
Re: Klocki hamulcowe Brembo do Stingera GT – czy warto przepłacać w ASO?
Nie powinno się oskarżać bez dowodów. Tym bardziej, że ASO to usługi i można żądać od klienta dowolnej zapłaty, wcześniej umówionej. Co nie znaczy, że takie ceny akceptuję.Kuncek555 pisze: 22 maja 2025, 09:08 jestem użytkownikiem Stingera GT. Ostatnio musiałem wymienić przednie klocki hamulcowe w ASO. Koszt samych klocków (Brembo, nr części 58101J5A55) wyniósł prawie 2800 zł.
W Internecie znalazłem również klocki Brembo z tym samym numerem części, ale aż o 2000 zł taniej.
I teraz pytanie – czy to rzeczywiście te same klocki i ASO aż tak zawyża ceny?
Części hamulcowe Brembo są podrabiane i trzeba to brać pod uwagę.
Może poczytaj, to informacja ze strony producenta Brembo:
"Kod QR i hologram:
Oryginalne produkty Brembo mają kod QR, który można zeskanować, aby zweryfikować autentyczność produktu. Dodatkowo, tarcze mają hologram Brembo.
Oznaczenia na produkcie:
Sprawdź czy na tarczach hamulcowych znajduje się kod i logo Brembo, a także homologacja ECE R 90 i informacja o minimalnej grubości."
Artykuł z poniższego linku też warto przeczytać, żeby podjąć świadomą decyzję o zakupie:
https://www.brembo.com/pl/grupa/news/br ... ne-hamulce
Są tacy, którzy zepsują wszystko co tylko możliwe, twierdząc później, że to wina produktu i producenta.
-
- model samochodu: Stonic 1.0 MHEV
Handel podrobionymi produktami markowych firm w Internecie jest przestępstwem. Nie sądzę aby szanujący się sklep posunął się do tego.
Witam.
Nie o to pytałem i nikt tu nikogo nie oskarża
Nie mniej dziękuję za poświęcony czas.
Nie o to pytałem i nikt tu nikogo nie oskarża
Nie mniej dziękuję za poświęcony czas.
Miałem podobne przemyślenia kilka miesięcy temu. Koniec końców zrobiłem tak, że sam kupiłem znacznie tańsze klocki i tarcze przez internet i zawiozłem do ASO w celu zamontowania. Zamiast 5k, wyszło koniec końców 2k z hakiem.
Też to ostatnio przerabiałem. To nie są te same klocki. Klocki przód, tył komplet OE to koszt koło 5000zl. Na stronie brembo można znaleźć pasujące klocki do Stingera, komplet przód, tył to koszt koło 1000zl. Równolegle od sklepów specjalizujących się w sprzedaży tarcz i klocków, w tym do aut usportowionych, usłyszałem opinie, że te brembo nie nadają się do ostrzejszej jazdy. Jest z dwóch, trzech alternatywnych producentów do brembo z klockami dla tych, którzy lubią czasem przycisnąć, pojechać na tor itd, ja postawiłem na dba xtreme performance i póki co jestem zadowolony. Założyli w ASO za 500, komplet klocków przód i tył wyszedł 1800. Tarcze zostały brembo i zaciski też. Jak się tarcze skończą wezmę komplet tarcze i klocki dba xtreme performance.
Nie pytaj w jakichś sklepach, tylko napisz do Brembo w sprawie zalecanych tarcz i klocków do Stingera. To tam są specjaliści od tarcz i klocków, a nie w sklepach. I na pewno nie znajdziesz ich na tym forum, ponieważ do tej pory nie spotkałem tu wypowiedzi specjalistów z Brembo albo z ATE.
Są tacy, którzy zepsują wszystko co tylko możliwe, twierdząc później, że to wina produktu i producenta.