Pedał sprzęgła skrzypi przy wciskaniu i odpuszczaniu , sorki źle mogłem sformułować zdanie wcześniej
[C3] Jakie macie przebiegi?
Re: [C3] Jakie macie przebiegi?
Mi przy 115tyś zaczął skrzypić pedał sprzęgła i w przyszłym tygodniu będę to weryfikować u mechanika. Jakieś symptomy były przed pęknięciem sprężyny ?Smoliwons pisze: ↑06 wrz 2024, 08:08 Niecale 2 lata 1.5 tgdi. 83000. Z usterek : wymienione 2 cewki i pękła spręzyna pedału sprzęgła podczas jazdy .Nadal szarpie podczas jazy ale bez błędów, dramatyczne ruszanie na wzniesieniu . Czekam niecierpliwie na koniec lisingu w firmie i koniec przygody z ceedem bez żalu.
U mnie skrzypi już od około 60 tys. km, ale nie ma to żadnego wpływu na jego działanie, poza potencjalnie irytującym dźwiękiem. Na jakiś czas pomaga psiknięcie smarem silikonowym w ruchome części.
Mnie to strasznie irytuje i nie chciałbym jakiejś niespodzianki na trasie. Właśnie się zastanawiałem czy mogą wystąpić jakieś problemy związane z tym skrzypieniem ? Czy tylko akustyczne ? P.s. mi smarowanie nic nie pomogło.
Rozwiązanie problemu było banalne , pod pedałem jest kulka którą trzeba wyjąć i porządnie przesmarować. Problem zniknął. Pozdrawiam
A więcej szczegółów można?Lunatv pisze: ↑01 paź 2024, 13:08Rozwiązanie problemu było banalne , pod pedałem jest kulka którą trzeba wyjąć i porządnie przesmarować. Problem zniknął. Pozdrawiam
W wolnej chwili spróbuję zrobić zdjęcie i namierzyć tą kulkę. Żona odbierała auto od mechanika i tylko takie szczegóły znam
Prosiłbym też o informację, bo ja w Sportage mam ten sam problem skrzypiącego pedału sprzęgła. W serwisie psikali smarem we wszystko ruchome i nadal skrzypi. Temat się przewija po nacie.