Kia Sportage 5: model 2025 zakup

Remik70
model samochodu: Xceed 1,5 + KUGA 1,5

Re: Kia Sportage 5: model 2025 zakup

Post autor: Remik70 »

inquis pisze: 27 lip 2024, 17:38
Remik70 pisze: 27 lip 2024, 10:44 Bardzo, bardzo popularny trik i nie ma się co bać. Diler rejestruje bezprzebiegowe auto na swój biznes, robi tym wyniki sprzedażowe które są ważne dla czapy dilerskiej i dystrybutora na kraj. Generuje sobie tym samym koszty w działalności gospodarczej, wiec płaci mniejsze podatki. Klient kupuje takie auto ciut taniej. Ważne co polecam pilnować przy zakupie takiego samochodu aby na fakturze zakupowej była cena rzeczywistego zakupu, a nie jeszcze o 20 tys zł mniej niż płacimy, bo w razie W to mamy zwrot z polisy z tego co było na fakturze.
Samochodów prawdziwie DEMO z przebiegami kilku, kilkunastu tys zł warto unikać jak diabeł święconej wody. Dlaczego ? Trzeba sobie przypomnieć jak się samemu traktowało takie auto na jeździe testowej :D .... to są najbardziej dojeb... samochody.
Pomnożyć siebie x 300 osób takich kierowców i jeszcze mamy szanse na auto Demo które w weekendy oblatywali pracownicy na wczasy. Zdarza się, że takie samochody przez pół roku robią 15-20 tys km, a sprzedawane są z przebiegiem 3-5 tys i nie pisze tego po próżnicy, ale dwie takie oferty u dilerów szacownej japońskiej marki przyłapałem. Niestety policja w kontroli drogowej umieszcza teraz w CEPIK przebieg auta przy każdej kontroli drogowej :D
Zgoda, tylko jedną uwagę bym dorzucił, mianowicie istotne dla stanu tzw. demówki jest to czy jazdy testowe odbywają się z doradcą czy bez. Akurat w Citroenie zawsze towarzyszył mi doradca, więc pewne zapędy, by pocisnąć na zimnym ma maxa musiałem odłożyć na bok:) Ale inne marki dają auto na godzinę - dwie i robisz co chcesz...
2 razy jeździłem C4 raz z panem, drugi raz ze swoją kobietą bez pracownika salonu. Z pracownikiem salonu też mu dałem po garach tylko uprzedzałem pana, źe teraz chce sprawdzić hamulce, a teraz elastyczność silnika, a teraz max przyspieszenia.
Auta DEMO są na etacie w salonach i nie służyło jedynie do testów klienckich, o tym też warto wiedzieć.
.
W nadchodzącym tygodniu mam 24 godziny z Renault ASTRAl i 300 km do przejechania. W sierpniu Mitsubishi Eclipse idzie u mnie na próbę, moja dawna miłość motoryzacyjna. We wrześniu Nissan Kaszkaj hybryda oraz ten chiński MG4, oblukałem je we Włoszech, ależ tego tu dużo jeździ.
Na październik planuję wziąć auto z naszej rodziny na testową wziąć czyli SPORTAGE, a na koniec Volvo XC 40 i starczy na ten rok :) potem zakup :)
Aaaaaa jeszcze Ford Focus Activ 1,5 do przetestowania na deser z silnikiem 3 cylindrowym
MARCO46
model samochodu: KIA SPORTAGE V, L, MHEV, 150 KM, 2023, Blue Flame

Post autor: MARCO46 »

Moje obecne KSV było zarejestrowane na dealera.
Z racji komplikacji z poprzednim dogadaliśmy się i wziąłem nowe. Było na nich zarejestrowane. Miało 5 km gdy do niego wsiadłem. Zrobiłem x kilometrów na jeździe próbnej i potem odebrałem z salonu. Po 4 m-cach gdy tylko KIA Polska pozwoliła sprzedali mi "swoje demo" , które użytkowałem od nowości tylko ja. Zapłaciłem ustaloną kwotę i dostałem papier że nowe było warte tyle ile w cenniku ; choć fizycznie zapłaciłem mniej. Tak więc jestem drugim użytkownikiem - formalnie.

Skoro ktoś coś pisze na forum to nie zmyśla. Jaki miałby w tym cel? Ktoś ma takie doświadczenia / przemyślenia / pytania , a ktoś inne.
Moje obecnie jest takie czy nie sprzedać KSV? Oficjalna cena mojego auta przed rokiem na okrągło 151 000 zł. Minął rok w maju. Ja auto ubezpieczałem we wrześniu - obecnie 14 tyś. km przebiegu. Dostałem propozycję ubezpieczenia i wartość auta wynosi...... 129 000 zł. I w podobnej cenie znalazłem 1 na otomoto - krajowe, salonowe nawet chyba u jakiegoś dealera. ..... inne są w cenie raczej 135-140 tyś zł.
draxterix
model samochodu: Sportage V BL 180km MHEV

