[C3] Jakie macie przebiegi?

Lunatv
model samochodu: Ceed

Re: [C3] Jakie macie przebiegi?

Post autor: Lunatv »

Gielu pisze: 05 wrz 2024, 14:08 Sprzeglo czy pedal sprzegla przy wciskaniu zaczal skrzypiec?
Pedał sprzęgła skrzypi przy wciskaniu i odpuszczaniu , sorki źle mogłem sformułować zdanie wcześniej
Lunatv

Smoliwons pisze: 06 wrz 2024, 08:08 Niecale 2 lata 1.5 tgdi. 83000. Z usterek : wymienione 2 cewki i pękła spręzyna pedału sprzęgła podczas jazdy .Nadal szarpie podczas jazy ale bez błędów, dramatyczne ruszanie na wzniesieniu . Czekam niecierpliwie na koniec lisingu w firmie i koniec przygody z ceedem bez żalu.
Mi przy 115tyś zaczął skrzypić pedał sprzęgła i w przyszłym tygodniu będę to weryfikować u mechanika. Jakieś symptomy były przed pęknięciem sprężyny ?
Gielu
model samochodu: Ceed III SW 1.4 T-GDi

Post autor: Gielu »

U mnie skrzypi już od około 60 tys. km, ale nie ma to żadnego wpływu na jego działanie, poza potencjalnie irytującym dźwiękiem. Na jakiś czas pomaga psiknięcie smarem silikonowym w ruchome części.
Lunatv

Gielu pisze: 19 wrz 2024, 07:34 U mnie skrzypi już od około 60 tys. km, ale nie ma to żadnego wpływu na jego działanie, poza potencjalnie irytującym dźwiękiem. Na jakiś czas pomaga psiknięcie smarem silikonowym w ruchome części
Mnie to strasznie irytuje i nie chciałbym jakiejś niespodzianki na trasie. Właśnie się zastanawiałem czy mogą wystąpić jakieś problemy związane z tym skrzypieniem ? Czy tylko akustyczne ? 🤪 P.s. mi smarowanie nic nie pomogło.
Lunatv

Lunatv pisze: 19 wrz 2024, 10:26
Gielu pisze: 19 wrz 2024, 07:34 U mnie skrzypi już od około 60 tys. km, ale nie ma to żadnego wpływu na jego działanie, poza potencjalnie irytującym dźwiękiem. Na jakiś czas pomaga psiknięcie smarem silikonowym w ruchome części
Mnie to strasznie irytuje i nie chciałbym jakiejś niespodzianki na trasie. Właśnie się zastanawiałem czy mogą wystąpić jakieś problemy związane z tym skrzypieniem ? Czy tylko akustyczne ? 🤪 P.s. mi smarowanie nic nie pomogło.
Rozwiązanie problemu było banalne , pod pedałem jest kulka którą trzeba wyjąć i porządnie przesmarować. Problem zniknął. Pozdrawiam
Patimat
model samochodu: Proceed

Post autor: Patimat »

Lunatv pisze: 01 paź 2024, 13:08
Lunatv pisze: 19 wrz 2024, 10:26
Rozwiązanie problemu było banalne , pod pedałem jest kulka którą trzeba wyjąć i porządnie przesmarować. Problem zniknął. Pozdrawiam
A więcej szczegółów można?
Lunatv

W wolnej chwili spróbuję zrobić zdjęcie i namierzyć tą kulkę. Żona odbierała auto od mechanika i tylko takie szczegóły znam :roll:
Szczegół
model samochodu: Kia Sportage 4

Post autor: Szczegół »

Prosiłbym też o informację, bo ja w Sportage mam ten sam problem skrzypiącego pedału sprzęgła. W serwisie psikali smarem we wszystko ruchome i nadal skrzypi. Temat się przewija po nacie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia Ceed III (2018 - obecnie)”