Gorace powietrze z nawiewow po stronie kierowcy
Gorace powietrze z nawiewow po stronie kierowcy
Witam,
Mam dziwny problem w aucie.
Z nawiewow od strony kierowcy (lewo od kierownicy i lewo od nawigacji) leci caly czas gorace powietrze. Strona pasazera jest OK.
Jak wlacze klime po stronie pasazera leci normalnie zimne powietrze a po stronie kierowcy letnie bo klima sie miesza z goracym powietrzem.
Obie strony maja ustawione 20 stopni.
Czy moze byc ze jakas klapa nie zamyka powietrze od silnika czy moze caly czas dziala ogrzewanie na maxa ale tylko po stronie kierowcy?
Ktos mial podobny problem?
Auto ma juz 5 lat i boje sie ze to nie bedzie naprawa na gwarancji.
IP
Mam dziwny problem w aucie.
Z nawiewow od strony kierowcy (lewo od kierownicy i lewo od nawigacji) leci caly czas gorace powietrze. Strona pasazera jest OK.
Jak wlacze klime po stronie pasazera leci normalnie zimne powietrze a po stronie kierowcy letnie bo klima sie miesza z goracym powietrzem.
Obie strony maja ustawione 20 stopni.
Czy moze byc ze jakas klapa nie zamyka powietrze od silnika czy moze caly czas dziala ogrzewanie na maxa ale tylko po stronie kierowcy?
Ktos mial podobny problem?
Auto ma juz 5 lat i boje sie ze to nie bedzie naprawa na gwarancji.
IP
- bielaPL
- model samochodu: Kia Ceed 3 SW 1.0 T-GDi (M) 120KM
Re: Gorace powietrze z nawiewow po stronie kierowcy
Hej, miałem dziś napisać podobny wątek... . U mnie trochę inaczej od strony kierownicy nawiew na nogi daje takim ciepławym powietrzem, środek i góra dmucha poprawnie. Auto ma skończone 3 lata i dziś pewnie będę wertował gwarancję czy to jeszcze obejmuje czy już sajonara...
-
- model samochodu: Kia Ceed SW GT Line 1,4 T-GDI (MY19)
Hej, miałem taki przypadek w moim parę miesięcy temu. U mnie pomogło przestawienie temp na maks ogrzewanie, potem na maks chłodzenie i potem strefami jedna maks ogrzewanie druga chłodzenie i na odwrót. Trzeba jakby ustawić skrajne położenia i wszystko wróciło do normy. Chyba się coś czasem zawiesza jak się długo w jednym ustawieniu jeździ.
- bielaPL
Dzięki będę testował
Miałem to samo. W moim przypadku nie pomogły żadne skrajne położenia. Trzeba było wyciągnąć silnik sterujący klapą bo jakiś chinol zapaćkał tak smarem, że dostał się do potencjometru i pozamiatał rezystancję. Rozebranie, wyczyszczenie i jest ok. Minus taki, że zabawy na 3 godziny. Jest od strony kolumny kierowniczej - problemem jest wykręcenie jednego z 4 (górnego) wkrętu. Powodzenia.
- bielaPL
Masz jakiś schemat? Czy sam na czuja szukałeś?jedivader pisze: ↑04 wrz 2024, 18:11 Miałem to samo. W moim przypadku nie pomogły żadne skrajne położenia. Trzeba było wyciągnąć silnik sterujący klapą bo jakiś chinol zapaćkał tak smarem, że dostał się do potencjometru i pozamiatał rezystancję. Rozebranie, wyczyszczenie i jest ok. Minus taki, że zabawy na 3 godziny. Jest od strony kolumny kierowniczej - problemem jest wykręcenie jednego z 4 (górnego) wkrętu. Powodzenia.
U mnie na razie pomogły skrajne położenia... zaczęło śmigać poprawnie. Także od czasu do czasu warto powachlować. Chociaż bym też obejrzał ten silnik sterujący.
Dzieki! problem rozwiazany!Matheo_FCB pisze: ↑04 wrz 2024, 10:55 Hej, miałem taki przypadek w moim parę miesięcy temu. U mnie pomogło przestawienie temp na maks ogrzewanie, potem na maks chłodzenie i potem strefami jedna maks ogrzewanie druga chłodzenie i na odwrót. Trzeba jakby ustawić skrajne położenia i wszystko wróciło do normy. Chyba się coś czasem zawiesza jak się długo w jednym ustawieniu jeździ.
Juz sie balem ze bede musial grzebac jak kolega wyzej... uff
Niestety sam... ale to czego się nauczyłem to moje...bielaPL pisze: ↑05 wrz 2024, 08:53Masz jakiś schemat? Czy sam na czuja szukałeś?jedivader pisze: ↑04 wrz 2024, 18:11 Miałem to samo. W moim przypadku nie pomogły żadne skrajne położenia. Trzeba było wyciągnąć silnik sterujący klapą bo jakiś chinol zapaćkał tak smarem, że dostał się do potencjometru i pozamiatał rezystancję. Rozebranie, wyczyszczenie i jest ok. Minus taki, że zabawy na 3 godziny. Jest od strony kolumny kierowniczej - problemem jest wykręcenie jednego z 4 (górnego) wkrętu. Powodzenia.
U mnie na razie pomogły skrajne położenia... zaczęło śmigać poprawnie. Także od czasu do czasu warto powachlować. Chociaż bym też obejrzał ten silnik sterujący.
Nie... Jak miałbym deskę wywalać to bym auto sprzedał... Od spodu przy kolumnie kierowniczej. ASO Kia chciało auto na tydzień: bo deskę trzeba zdjąć, kolumnę kierowniczą... itp itd... o koszty nie pytałem. 3 godziny z soboty poświęciłem Fakt przy robocie pozycja niewygodna bo plecy na progu drzwi leżały. Z prawej strony byłoby gorzej bo wiatrak nawiewu trzeba zdejmować.