BSD problem w Kia Sorento 2016 - system działa tylko w chłodne dni

gural
model samochodu: Kia Sorento 2.0 CRDI 2016

BSD problem w Kia Sorento 2016 - system działa tylko w chłodne dni

Post autor: gural »

Witam,

Posiadam Kia Sorento 2016 w wersji XL + dodatki, jestem pierwszym właścicielem. Jakiś czas temu lekko uszkodziłem zderzak (porysowany), ale nie naprawiałem go, ponieważ nie wyskoczył z zaczepów i chciałem uniknąć problemów przy ewentualnej sprzedaży.

Od pewnego czasu mam jednak problem z systemem BSD (Blind Spot Detection). W chłodne dni działa bez problemu, natomiast w cieplejsze pojawia się komunikat o niedziałającym BSD.

Sprawdziłem pod autem i jeśli dobrze rozumiem, radary to te plastikowe moduły na rogach zderzaka, tuż pod lampami. Wiązki wydają się być w porządku, nie widać przetarć ani uszkodzeń, a zderzak nie dotyka radarów. Samo uszkodzenie zderzaka znajduje się znacznie niżej.

Czy mogę sam jeszcze coś sprawdzić, żeby wyeliminować usterkę, czy raczej powinienem udać się już do ASO?
saron22
model samochodu: Proceed GT, Sportage V BL.

Re: BSD problem w Kia Sorento 2016 - system działa tylko w chłodne dni

Post autor: saron22 »

Wszystko możesz zrobić by usunąć tą usterkę. Pod warunkiem, że masz do tego sprzęt i się na tym znasz. Bez sprzętu i wiedzy raczej nic z tym nie zrobisz.
gural

Pod Forda i auto z US mam i forscana i body itd
i wiekszosc sam ogarniam sobie

tutaj pod KIA nie mam ani sprzetu ani softu

zastanawialem sie czy to usterka jakas typowa ktora sie zdarza innym, czy calkowicie cos randomowego

to pytanie
ASO
czy moze w okolicy WWA od poludnia polecanie jakis warsztat ktory ma kompetencje i sprzet (elektronik)
Slavo_01
model samochodu: Kia Sorento III

Post autor: Slavo_01 »

Miałem podobny problem też po uderzeniu zderzakiem. Okazało się że radar od BLISS minimalnie się przemieścił, Konieczna była korekta zamocowania w ASO i kalibracja.
gural

o wielkie dzieki za hinta
oblookam i dam znac

MG
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia Sorento III (2014-2020)”