Powłoka ceramiczna - czy warto?
Re: Powłoka ceramiczna - czy warto?
To wszystko z cermika w porzdku, kup Sobie szampon hydrofobowy do pielęgnacji powłoki ceramicznej zaaplikuj i będzie gitarka.
Cześć. Ja też pozwolę sobie wtrącić "3 grosze" i tym samym rozpocząć swoją karierę na tym forum

1) Czy po aplikacji dostałeś szczegółowe wskazówki od usługodawcy, jak należy dbać o auto zabezpieczone powłoką, czego kategorycznie robić nie wolno, a co jest wskazane? Powinieneś otrzymać książeczkę gwarancyjną i skróconą "instrukcję obsługi". Po Twojej wypowiedzi mam wrażenie, że zostałeś pozostawiony sam sobie w tej sytuacji, a wraz z usługą, powinieneś dostać porcję wiedzy.
2) Ile kilometrów zrobiłeś od aplikacji? Czy auto jest garażowane? Czy było w tym czasie myte ręcznie w bezpieczny sposób, z myciem wstępnym i zasadniczym (szamponem z wiaderka)? Jeżeli jeździłeś dużo w mieszanych warunkach, gdzie woda zasychała na samochodzie itp., to z pewnością auto złapało sporo kamienia i różnych osadów. Powłokę się serwisuje co jakiś czas, usuwając z powierzchni właśnie te wszystkie wtrącenia, których nie widać gołym okiem (osady z klocków, smoła, kamień). W razie potrzeby, można zaaplikować "odżywkę", a niektórzy producenci wręcz uzależniają od tego utrzymanie gwarancji na powłokę - co samo w sobie trochę się wyklucza, ale ok.
3) Jaka to powłoka, konkretnie producent i nazwa? Po 5 miesiącach nie powinna zajść konieczność "podbijania" efektu hydrofobowego - musiałbyś zrobić z 50kkm i do tego nie myć auta w ogóle. Niestety, wiele osób, zwłaszcza tych świadczących usługi, wychwala produkt, ale pomija podstawową cechę powłoki – konieczność jej właściwej i regularnej pielęgnacji. Tylko dzięki temu można utrzymać jej właściwości na satysfakcjonującym poziomie, zarówno pod kątem wyglądu, jak i efektu samooczyszczania.
Patrząc na to zdanie, jest zwyczajnie zakamieniona. Proponuję umyć auto kwaśnym szamponem i zobaczyć, co dalej. A najlepiej udaj się do firmy, która wykonywała usługę.
- dzyszla
- model samochodu: Ceed III (prod. 2023) 1.5 T-GDI (160KM) M + SMT / 7DCT
Wcześniej:
Ceed III (prod. 2019) 1.4 T-GDI (140KM) M / MT - Lokalizacja: Gliwice
- Kontakt:
1. Tak, mam gwarancję, instrukcję i staram się tego trzymać.
2. Po ok 7kkm już się zmieniła faktura. Obecnie 13kkm. Pod chmurką.
3. Evershine Ultima - Würth. Wykonywane przez ASO.
Mam zamiar odwiedzić wykonawcę - i tak roczek mija.
Dżyszla
- dzyszla
Wcześniej:
- Kontakt:
I wg ASO:Mumins pisze: 09 sty 2025, 08:55 Patrząc na to zdanie, jest zwyczajnie zakamieniona. Proponuję umyć auto kwaśnym szamponem i zobaczyć, co dalej. A najlepiej udaj się do firmy, która wykonywała usługę.
Jedna warstwa na nowo do położenia. "Porowaty lakier i trzeba poprawić" - takie słowa usłyszałem. Miałem odebrać wczoraj, odbiorę we wtorek (albo i nie).
Dżyszla
- dzyszla
Wcześniej:
- Kontakt:
I dziś odebrane z deklaracją "praktycznie od nowa położone". Hm... Błąd przy poprzednim nakładaniu?
Dżyszla