Post autor: draxterix »

MARCO46 pisze: 29 lip 2024, 06:49 Skoro ktoś coś pisze na forum to nie zmyśla. Jaki miałby w tym cel? Ktoś ma takie doświadczenia / przemyślenia / pytania , a ktoś inne.
Moje obecnie jest takie czy nie sprzedać KSV? Oficjalna cena mojego auta przed rokiem na okrągło 151 000 zł. Minął rok w maju. Ja auto ubezpieczałem we wrześniu - obecnie 14 tyś. km przebiegu. Dostałem propozycję ubezpieczenia i wartość auta wynosi...... 129 000 zł. I w podobnej cenie znalazłem 1 na otomoto - krajowe, salonowe nawet chyba u jakiegoś dealera. ..... inne są w cenie raczej 135-140 tyś zł.
Oj można zmyślać kolego. Poza tym celów może być kilka - ja dość szybko znalazłem pierwszy lepszy. Co powiesz na chęć sprzedaży samochodu szybciej i w lepszej cenie? Auta z pierwszym właściciel lepiej schodzą bo zawsze ilość właścicieli rzutuje na sprzedaż. Do tego auto "demo" zniechęca (przynajmniej mnie). Ja nie mówię że to co napisałeś nie jest prawdą ale dla mnie to raczej mało prawdopodobny scenariusz. Ja taki samochód bym sobie podarował bo raczej nie sadze by kupione przez Ciebie auto demo miało przebieg 5km. Jednak najbardziej miarodajną wyrocznią jest książka sktórej sprzedawca wpisuje aktualny przebieg przy sprzedaży.

Poza tym - cena samochodu jest zależna od wersji wyposażenia, od rocznika, wersji silnika i i jeszcze kilku innych czynników. Ciężko jest mówić o wartości samochodu nie znając tych cech. Cena napisana przez Ciebie może być zarówno super jak i kiepska w porównaniu do innych aut tej marki. Ja przez pewien czas też się zastawiałem nad sprzedażą. Niestety alternatyw za rozsądne pieniądze niestety brak a auto pomimo pewnych minusów ze nie jest złe. Trzeba się go nauczyć i tyle. To trochę jak z żona. Czasem wqrwia, czasem mam jej dość, ma swoje humory ale sumarycznie to dobra kobieta jest :).
Ostatnio zmieniony 29 lip 2024, 09:43 przez draxterix, łącznie zmieniany 1 raz.
sportageKRK
model samochodu: Sportage V BL AE+DWP HEV 2WD 2024r Lunar Silver

Post autor: sportageKRK »

Trzeba się go nauczyć i tyle. To trochę jak z żona. Czasem wqrwia, czasem mam jej dość, ma swoje humory ale sumarycznie to dobra kobieta jest :).

rozjebałeś bank!! :D :lol:
MARCO46
model samochodu: KIA SPORTAGE V, L, MHEV, 150 KM, 2023, Blue Flame

Post autor: MARCO46 »

Oj można zmyślać kolego. Poza tym celów może być kilka - ja dość szybko znalazłem pierwszy lepszy. Co powiesz na chęć sprzedaży samochodu szybciej i w lepszej cenie? Auta z pierwszym właściciel lepiej schodzą bo zawsze ilość właścicieli rzutuje na sprzedaż. Do tego auto "demo" zniechęca (przynajmniej mnie). Ja nie mówię że to co napisałeś nie jest prawdą ale dla mnie to raczej mało prawdopodobny scenariusz. Ja taki samochód bym sobie podarował bo raczej nie sadze by kupione przez Ciebie auto demo miało przebieg 5km. Jednak najbardziej miarodajną wyrocznią jest książka sktórej sprzedawca wpisuje aktualny przebieg przy sprzedaży.

Słowo demo było zapisane w " ". To było auto nowe tyle co zarejestrowane na dealera, z przebiegiem 5 km. Zrobiłem kilka km jazdy próbnej i je wziąłem. Już na forum opisywałem problemy z KSV z 22 roku. W ramach dogadania się dealer odkupił ode mnie auto dopłaciłem jakąś tam kwotę i wziąłem KSV w wersji jaka jest opisane przy moim nicku. Formalności dopełniły się w po 4 miesiącach. Tak więc wiem co piszę.
Pewnie, że klient patrzy w papiery; który to właściciel, itd. Dlatego mam oświadczenie dealera, że w wyniku umowy pomiędzy stronami........; zaznaczone jest , że auto od nowości użytkowałem tylko ja i było warte..... choć zapłaciłem im fizycznie mniej - bo zgodnie z ustaleniem.
Klienci patrzą na różne rzeczy - dbam o auta; nie mam zasadniczo zarysowań, obcierek, uderzeń od drzwi, silnik czysty, przebieg mały tj. ostatnie auto niemal równo po 4 latach sprzedawałem z przebiegiem 44803 km - stan niemal idealny. Wszystko robione w serwisie i tam też odsyłam klientów - nikt nigdy nie miał zastrzeżeń , a ja nigdy nie miałem problemu ze sprzedaniem auta.

