Kia XCeed po 3 latach nie przeszła przeglądu technicznego

forum użytkowników modelu Kia XCeed
DerSven1980
model samochodu: Kia Xceed

Kia XCeed po 3 latach nie przeszła przeglądu technicznego

Post autor: DerSven1980 »

Cześć, dziś chciałem zrobić pierwszy przegląd techniczny mojego samochodu. Byłem przekonany, że z 3-letnim autem o przebiegu 50 000 km nie będzie żadnych problemów. Niestety inspektor stwierdził, że poziom CO jest zbyt wysoki.

Z tym wynikiem pojechałem do dealera KIA. Pierwszy serwis zaproponował termin dopiero w styczniu, a w drugim najwcześniejsze wolne miejsce mieliby w połowie lutego. Zadzwoniłem też do KIA Niemcy, ale niestety nie otrzymałem od nich konkretnej pomocy. Co gorsza, nawet jeśli ustalę styczniowy termin, to za ponowne badanie techniczne muszę zapłacić kolejne 150 euro.

Czy wymiana sondy lambda w takim przypadku powinna być objęta gwarancją? Mam wrażenie, że taka część po 3 latach nie powinna się jeszcze zużywać. Dodatkowo zauważyłem, że dziś auto zaczęło trochę szarpać. Czy ktoś z Was miał podobne problemy?
Wesoly_mis
model samochodu: XCeed

Re: Kia XCeed po 3 latach nie przeszła przeglądu technicznego

Post autor: Wesoly_mis »

Hejka,

U nas spaliny sprawdzają raczej sporadycznie. Pamiętam, jak kiedyś diagnosta mówił mi, że jeśli spaliny mają być sprawdzane, warto przed wizytą na stacji diagnostycznej przejechać autem na wyższych obrotach i przyjechać z dobrze dogrzanym silnikiem. Szczególnie dotyczy to samochodów, które robią krótkie trasy w mieście i często nie osiągają właściwej temperatury pracy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia XCeed”