Zużycie paliwa Kia Niro.

forum użytkowników Kia Niro
Awatar użytkownika
colins
model samochodu: KIA Niro II HEV Business Line 2023 Mineral Blue

Re: Zużycie paliwa Kia Niro.

Post autor: colins »

Marekpp pisze: 03 sie 2024, 11:13 Te auto ma w nazwie nitro i jedzie jak na nitro na niemieckich autostradach leci jak szalony. Nie tylko szybko jedzie bo paliwo też szybko znika
Fajnie się kolega przedstawił w swym pierwszym i jedynym poście. :mrgreen:
A teraz marsz do szkoły i zajrzeć do słownika, bo z zasadami pisowni i interpunkcji jak widać na bakier. :D
Awatar użytkownika
slaw73
model samochodu: Kia Ceed GT

Post autor: slaw73 »

colins:Ceed to mi pali średnio ok 9,7l i faktycznie w stopce mam Ceed GT bo to moja furmanka. A Niro jest żony i pali tak jak napisałem. Ja do niego wsiadam na dłuższe trasy i itp.
Awatar użytkownika
colins
model samochodu: KIA Niro II HEV Business Line 2023 Mineral Blue

Post autor: colins »

No OK. W takim wypadku sam widzisz, że naturalne środowisko Niro, w którym czuje się najlepiej (jeśli mowa o spalaniu), to nie są drogi szybkiego ruchu, a co najwyżej "krajówki". Trochę nawet dziwię się, że wybrałeś świadomie Niro z myślą o podróżowaniu w długich trasach z dużymi prędkościami, bo na takie warunki nadają się bardziej duże benzyny, a jeszcze lepiej diesle niż hybrydy.
Orin
model samochodu: Kia Niro HEV

Post autor: Orin »

Ale na dalekich trasach też spokojnie daje radę i jak na warunki jazdy (Czarnogóra i Chorwacja) zużycie przy jeździe autostradowej z maksymalnie dozwolona prędkością wyszło poniżej 6 litrów.
Awatar użytkownika
Legal
model samochodu: Kia Niro II 1.6 GDI 141 KM DCT HEV MY 23' wersja L+BCW KLG (Steel Grey)

Post autor: Legal »

Dawno nie pisałem, bo nie było o czym.
Letnia dwudniowa wycieczka, 23 stopnie, dwie osoby, dwie walizki, automatyczna klimatyzacja.
Razem 700 km: 400/300 ekspresówki/krajówki. Na ekspresówkach przy 120 km/h - 5,5l/100km, na krajówkach przy 50-70-90 km/h - 4,0l/100km.
Cała trasa kosztowała 200 zł - 4,6l/100km.
W zeszłym roku jakoś przy 120 km/h ciągnął mi 6l/100. Dziwne.
Niro II HEV 2023 L+BCW KLG (Steel Grey)
Orin
model samochodu: Kia Niro HEV

Post autor: Orin »

Orin pisze: 06 sie 2024, 14:50 Ale na dalekich trasach też spokojnie daje radę i jak na warunki jazdy (Czarnogóra i Chorwacja) zużycie przy jeździe autostradowej z maksymalnie dozwolona prędkością wyszło poniżej 6 litrów.
Cytuję sam siebie, przepraszam, sprawdziłem w notatce - wyszło dokładnie 5.0 wg komputera.
Awatar użytkownika
playersct
model samochodu: Kia Niro HEV BL RunwayRed - ten najszybszy ;)

Post autor: playersct »

Ja właśnie wróciłem z długiej trasy - Trójmiasto - Świdnica - Praga - Drezno - Praga - Wrocław - Trójmiasto. Trzy osoby plus trzy walizki. Tak ok 2000 km. Średnio mi wyszło 5 litrów (fakt że na autostradach nie cisnąłem. W Polsce - 120 km/h, w Czechach na full automacie 130 km/h). Jak dla mnie bajka - tak to ja mogę jeździć na wakacje, w porównaniu do starej fury gdzie jak lekko docisnąłem to miałem grubo ponad 7 na 100tke. Koszt paliwa w stosunku do innych wydatków minimalny :)
pLayer / Suspect (Amiga Rulez! :D )
=====================================
Kia Niro 2024 HEV Business Line
Runway Red
Ejdzej05
model samochodu: Kia Niro 2 Hev 18'

Post autor: Ejdzej05 »

Cześć ja od odebrania auta z salonu pod koniec czerwca zrobiłem prawie 5,5k, średnie spalanie jak narazie 5,6l ale jakieś 3-3,5k z tego dystansu to były autostrady i ekspresówki, no i to jest wynik na 18'. Generalnie od zakupu średnie spalanie systematycznie spada, w połowie lipca miałem ponad 6, pod koniec lipca 5,7-5,8.

W porównaniu z moim drugim autem (Seat Leon X-perience 1.8TSI 4x4) to Niro jeździ za pół darmo :) Ja jestem bardzo zadowolony :)
_jogibabu_
model samochodu: jeszcze Corolla, może niedługo Niro HEV

Post autor: _jogibabu_ »

Cześć. Jestem nowy, więc parę słów o sobie 😁 Niro '21 z symbolicznym przebiegiem i dopiero się uczę tej hybrydy 😉 Wątek o spalaniu, bo tego też najczęściej szukałem w necie. 16", w Warszawie w korkach z korpo do domu 19km 3.7L/100. W weekend z Warszawy 2/3 trasy to eSka i prędkością między 115 a 130 i reszta to typowe wioski 50-90. Z tego wyszło 4.6L/100. Po mieście rekuperacja łopatami robi robotę 👍 W trasie na tyle ją wyczułem, że dopiero kilka razy wbiła na 5tkę i się doładowywała.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia Niro”