Kia Rio 3: Co zrobić, gdy kontrolka TPMS świeci się mimo poprawnego ciśnienia w oponach?

forum użytkowników modelu Rio
agata9
model samochodu: Kia Rio 3

Kia Rio 3: Co zrobić, gdy kontrolka TPMS świeci się mimo poprawnego ciśnienia w oponach?

Post autor: agata9 »

Cześć!

Kilka dni temu w mojej Kii Rio 3 (rocznik 2014) zapaliła się kontrolka ciśnienia opon. Przy każdym uruchomieniu silnika kontrolka miga przez minutę, a potem świeci się ciągłym światłem. Ciśnienie w oponach jest poprawne, a czujniki zostały sprawdzone w serwisie i działają prawidłowo. Nie mam w swoim aucie przycisku resetu ciśnienia opon.

Macie pomysły, jak rozwiązać ten problem?
Awatar użytkownika
dzyszla
model samochodu: Ceed III (prod. 2023) 1.5 T-GDI (160KM) M + SMT / 7DCT
Wcześniej:
Ceed III (prod. 2019) 1.4 T-GDI (140KM) M / MT
Kontakt:

Re: Kia Rio 3: Co zrobić, gdy kontrolka TPMS świeci się mimo poprawnego ciśnienia w oponach?

Post autor: dzyszla »

A jakie wartości ciśnienia pokazuje komputer?
Dżyszla
agata9

Re: Kia Rio 3: Co zrobić, gdy kontrolka TPMS świeci się mimo poprawnego ciśnienia w oponach?

ciśnienie w każdej oponie 2.2
Lunar GT
model samochodu: Kia Sportage V GT 4WD HEV + wszystko (tylko dziury w dachu nie chciałem)

Post autor: Lunar GT »

dzyszla pisze: 04 wrz 2024, 22:06 A jakie wartości ciśnienia pokazuje komputer?
agata9 pisze: 05 wrz 2024, 09:49 ciśnienie w każdej oponie 2.2
Dla ścisłości to jest ciśnienie pokazywane na wyświetlaczu w samochodzie czy ciśnienie jakim masz napompowane opony?
agata9

Nie mam takiej wersji auta, by pokazywało na wyświetlaczu w samochodzie.
Na kompresorze pokazywało 2.2 jak sprawdzałam, a jak w wulkanizacji sprawdzali czujniki czy są sprawne to też na ich urządzeniu się pojawiało prawidłowe ciśnienie.
Lunar GT
model samochodu: Kia Sportage V GT 4WD HEV + wszystko (tylko dziury w dachu nie chciałem)

Post autor: Lunar GT »

Tu masz zbieżne wątki z Twoim, przeczytaj i może coś Ci się wyjaśni:
viewtopic.php?t=9135
viewtopic.php?t=9555
viewtopic.php?t=6342
Czasem pomaga ludziom gdy mają czujniki napompować do wyższej wartości 2,5/2,6 i zrobić jazdę samochodem żeby czujniki załapały a następnie wyregulować do właściwego ciśnienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia Rio”