Cześć,
Mam problem ze sprzęgłem w mojej Kia Rio III z 2014 roku, 84 KM. Po szybszej jeździe (100-140 km/h) sprzęgło robi się "miękkie" i wolno wraca. Zdarza się, że nie mogę wrzucić wstecznego, mam problemy z ruszaniem z jedynki, auto lekko się dławi, a światła potrafią przygasać. W jeździe po mieście problem miękkiego sprzęgła raczej nie występuje.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Czy to oznacza, że wszystko jest do wymiany?
Problemy ze sprzęgłem w Kia Rio III 2014
Re: Problemy ze sprzęgłem w Kia Rio III 2014
Cześć,
Mam dokładnie ten sam problem ze swoją Kia. Udało Ci się naprawić ten problem?
U mnie to się dzieje co jakiś czas. Zabrałem samochód do mechanika, który stwierdził, że nic nie cieknie i wszystko wygląda w porządku. Akurat sprzęgło działało dobrze, kiedy go sprawdzał. Odpowietrzył tylko układ i tyle. Działało dobrze przez chwilę, aż wyjechałem na autostradę i przy zjeździe znowu miałem "lepiące się" sprzęgło. Puszczasz, a ono zamiast wywierać nacisk na Twoją podeszwę, ledwo się za stopą ciągnie. Na światłach wtedy ruszam jak początkujący.
Pozdrawiam,
Piotr
Mam dokładnie ten sam problem ze swoją Kia. Udało Ci się naprawić ten problem?
U mnie to się dzieje co jakiś czas. Zabrałem samochód do mechanika, który stwierdził, że nic nie cieknie i wszystko wygląda w porządku. Akurat sprzęgło działało dobrze, kiedy go sprawdzał. Odpowietrzył tylko układ i tyle. Działało dobrze przez chwilę, aż wyjechałem na autostradę i przy zjeździe znowu miałem "lepiące się" sprzęgło. Puszczasz, a ono zamiast wywierać nacisk na Twoją podeszwę, ledwo się za stopą ciągnie. Na światłach wtedy ruszam jak początkujący.
Pozdrawiam,
Piotr
Sprzęgło do wymiany i tyle.
Raczej pompa sprzęgła. Miałem podobnie, wsteczny nie chciał wychodzić, 2 nie chciała wchodzić po 1. To występowało nie zawsze.