Co do wartości. Jak wspomniałem widać czym się poruszam. Zdziwiłem się , że auto w rok straciło 22 tyś. zł. ....ale byłem w weekend w salonie forda. Nowa Kuga w promocji zaczyna się chyba od 145 000 zł; 150 KM wersja Titanium?
Kuga rok produkcji 2024 - ale przed liftem (czyli modelowo 23 rok) z rabatem 126 600 wersja Titanium; więc może KSV faktycznie jest w ubezpieczeniu warte ca 129 000 zł?
inquis
model samochodu: KIA SORENTO MY22 PHEV XL+PNS, SNOW PEARL WHITE

Post autor: inquis »

Epilog z Aircrossem plugin, RM23, przebieg 4 km, w promocji 80 tys. jest taki, że pojechaliśmy z żoną obejrzeć auto zanim wpłacimy zaliczkę. Pan sprzedawca auto przyprowadził - rzut oka i ucha - ciągle pracuje silnik spalinowy (dziwne), chcę przełączyć w tryb hybrydowy - nie da się, w tryb elektryczny - nie da się (jeszcze dziwniejsze), wyświetlone jakieś kontrolki, które nie gasną (hmmm), ale pan sprzedawca uspokaja, że ttm i że "musi się ułożyć". Proszę, żeby zgasił i uruchomił auto ponownie. Po uruchomieniu informacja - "uszkodzony napęd elektryczny. napraw" (!!!). Sprzedawca nie zmieszany - ale przecież naprawimy i wydamy Państwu sprawny samochód (xD:) To by było na tyle z "mega promocją". Wniosek taki, że hybrydy, zwłaszcza PHEVy, nie powinny stać nieużywane nawet kilka miesięcy, a już broń Boże na zewnątrz, bo problem murowany...

P.S. A tu fajny test Tuskona po lifcie. Okazuje się, że te silniki 160KM nie są takie złe:
https://www.youtube.com/watch?v=xKNo9Gqp-wc
Remik70
model samochodu: Xceed 1,5 + KUGA 1,5

Post autor: Remik70 »

inquis pisze: 01 sie 2024, 16:18
P.S. A tu fajny test Tuskona po lifcie. Okazuje się, że te silniki 160KM nie są takie złe:
Straszny kanał, prawdziwy kanał. Facet potrafi przepierdzieć 3/4 swojego czasu antenowego zupełnie o niczym, albo o swoich schizach i wymysłach.
Byle kto może zostać producentem opinii :( .... i nic merytorycznego.
inquis pisze: 01 sie 2024, 16:18 Epilog z Aircrossem plugin, RM23, przebieg 4 km, w promocji 80 tys. jest taki, że pojechaliśmy z żoną obejrzeć auto zanim wpłacimy zaliczkę. Pan sprzedawca auto przyprowadził ......
Samochodu bym nie przekreślał. Za 175 tys zł genialna fura. My Polacy to najbardziej zapracowany naród w Europie :( Liczbowo to około 80% z nas pracuje poza wyuczonym zawodem, albo ledwo koło zawodu.
Z salonu odebrałem piękną wypucowaną KIA z rozładowanym akumulatorem przelanym na grubo ponad MAX olejem silnikowym i powietrzem w kołach o ciśnieniu czyniącym komfort jazdy jak wozem drabiniastym po bruku. Wszędzie potrafimy coś zepsuć. Mamy talent i za bardzo się spieszymy.
inquis
model samochodu: KIA SORENTO MY22 PHEV XL+PNS, SNOW PEARL WHITE

Post autor: inquis »

Remik70 pisze: 01 sie 2024, 20:34
inquis pisze: 01 sie 2024, 16:18
Straszny kanał, prawdziwy kanał. Facet potrafi przepierdzieć 3/4 swojego czasu antenowego zupełnie o niczym, albo o swoich schizach i wymysłach.
Byle kto może zostać producentem opinii :( .... i nic merytorycznego.
Bez przesady, że Bąku taki tragiczny jest. Owszem, gada może trochę za dużo, ale konkrety też są. 0-100 zrobił, zużycie paliwa podał - czego więcej chcieć...
Lunar GT
model samochodu: Kia Sportage V GT 4WD HEV MY22 + wszystko (tylko dziury w dachu nie chciałem)

Post autor: Lunar GT »

Remik70 pisze: 01 sie 2024, 20:34 Byle kto może zostać producentem opinii .... i nic merytorycznego.
Codziennie mamy tego przykłady na forum.
Orin
model samochodu: Kia Niro HEV

Post autor: Orin »

Zbliża się lifting Spartage, jeżdżą już zamaskowane auta. Wejście do sprzedaży prawdopodobnie jesień 2024.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia Sportage V (2021 - obecnie)”