KIA czy Hyundai – wybór pomiędzy bliźniaczymi modelami

Ogólna dyskusja na tematy związane z marką Kia
Remik70
model samochodu: samochód

KIA czy Hyundai – wybór pomiędzy bliźniaczymi modelami

Post autor: Remik70 »

Temat na niedzielę urlopową, bez spiny i zaczepek. Żartobliwie o przyzwyczajeniach i zaufaniu do marek.

Wyobraźcie sobie dwa identyczne samochody, na przykład mój ulubiony Hyundai Tucson. Nawet kolory obu aut są takie same! Cena też identyczna, bardzo atrakcyjna ;)

Pierwszy samochód ma na masce emblemat KIA, a drugi Hyundai.

Ja zawsze wybiorę Hyundai, jeśli ten model jest dostępny pod obiema markami. A Wy? Którą markę byście wybrali?
pcu123
model samochodu: XCeed 1.6 204 KM 2020

Re: KIA czy Hyundai – wybór pomiędzy bliźniaczymi modelami

Post autor: pcu123 »

Jeśli są naprawdę identyczne (a w praktyce Kia i Hyundai jednak się różnią szczegółami), to wybrałbym Hyundaia, ale tylko dlatego, że mniej ich na drogach…
Remik70

pcu123 pisze: 06 sie 2024, 12:54 Jeśli są naprawdę identyczne (a w praktyce Kia i Hyundai jednak się różnią szczegółami), to wybrałbym Hyundaia, ale tylko dlatego, że mniej ich na drogach…
Hyundai na naszym rynku od dziesięcioleci, coś ze 40 lat :) Wolał bym aby moja Xceed była Hyundaiem :)
Sid
model samochodu: Ceed

Post autor: Sid »

Po dzisiejszej wizycie w serwisie chyba bym wolał Hyundaia?
:D Ceed 1.4 t-gdi. :D
Awatar użytkownika
dzyszla
model samochodu: Ceed III (prod. 2023) 1.5 T-GDI (160KM) M + SMT / 7DCT
Wcześniej:
Ceed III (prod. 2019) 1.4 T-GDI (140KM) M / MT
Kontakt:

Post autor: dzyszla »

A ja z Hyundaia przesiadłem się na Kię i jest taniej i lepiej w moim odczuciu (z i30 miałem sporo różnych dolegliwości, teraz drugi Ceed i nic się nie dzieje). Jak dla mnie Kia staje się bardziej wartościowy od Hyundaia aktualnie.
Dżyszla
Remik70

dzyszla pisze: 07 sie 2024, 18:02 A ja z Hyundaia przesiadłem się na Kię i jest taniej i lepiej w moim odczuciu (z i30 miałem sporo różnych dolegliwości, teraz drugi Ceed i nic się nie dzieje). Jak dla mnie Kia staje się bardziej wartościowy od Hyundaia aktualnie.
Taniej w serwisowaniu KIA ? Czy w zużyciu paliwa ?
Awatar użytkownika
dzyszla
Wcześniej:
Kontakt:

Remik70 pisze: 09 sie 2024, 21:35 Taniej w serwisowaniu KIA ? Czy w zużyciu paliwa ?
Zużycie myślę, że bardzo zbliżone, bo to te same jednostki. Kia jednak pod względem wyposażenia wychodziła taniej (za mniejszą kwotę było więcej niż w Hyundaiu). Serwisowanie takie podstawowe podobnie. Natomiast jak coś poważnego to i tak nie ma sensu ASO. A w Hyundaiu miałem po prostu więcej problemów - fakt, że część na gwarancji. Ale z Kia nawet nie było niczego, z czym musiałem gnać do serwisu.
Dżyszla
Remik70

dzyszla pisze: 10 sie 2024, 18:27 . Ale z Kia nawet nie było niczego, z czym musiałem gnać do serwisu.
No zobacz Pan, a dla mnie Hyundai zawsze kojarzył się z jakością sklepów PEWEX i tam sprzedawanych samochodów :) taki model PONY przecież to niezniszczalne auto było.
KIA to samochody importowane z Ameryki, które próbują naśladować styl Mazdy.
Awatar użytkownika
dzyszla
Wcześniej:
Kontakt:

Remik70 pisze: 11 sie 2024, 14:33 No zobacz Pan, a dla mnie Hyundai zawsze kojarzył się z jakością sklepów PEWEX i tam sprzedawanych samochodów :) taki model PONY przecież to niezniszczalne auto było.
KIA to samochody importowane z Ameryki, które próbują naśladować styl Mazdy.
I to było prawdziwe dawniej. Potem role się odwróciły.
Dżyszla
nadamus
model samochodu: kia picanto III

Post autor: nadamus »

Niestety, mimo że Kia i Hyundai należą do jednego koncernu, bardzo różnie traktują swoich klientów 😄 Mam porównanie, ponieważ jestem posiadaczem zarówno Kia Picanto, jak i Hyundaia ix20. Oba kupione jako nowe. Niestety, różnicę w podejściu do klienta wyraźnie widać.

Sam zakup Hyundaia przebiegł świetnie – wszystko było na bardzo wysokim poziomie. Ale serwis? To już wręcz skandal. W serwisie wszystko musi odbywać się na ich zasadach, bez odstępstw, a klient jest podporządkowany. Przykład? Zakup oleju na przegląd. Olej musi być kupiony w serwisie. Jeśli przywieziesz swój, robią awanturę i straszą utratą gwarancji, nawet jeśli spełnia on wszystkie wymagania producenta. Dla ciekawości dodam, że sprzedawany przez ASO olej nie spełnia tych wymogów – leją olej klasy C3, a powinien być klasy A5. Chciałem profilaktycznie wymienić olej w skrzyni biegów po 5 tys. km – odmówili. Centrala na wszystko przymyka oko, bo przecież sprzedaż jest. Wciąż mają podejście, że to klient jest dla serwisu, a nie serwis dla klienta.

W Kia jest odwrotnie. Zakup auta przebiegł niby ok, choć czułem pewien niedosyt. Miałem umowę na odbiór samochodu w połowie sierpnia, ale otrzymałem go dopiero w październiku, bez żadnych informacji. Kiedy zadzwoniłem do salonu pod koniec sierpnia, odpowiedzieli mi tylko, że jak samochód będzie gotowy, to mnie poinformują, i tyle. Jednak serwis w Kia to inna bajka. Nie robią problemów – chcesz przywieźć swój olej? Proszę bardzo, byle spełniał wymagania. Chcesz wymienić olej profilaktycznie? Żaden problem.

Po własnych doświadczeniach wiem, że nie kupię już żadnego Hyundaia. Nie chcą lojalnego klienta? To go nie będą mieli. Jak mówi stare przysłowie: pierwszy samochód danej marki sprzedaje klientowi salon, każdy następny – serwis. Wolę już kupić chińczyka (mimo że to wielka niewiadoma) lub nawet Dacię niż Hyundaia 😄
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”