Jak wyłączyć tylne czujniki cofania przy zamontowanym haku

204KM
model samochodu: Kia Proceed 1.6 GT 204 KM 2023 r.

Re: Jak wyłączyć tylne czujniki cofania przy zamontowanym haku

Post autor: 204KM »

Można nieakceptować systemu naprawy współczesnych samochodów. Ale to nie zmienia faktu, że naprawa w przypadku złożonej części, nie będzie trwać na żądanie jedynie 2, 3 dni.
Obecny samochód składa się z ponad 10 000 części, a może być 20 000 części albo i 30 000 części.
Można sobie wyobrazić magazynowanie w ASO tylko 1/10 z tych części? Nie można. A gdzie reszta części?
Uszkodzenie sterownika silnika, kilka typów silnika, kto i gdzie ma to w ASO magazynować? I po co? Na wszelki wypadek? I do ilu silników? Absurd.
A system zamówienia, logistyki. Fizycznie niemożliwe do zrealizowania w 2, 3 dni. Stąd oczekiwanie klientów na części do naprawy nawet kilka miesięcy.
Wystarczy to rozumieć. To współczesny świat. I nic tego nie zmieni.
Są tacy, którzy zepsują wszystko co tylko możliwe, twierdząc później, że to wina produktu i producenta.
Elbing
model samochodu: Kia Ceed SW 1.5 T-GDI 140 KM 7-DCT MY25

Post autor: Elbing »

ASO faktycznie nie magazynują części bo to bylby absurd. Najdłuższy okres oczekiwania jaki miałem to 3 dni - elementy zawieszenia wielowahaczowego z tyłu wyrąbanego na dziurach. Oczekiwanie kilka tygodni czy miesięcy na części to są kpiny z klienta a nie realia współczesnego świata. Nazywajmy sprawy po imieniu. Serwis ściąga potrzebne części z magazynu centralnego - przy zamówieniu do godziny 12 części dostają na drugi dzień rano najpóźniej. Dlatego są zadowoleni w ASO jak zostawiam auto przed 8 rano bo wtedy są w stanie dostać potrzebne części tego samego dnia. Jeśli nie ma w w.w magazynie to czas oczekiwania wydłuża się do 2 - 3 dni. Tyle czasu zajmuje ściągnięcie potrzebnej części z innego magazynu na terenie UE.
204KM

Czyli Norwegowie są nieudacznikami, skoro nie potrafią zamawiać części, ponieważ tak jak napisał @romanhoks, na części zamienne tamte serwisy czasami czekają nawet kilka miesięcy, a Polskie serwisy Kia mają części w 1 dzień, najwyżej 3 dni.
Czyli Norwegowie muszą uczyć się od Polaków. :D
Prosty wniosek.
Są tacy, którzy zepsują wszystko co tylko możliwe, twierdząc później, że to wina produktu i producenta.
Elbing
model samochodu: Kia Ceed SW 1.5 T-GDI 140 KM 7-DCT MY25

Post autor: Elbing »

Powiało sarkazmem @204KM. ;)
Od 10 lat korzystam z jednego i tego samego serwisu Kia. Piszę o realiach jak jestem tam obsługiwany. Covid nie wydłużył czasu oczekiwania na części. Układ jest taki, że zostawiam auto na dobę, robią co mają zrobić, jak wychodzi szerszy zakres prac lub coś droższego to jednak dzwonią by się jeszcze upewnić, płacę fakturę i wyjeżdżam sprawnym autem.
204KM

No i tak trzymaj. Ja znam inne realia. Bez sarkazmu.

PS. Podaj adres serwisu, może ktoś jeszcze będzie korzystać ku swojemu zadowoleniu. Bez sarkazmu.
Piotrula
model samochodu: Xceed 1.5 T-GDI

Post autor: Piotrula »

Też mam zakładany hak w ASO. Niestety sygnalizuje przeszkodę jaką jest bagażnik rowerowy co jest dla mnie dziwne a dla ASO nie do przeskoczenia. Pracowałem w ASO innych marek i po dołożeniu haka akcesoryjnego nie było takich problemów. Wpięcie złącza dezaktywowało automatycznie tylne czujniki. Nie jest to lot w kosmos. Kwestia kodowania modułu haka dla kia nieosiągalne.
MarcinK
model samochodu: KIA CEED 1.4 T-GDI 2019 r.

Post autor: MarcinK »

W 2022 r. zakładałem w ASO w Warszawie hak (wypinamy pionowo) do Ceeda z 2019 r. i po założeniu haka oraz bagażnika rowerowego normalnie wyłączam sygnalizację przeszkody przyciskiem przy biegach.
strażak
model samochodu: KIA Ceed kombi 1,5 140KM 2024r

Post autor: strażak »

Też w tym roku zakładałem hak w ASO do nowego ceeda i ma mam ten sam problem. Nie da się dezaktywować tylnych czujników. W poprzednim aucie (peugeot 5008), sam montowałem identyczny hak i po wpięciu wiązki do BSI, tylne czujniki po wpięciu wtyczki od przyczepy się wyłączały. Wydaje mi się że za 4,5tyś zł panowie z ASO bardziej się postarają.Są dwie możliwości albo dali jakąś tanią wiązkę, albo nie chciało im sie pogrzebać w komputerze.Przy przeglądzie im nie odpuszczę. Pomijając fakt że robili to 2tyg.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia Ceed III (2018 - obecnie)”