Kia Stonic – jak wybrać odpowiednie opony zimowe: 16 czy 17 cali?

forum użytkowników Kia Stonic
mufasa

Kia Stonic – jak wybrać odpowiednie opony zimowe: 16 czy 17 cali?

Post autor: mufasa »

Witam,
posiadam Kia Stonic 1.4 rocznik 2019 z felgami 17 cali. Szukam opon zimowych wraz z felgami i zastanawiam się nad rozmiarem 16 cali. Czy ten rozmiar jest dopuszczalny dla tego modelu? Słyszałem o problemach z ubezpieczycielami przez brak homologacji.
dsider
model samochodu: różne kia/hyundai

Re: Kia Stonic – jak wybrać odpowiednie opony zimowe: 16 czy 17 cali?

Post autor: dsider »

Tutaj znajdziesz info o oemowych kołach w Stonicu:
https://rozmiary-opon.pl/size/kia/stoni ... egion-eudm
choć przyznam, iż trochę to dziwne, bo o ile koła (felga plus opona) z felgami 15 i 16 calowymi mają takie same średnice, to koło 17 calowe (mam na myśli 205/55/R17) jest większe, co przekładałoby się np. na różne we wskazaniach prędkościomierza; być może zależnie od fabrycznie montowanych kół do komputera jest wprowadzany stosowny współczynnik.
Podobna sytuacja jest w modelu xceed, gdzie producent jakby niedopasował właściwych opon do felg 16 i 18 calowych (takie wersje przewiduje fabryczny montaż), by koła były rozmiarowo najbardziej zbliżone.
Lunar GT
model samochodu: Kia Sportage V GT 4WD HEV + wszystko (tylko dziury w dachu nie chciałem)

Post autor: Lunar GT »

Takie strony posiadają wiele błędów (często są to bajki z mchu i paproci) i każdą informację należy weryfikować w pewnym źródle a nie innej stronie która skopiowała z tej wcześniejszej.
StonicScross
model samochodu: Stonic 1.0 120

Post autor: StonicScross »

Zawsze będę się upierał że 17'' to DNA Kii Stonic :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia Stonic”