Koszty przeglądu
- colins
- model samochodu: KIA Niro II HEV Business Line 2023 Mineral Blue
Re: Koszty przeglądu
Pani z ASO w Zielonej Górze chyba samej głupio było, bo próbowała tłumaczyć tę cenę podwyżką cen oleju. To musi być jakiś najlepszy olej świata skoro już przed podwyżką wołali za 4 litry chyba ze 400 zł. 

A, jeśli chodzi o ASO w Warszawie to gdzie obecnie najtaniej robić przegląd olejowy?
Dzień dobry, jeżdzę Kia Niro 2016, właśnie zbliżam się do przeglądu 150 tys km. Serwis autoryzowany chce za ten przegląd 2700
, tłumacząc, że to duży przegląd.
Pytanie, czy w Warszawie można gdzieś zrobić taki przegląd poza serwisem Kia?

Pytanie, czy w Warszawie można gdzieś zrobić taki przegląd poza serwisem Kia?
Przecież masz auto po gwarancji. Jedź byle gdzie.
Pierwsza wymiana oleju po ~4,5k za 500zł (olej+filtr+robota), Kia Auto w Chorzowie.
Cześć,
Zbliża się mój drugi przegląd, a ASO w Warszawie wycenia całość na około 1600 zł brutto. Czy ktoś z Was ma już ten przegląd za sobą i mógłby podzielić się szczegółowymi kosztami? Zastanawiam się, czy warto oszczędzić, przywożąc własne części i olej, bo nie ukrywam, że jestem trochę sknerą
Po pierwszym przeglądzie zauważyłem:
Dzięki za podpowiedzi!
Zbliża się mój drugi przegląd, a ASO w Warszawie wycenia całość na około 1600 zł brutto. Czy ktoś z Was ma już ten przegląd za sobą i mógłby podzielić się szczegółowymi kosztami? Zastanawiam się, czy warto oszczędzić, przywożąc własne części i olej, bo nie ukrywam, że jestem trochę sknerą

Po pierwszym przeglądzie zauważyłem:
- Olej od Kia – 220 zł vs. Total Quartz 9000 – 135 zł,
- Filtr kabinowy – 100 zł vs. zamiennik średnio za 37 zł,
- Filtr oleju – 28 zł vs. Filtron za 17 zł (tutaj różnica niewielka).
Dzięki za podpowiedzi!
- colins
- model samochodu: KIA Niro II HEV Business Line 2023 Mineral Blue
Płyn hamulcowy jest niedrogi, ale za olej w ASO kasują teraz ze 400 zł więc na nim szukałbym oszczędności i zawiózł swój.
Nawiasem mówiąc, to ciekawe, bo poza oryginalnym filtrem za ponad 100 zł oraz różnymi wariantami z Aliexpress i Amazon w jeszcze wyższych cenach, nigdzie w internecie nie znalazłem filtra powietrza do nowego Niro. Wygląda na to, że różni się on od filtra stosowanego w pierwszej generacji.
Jeszcze nikt nie produkuje zamiennika.
Oryginał pochodzi od MAHLE i ma oznaczenie 28113-AT100.
Przy drugim przeglądzie jest jego inspekcja. U mnie był czysty.
Oryginał pochodzi od MAHLE i ma oznaczenie 28113-AT100.
Przy drugim przeglądzie jest jego inspekcja. U mnie był czysty.
Mam Niro z 2017 przebieg 160 tyś., olej wymieniam tylko poza ASO, koszt z filtrem 280 zł, wymiana co 10.000km.
Nie robię żadnych przeglądów w ASO bo to bez sensu, po co mam płacić x2 za usługę. Zawieszenie zrobi każdy warsztat.
Płyny też wymienią. Falownik , baterie , działają nie ma co w tym serwisować, jak coś padnie to się będę martwił.
Rezystor nawiewu mi padł , bo dmuchawa wieje na max, można samemu wymienić , dwie śrubki i po robocie koszt 150 zł. W ASO za samą diagnozę chcą 400 zł plus wymiana 600 zł.
Eksploatować auta do bólu, nie robić profilaktycznych napraw, na zasadzie opinii bo coś się zaczyna dziać.
Coś padnie to dopiero wymieniać.
Takie mam swoje doświadczenie z autami od 30 lat.
Nie robię żadnych przeglądów w ASO bo to bez sensu, po co mam płacić x2 za usługę. Zawieszenie zrobi każdy warsztat.
Płyny też wymienią. Falownik , baterie , działają nie ma co w tym serwisować, jak coś padnie to się będę martwił.
Rezystor nawiewu mi padł , bo dmuchawa wieje na max, można samemu wymienić , dwie śrubki i po robocie koszt 150 zł. W ASO za samą diagnozę chcą 400 zł plus wymiana 600 zł.
Eksploatować auta do bólu, nie robić profilaktycznych napraw, na zasadzie opinii bo coś się zaczyna dziać.
Coś padnie to dopiero wymieniać.
Takie mam swoje doświadczenie z autami od 30 lat.