Problemy z Android Auto w Kia Sportage 2025 - co zrobić, gdy radio się wycisza?
-
- model samochodu: Kia Sportage 5
Problemy z Android Auto w Kia Sportage 2025 - co zrobić, gdy radio się wycisza?
Cześć,
Od dwóch miesięcy jeżdżę Kia Sportage 2025 w wersji hybrydowej. Na początku wszystko działało bez zarzutu, ale od jakiegoś czasu, po podłączeniu Android Auto, radio w samochodzie się wycisza. Ktoś miał podobny problem? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie!
Od dwóch miesięcy jeżdżę Kia Sportage 2025 w wersji hybrydowej. Na początku wszystko działało bez zarzutu, ale od jakiegoś czasu, po podłączeniu Android Auto, radio w samochodzie się wycisza. Ktoś miał podobny problem? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie!
- dzyszla
- model samochodu: Ceed III (prod. 2023) 1.5 T-GDI (160KM) M + SMT / 7DCT
Wcześniej:
Ceed III (prod. 2019) 1.4 T-GDI (140KM) M / MT - Lokalizacja: Gliwice
- Kontakt:
Re: Problemy z Android Auto w Kia Sportage 2025 - co zrobić, gdy radio się wycisza?
Przełączasz ręcznie czy automatycznie na projekcję telefonu? Jeśli ręcznie, to w jaki sposób? Jeśli automatycznie - spróbuj wyłączyć i zrobić to ręcznie.
Dżyszla
Re: Problemy z Android Auto w Kia Sportage 2025 - co zrobić, gdy radio się wycisza?
To pewnie wina jakiegoś update Android Auto. W ustawieniach telefonu wyszukaj Android Auto, wyłącz opcje Automatycznie włączaj muzykę. Wtedy Samochód po podłączeniu telefonu nie będzie próbował puścić z niego muzyki (której pewnie nie słuchasz na telefonie (ja też nie)) tylko zostanie włączone radio samochodowe.
-
Niestety nie działa.
Po podłączeniu AA radio gra ale gdy włączam multimedia żeby zrobić cokolwiek z telefonu natychmiast wyłącza radio.
Po podłączeniu AA radio gra ale gdy włączam multimedia żeby zrobić cokolwiek z telefonu natychmiast wyłącza radio.
Ja niestety Ci już nie pomogę bo sam mam Kie Sportage od 1.07 i póki co żadnych problemów nie uświadczyłem.
W oczekiwaniu na odpowiedzi bardziej doświadczonych użytkowników gorąco polecam prześledzić jakieś zagraniczne fora i portale - polecam reddit - i wpisać szukany problem w języki ENG. Czytałem przed chwilą jakiegoś posta z 2021 roku, że to wina aktualizacji aplikacji GOOGLE, i po usunięciu najnowszej aktualizacji wszystko wraca do normy (nie wiem czy dobrze wpisałem Twój problem), ALE gdyby to było google to więcej użytkowników miałoby ten problem, a poza tym rozwiązaniem tego posta z 2001 była nowsza aktualizacja aplikacji google (też z 2001 roku).
Daj proszę znać jak znajdziesz rozwiązanie.
W oczekiwaniu na odpowiedzi bardziej doświadczonych użytkowników gorąco polecam prześledzić jakieś zagraniczne fora i portale - polecam reddit - i wpisać szukany problem w języki ENG. Czytałem przed chwilą jakiegoś posta z 2021 roku, że to wina aktualizacji aplikacji GOOGLE, i po usunięciu najnowszej aktualizacji wszystko wraca do normy (nie wiem czy dobrze wpisałem Twój problem), ALE gdyby to było google to więcej użytkowników miałoby ten problem, a poza tym rozwiązaniem tego posta z 2001 była nowsza aktualizacja aplikacji google (też z 2001 roku).
Daj proszę znać jak znajdziesz rozwiązanie.
-
Ok
Pozdrawiam i życzę bezawaryjnej jazdy.
Pozdrawiam i życzę bezawaryjnej jazdy.
- dzyszla
- model samochodu: Ceed III (prod. 2023) 1.5 T-GDI (160KM) M + SMT / 7DCT
Wcześniej:
Ceed III (prod. 2019) 1.4 T-GDI (140KM) M / MT - Lokalizacja: Gliwice
- Kontakt:
"Gdy włączam multimedia..." możesz to sprecyzować? W tym radiu nie ma osobno AA i osobno odtwarzania MM (np. z pendriva)? Dlatego pytałem, jak przełączasz - kliknięciem na ekranie, przypisanym przyciskiem na panelu/kierownicy?
Dżyszla
-
Kliknięciem na ekranie.
Po połączeniu ( przewodem ) telefon łączy się z AA w samochodzie i jest wszystko ok ,ale gdy na panelu w samochodzie chcę uruchomić np. yanosika lub google map, radio (lub inne multimedia ) się wyłączają.
Po połączeniu ( przewodem ) telefon łączy się z AA w samochodzie i jest wszystko ok ,ale gdy na panelu w samochodzie chcę uruchomić np. yanosika lub google map, radio (lub inne multimedia ) się wyłączają.
-
- model samochodu: Sportage V BL AE+DWP HEV 2WD 2024r
Dla mnie to wygląda na to, że nawigacja ma włączone powiadomienia dźwiękowe i "przejmuje" główną ścieżkę dźwiękową na powiadomienia i wycisza resztę. Wyłącz najpierw powiadomienia w nawigacjach i zobacz czy się coś zmieniło.
-
Udało się! Po wyłączeniu powiadomień we wszystkich aplikacjach map, które mam w telefonie, Android Auto działa prawidłowo razem z radiem. Jest jednak jeden warunek: radio działa tylko do momentu przełączenia trybu media/radio na panelu — wtedy znika dźwięk z radia. Przy zmianie stacji lub regulacji głośności za pomocą przycisków na kierownicy wszystko jest w porządku.