Kia Sorento III 2015 Problem ze skrzynią automatyczną
-
- model samochodu: Kia Sorento
Kia Sorento III 2015 Problem ze skrzynią automatyczną
Witam
Mój pierwszy post na tej grupie proszę trochę o wyrozumiałość:)
Posiadam samochód Kia Sorento III 2.0 2015 r z automatyczną skrzynią biegów.
Parę dni temu przed wyjazdem napotkałem duży problem z skrzynia biegów.
Odpaliłem jak zawsze samochód następnie pojechałem jakieś 5 km wracam po 30 minutach i nie mogę przerzucić skrzyni z pozycji P na jakikolwiek inny skrzynia całkowicie zablokowana . Jeśli podniosę zaslebke i wcisne guzik awaryjny skrzynia się odblokowuje i wszystko wporzadku na trybie D R N działa bez zarzutu wrzucam P i znowu blokada nieważne czy to odpalony silnik czy wyłączony . Znów wciskam guzik i wszystko wporzadku co może być powodem ? Czy macie jakies pomysły może mieliście podobny problem będę z góry dziękuję
Mój pierwszy post na tej grupie proszę trochę o wyrozumiałość:)
Posiadam samochód Kia Sorento III 2.0 2015 r z automatyczną skrzynią biegów.
Parę dni temu przed wyjazdem napotkałem duży problem z skrzynia biegów.
Odpaliłem jak zawsze samochód następnie pojechałem jakieś 5 km wracam po 30 minutach i nie mogę przerzucić skrzyni z pozycji P na jakikolwiek inny skrzynia całkowicie zablokowana . Jeśli podniosę zaslebke i wcisne guzik awaryjny skrzynia się odblokowuje i wszystko wporzadku na trybie D R N działa bez zarzutu wrzucam P i znowu blokada nieważne czy to odpalony silnik czy wyłączony . Znów wciskam guzik i wszystko wporzadku co może być powodem ? Czy macie jakies pomysły może mieliście podobny problem będę z góry dziękuję
-
- model samochodu: Kia Sorento UM 2.0CRDI 4x4 Biznes Line
Re: Kia Sorento III 2015 Problem ze skrzynią automatyczną
Obstawiam czujnik świateł stop. Jeżeli nie działa to nie zwalnia blokady z P ( lub sama blokada padła elektrycznie).
- gisio
- model samochodu: Cadenza 3,5 V6 A/T 286 KM
@Rafaellos123 - podeślij mi na pw numer VIN. Sprawdzę czy auto nie jest objęte jedną z akcji serwisowych.
Cadenza 3,5 V6 A/T 286 KM
-
- model samochodu: Kia sorento 2.0D 2015
Witam chciałbym podbić temat bo mam identyczna przygodę. Wyjechałam z pod domu było ok. Wysiadłam i wróciłem po 30 min i nie mogę przełączyć skrzyni. Światła stopu działają.
-
- model samochodu: Sorento
Witam, mam ten sam problem w Kia Sorento III um 2015 2.0 diesel. Na początku przełączenie z P działało w kratkę. Teraz przestało działać całkowicie i jeżdżę ze śrubokrętem żeby awaryjnie zwalniać z pozycji P na D.
Czy udało się komuś rozwiązać problem? Czytałem na forach angielskich że często przyczyną jest moduł bcm czyli chyba komfortu.
Czy udało się komuś rozwiązać problem? Czytałem na forach angielskich że często przyczyną jest moduł bcm czyli chyba komfortu.
Witam.
Chciałem podbić temat, udało się może rozwiązać problem, bo niestety i moje Sorento 2.0 cdi 2015 r też dopadła ta przypadłość ?
Chciałem podbić temat, udało się może rozwiązać problem, bo niestety i moje Sorento 2.0 cdi 2015 r też dopadła ta przypadłość ?
Również pobijam temat. Od kilku dni mam to samo
Witam Wszystkich.
Pierwszy raz skrzynia zablokowała mi się po dłużej jeździe autostradą podczas postoju na stacji benzynowej. Bylo to w zeszle wakacje. Drugi raz jesienią, po kilku miesiącach. A od wczoraj bez użycia śrubokrętu i odblokowaniu skrzyni ręcznie ani rusz. Chyba mnie także czeka wizyta u mechanika.
Pierwszy raz skrzynia zablokowała mi się po dłużej jeździe autostradą podczas postoju na stacji benzynowej. Bylo to w zeszle wakacje. Drugi raz jesienią, po kilku miesiącach. A od wczoraj bez użycia śrubokrętu i odblokowaniu skrzyni ręcznie ani rusz. Chyba mnie także czeka wizyta u mechanika.
-
- model samochodu: Sportage V - Anniversary Edition - 1.6 mHEV
Czy w tym przypadku pojawił się u Was komunikat o błędzie? Czy ktoś z Was sprawdzał kody błędów?
U mnie nie ma komunikatów o błędach.
Przez pewien czas po ręcznym odblokowaniu (śrubokrętem) skrzyni i wrzuceniu po jeździe "P" i do momentu puszczenia pedału hamulca mogłem znowu wrzucić dowolny bieg (czyli jest komunikacja). Teraz już nawet z wciśniętym hamulcem się blokuje.
Na zagranicznych forach znalazłem informacje że najczęściej to padnięty moduł BCM.
Ktoś z Was zgłębił temat, lub zna rozwiązanie?
Przez pewien czas po ręcznym odblokowaniu (śrubokrętem) skrzyni i wrzuceniu po jeździe "P" i do momentu puszczenia pedału hamulca mogłem znowu wrzucić dowolny bieg (czyli jest komunikacja). Teraz już nawet z wciśniętym hamulcem się blokuje.
Na zagranicznych forach znalazłem informacje że najczęściej to padnięty moduł BCM.
Ktoś z Was zgłębił temat, lub zna rozwiązanie?