Aktualizacja oprogramowania i mapy nawigacyjnej z sierpnia 2024

W tym dziale poruszamy wszelkie sprawy związane z CB-radiem, sprzętem audio, telefonami, nawigacją.
Lunar GT
model samochodu: Kia Sportage V GT 4WD HEV + wszystko (tylko dziury w dachu nie chciałem)

Re: Aktualizacja oprogramowania i mapy nawigacyjnej z sierpnia 2024

Post autor: Lunar GT »

Deepsea pisze: 11 sie 2024, 16:14 czy czekać aż OTA może zaskoczy,
Jak zapłacisz za kolejne aktualizacje OTA to będą, zgodnie z regulaminem OTA 2 są darmowe.
Deepsea

Post autor: Deepsea »

To niech sobie radzą, już leci po USB.
Liquid
model samochodu: Xceed 1.5 T-GDI 7 DCT Prestige Line + PNS Cassa White

Post autor: Liquid »

Lunar GT pisze: 11 sie 2024, 22:13
Deepsea pisze: 11 sie 2024, 16:14 czy czekać aż OTA może zaskoczy,
Jak zapłacisz za kolejne aktualizacje OTA to będą, zgodnie z regulaminem OTA 2 są darmowe.
I to nie mało bo ponad 400 zł za dwie kolejne aktualizacje. Jelenia szukają :shock:
Lunar GT
model samochodu: Kia Sportage V GT 4WD HEV + wszystko (tylko dziury w dachu nie chciałem)

Liquid pisze: 12 sie 2024, 14:37 Jelenia szukają
Pewnie znajdą sądząc z wpisów na forum jak to niektórzy strasznie się męczyli i narzekali musząc robić aktualizację z pena.
grzegorz757
model samochodu: ProCeed 1,5 T-GDI GT-Line 2022

Post autor: grzegorz757 »

Witam wszystkich.
Proszę o informację czy ktoś z posiadaczy starszych modeli, jak MY22, 23 aktualizował u siebie na systemie Gen5W i czy został zaimplementowany system ISLA? Z informacji na stronie https://update.kia.com/EU/PL/updateNoticeView/dJO7rB jest to trochę niejasne bo z tego co podają to ja rozumie za dla tego modelu czyli Gen5W ISLA jest dodana bo nawet na zdjęciach poglądowych jest to pokazane, jednak nie jest opisane w jakich rocznikach pojazdów.
Grzegorz M.
Lunar GT

grzegorz757 pisze: 18 sie 2024, 16:05 z tego co podają to ja rozumie za dla tego modelu czyli Gen5W
Źle rozumiesz, systemy bezpieczeństwa nie mają nic wspólnego z typem jednostki w tym przypadku GEN5W, albo są dane systemy w samochodzie albo nie, jak nie to nie ma dla nich też żadnych aktualizacji.
grzegorz757
model samochodu: ProCeed 1,5 T-GDI GT-Line 2022

Post autor: grzegorz757 »

No być może. Nie twierdzę inaczej i dlatego napisałem post na forum i dziękuję za odpowiedź. Ja nie jestem zwolennikiem tego systemu i nie chciałbym go dostać w jakiejś aktualizacji. Chciałbym dalej korzystać z aktualizacji map i sytemu infotainmen, ale nie chcę dostać ISLA. Rozumiem że mogę spokojnie aktualizować bez obawy że wejdzie ISLA do mojego auta.
Grzegorz M.
PanBambaryla
model samochodu: Kia Optima SW GT Line 1.6 T-GDI 7DCT (2019 JF)

Post autor: PanBambaryla »

System odczytywania znaków i powiadamiania kierowcy jest wymagany w nowych autach a ponieważ prawo nie działa wstecz, nie można zmusić koncernu samochodowego do jego kosztownej implementacji w każdym aucie - zagadnienie to pojawia się tylko w momencie homologacji nowego modelu na dany rynek. To tak na marginesie, ponieważ rzeczywiście, infotainment jest odrębnym systemem od pozostałych i jego aktualizacja nie może wpływać na kluczowe komponenty pojazdu - nie ma więc takiego ryzyka.
Pzdr, Bam
mcy
model samochodu: XCeed GT-Line 1.5 DCT

Post autor: mcy »

PanBambaryla pisze: 27 sie 2024, 16:25 To tak na marginesie, ponieważ rzeczywiście, infotainment jest odrębnym systemem od pozostałych i jego aktualizacja nie może wpływać na kluczowe komponenty pojazdu - nie ma więc takiego ryzyka.
To zależy od marki. W Tesli, Volvo, chyba też BMW i pewnie innych markach, poprzez aktualizację OTA pobierana przez infotainment aktualizowane są systemy bezpieczeństwa, a nawet oprogramowanie ECU/TCU. Przerwana/źle przeprowadzona aktualizacja OTA w BMW potrafi uziemić samochód.
X-Ceed 1.5 GT-LineObrazek
Megane Sport 2.0T 225 Obrazek
LooKatME
model samochodu: Sportage NQ5 HEV

Post autor: LooKatME »

Aktualizował ktoś Sportage GTline z wszystkimi pakietami z rocznika 2022 i uruchomia mu się automatycznie to dźwiękowe powiadomienie o przekroczeniu prędkości? Kojarzę, że po kupnie coś mi pipczało i wyłączyłem to w ustawieniach zyskując spokój do dziś. Nie chciałbym, aby mi to włączali po każdym odpaleniu auta...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt Audio, CB-radio, GPS, GSM”