Witam,
Zwracam się z prośbą o przesłanie dokładnych zdjęć komory bagażnika, gdzie znajduje się akumulator od miękkiej hybrydy, wiązek i mocowań. Przede wszystkim zależy mi na numerach części, takich jak akumulator, ponieważ znajduję różne numery.
Kupiłem używaną Kia Sportage z Niemiec, rocznik 2024 z przebiegiem 10,500 km. Na placu firmy transportowej wszystko było w porządku. Jednak po dowiezieniu do domu, po kilku dniach zaczęły wyskakiwać błędy na wyświetlaczu. Potem odkryłem, że ktoś wymontował akumulator i obciął wiązki. Nawet nie wiem, czego mi dokładnie brakuje i co muszę dokupić. Boję się, że stracę gwarancję. Jeszcze trudniej będzie udowodnić winę przewoźnikowi.
Skradziony akumulator 48V - Kia Sportage 2024
Re: Skradziony akumulator 48V - Kia Sportage 2024
Samochód z Niemiec chyba i tak nie ma gwarancji w Polsce.
Zgodnie z prawem EU ma.
Inną kwestią jest naprawa takiego uszkodzenia w odniesieniu do utrzymania gwarancji oraz jakość i trwałość takiej naprawy....
Ja to bym nie kombinował i zgłosił się do KIA. Jak sam stwierdziłeś numery części są różne. Zgodnie ze sztuką należy zastosować podzespoły dedykowane do danego numeru VIN. Dodatkowo skoro wycieli akumulator 48V to mogli coś jeszcze sobie pożyczyć. Skoro idziesz na "wojnę" z dostawcą musisz mieć wycenę szkody a na niej pewnie będą też numery części. Boję się że przy tego rodzaju usterki mogą zakwalifikować jako "szkodą całkowitą" bo wiązek się nie naprawia tylko wymienia.
Jeśli mimo wszystko chcesz to ogarnąć sam tutaj masz komplet razem z wtyczką i kawałkiem wiązki Możesz pod lutować się do tego...
https://allegro.pl/oferta/bateria-kompl ... 5344064057
są także śruby do przykręcenia akumulatora w bagażniku

Jak wygląda u ciebie miejsce gdzie był akumulator 48v? Wykręcili przewody zasilania czy też je ucięli bo tutaj może być gorzej...
-
- model samochodu: Kia Sportage V 1.6 MHEV 180KM AWD BL ‘24
Widziałem właśnie tą ofertę. Kable zasilające zostały całe. Ucięta tylko wiązka. Nie wiem tylko czy oprócz akumulatora były tam jeszcze jakieś inne części, plastiki czy tylko ten styropian z przegródkami
No to nie jest najgorzej ….
Nie ma nic więcej. Jak dobrze to zrobisz to nawet serwisowi będzie trudno to dostrzec.