Optima 1.7 przybywa oleju, częste wypalanie DPF
Re: Optima 1.7 przybywa oleju, częste wypalanie DPF
Ja też mam wyprogramowany EGR i DPF, ale jak patrzę w aplikacji car scaner to niby EGR pracuje,tuner który mi robił program i usuwał EGR i DPF mówił że nie trzeba zaslepiać,a inny tuner mówi że trzeba,i problem jest taki że strasznie dymi, wtryski zregenerowane problem dalej pozostaje,niby wszystko jest dobrze,a dymi.
Kup zaślepkę na allegro za 20zl. Możliwe, że EGR jednak pracuje i trzyma na granicy dymienia albo skoro ktoś grzebał to i poniżej. Może się też od nagaru nie domykać np. więc program nie ogarnie zamknięcia.
Daj znać jaki efekt
Daj znać jaki efekt
Ja w lagunie 2.0 dci miałem egr off bez blaszki. Koleś mi tłumaczył, że egr wyprogramowany w pozycji zamkniętej plus wyjęta była wtyczka i było super. Śmigałem autem prawie 5 lat.
Czy trudny jest dostęp żeby zaślepić EGR, i gdzie dokładnie wsadzić blaszkę?
Taki kawałek wężyka między EGR a dolotem. 15 minut roboty. Dla wygody lepiej wyjąć obudowę filtra, bo jest przykręcona tylko na 3 śruby, a praca będzie dużo wygodniejsza. Potem mogę wrzucić zdjęcie.
Wrzuć zdjęcie jak możesz.
-
- model samochodu: KIA OP_IMA jf 1.7CRDI 2017r
-
- model samochodu: KIA OP_IMA jf 1.7CRDI 2017r
po wprogramowaniu egr powinieneś mieć wartości 0 dla "Bląd EGR" i "Kontrola systemu EGR" tak samo wszystkie parametry powiązane z dpf powinny mieć wartość 0. U mnie jedynie licznik siarki podbija cały czas.witek690 pisze: ↑01 paź 2024, 20:43 Ja też mam wyprogramowany EGR i DPF, ale jak patrzę w aplikacji car scaner to niby EGR pracuje,tuner który mi robił program i usuwał EGR i DPF mówił że nie trzeba zaslepiać,a inny tuner mówi że trzeba,i problem jest taki że strasznie dymi, wtryski zregenerowane problem dalej pozostaje,niby wszystko jest dobrze,a dymi.
Co do dymu to raczej nie powinien kopcić jak jest dobrze zrobione, chyba ze i dpf nie jest wprogramowany i go sobie wypalasz na boku .
W moim przypadku dymu nie widać chociaż komin zaczerniał od środka.
Carensik, daj znać jak po czyszczeniu intercoolera. Choć teraz warunki niezbyt dobre do testów i niemiarodajne bo zimno się zrobiło.
A czy ktoś z was sprawdzał kondycję silnika? Mam na myśli kompresję. U mnie jest 20bar. Trochę mało.