Zużycie paliwa Kia Niro.
Re: Zużycie paliwa Kia Niro.
od końca kwietnia 2024
- Załączniki
-
- 2024-07-31_150409.jpg (89.79 KiB) Przejrzano 2215 razy
- colins
- model samochodu: KIA Niro II HEV Business Line 2023 Mineral Blue
Macie nogi lekkie jak panienki.
Ale i u mnie nie jest źle, bo bez zbytniego oszczędzania ostatni tysiąc km wykręciłem ze średnim zużyciem na poziomie 4,2 l/100 km.

Ale i u mnie nie jest źle, bo bez zbytniego oszczędzania ostatni tysiąc km wykręciłem ze średnim zużyciem na poziomie 4,2 l/100 km.
Z hybrydą nie da się wykręcić dobrego wyniku bardzo "lekką nogą", co skutkuje niskimi obrotami, jak w benzynie na przykład. Auto musi być na obrotach i prędkości, żeby czerpać energię do jazdy na baterii. To przestaje być prawdą, jeśli przekroczysz optymalne limity prędkości.
- colins
Dodam zatem, że hybrydą (i nie tylko hybrydą) da się wykręcić niskie wyniki spalania przede wszystkim przewidywaniem sytuacji na drodze czyli płynna jazda, bez gwałtownych przyspieszeń i hamowań (w przypadku hybrydy dodatkowo korzystanie z hamowania rekuperacyjnego). 

Ja chyba zbyt ulany jestem XD może jestem za ciężki albo ciągle z rodziną jeżdzę ale u mnie 4.5l średnie. A zauważę, że KIA specjalnie odchudzała SG2 i stosowała tencel czy to jak to się nazywa, by była o chyba 10 kg lżejsza. Nie przewidzieli, że ja ten ich trud zaprzepaszczę wpieprzaniem 

- colins
No i to jest w końcu pozytywny wpis szanowny @Sinario, a nie walka o każdą kroplę paliwa.
Również sobie ani samochodowi nie żałuję i lepiej czuję się, gdy własny bęben napełniony, a silnik porządnie przedmuchany gdzieś na trasie i przepłukany nadmierną ilością bezołowiówki.

Również sobie ani samochodowi nie żałuję i lepiej czuję się, gdy własny bęben napełniony, a silnik porządnie przedmuchany gdzieś na trasie i przepłukany nadmierną ilością bezołowiówki.

To naprawdę oszczędnie jeździcie. U mnie przy stanie prawie 21tys wychodzi 5,9. Ostatni 1000 nad morze i z powrotem średnia ponad 6l. Niestety na autostradzie na tempomacie 140 nie da rady zrobić dobrego wyniku.
- colins
Nie wiem czy zauważyłeś, ale piszemy tutaj o zużyciu paliwa w hybrydowej Niro, a Ty przecież masz w podpisie Ceeda GT.
Te auto ma w nazwie nitro i jedzie jak na nitro na niemieckich autostradach leci jak szalony. Nie tylko szybko jedzie bo paliwo też szybko znika