Problemy ze sprzęgłem w Kia Rio III 2014

forum użytkowników modelu Rio
Arciaq
model samochodu: Rio III

Problemy ze sprzęgłem w Kia Rio III 2014

Post autor: Arciaq »

Cześć,

Mam problem ze sprzęgłem w mojej Kia Rio III z 2014 roku, 84 KM. Po szybszej jeździe (100-140 km/h) sprzęgło robi się "miękkie" i wolno wraca. Zdarza się, że nie mogę wrzucić wstecznego, mam problemy z ruszaniem z jedynki, auto lekko się dławi, a światła potrafią przygasać. W jeździe po mieście problem miękkiego sprzęgła raczej nie występuje.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Czy to oznacza, że wszystko jest do wymiany?
kajot
model samochodu: Kia Rio III 2017 1.2 CVVT

Re: Problemy ze sprzęgłem w Kia Rio III 2014

Post autor: kajot »

Cześć,

Mam dokładnie ten sam problem ze swoją Kia. Udało Ci się naprawić ten problem?

U mnie to się dzieje co jakiś czas. Zabrałem samochód do mechanika, który stwierdził, że nic nie cieknie i wszystko wygląda w porządku. Akurat sprzęgło działało dobrze, kiedy go sprawdzał. Odpowietrzył tylko układ i tyle. Działało dobrze przez chwilę, aż wyjechałem na autostradę i przy zjeździe znowu miałem "lepiące się" sprzęgło. Puszczasz, a ono zamiast wywierać nacisk na Twoją podeszwę, ledwo się za stopą ciągnie. Na światłach wtedy ruszam jak początkujący.

Pozdrawiam,
Piotr
saron22
model samochodu: Proceed GT, Sportage V BL.

Post autor: saron22 »

Sprzęgło do wymiany i tyle.
Pawel_x
model samochodu: Kia Rio III 1,2

Post autor: Pawel_x »

Raczej pompa sprzęgła. Miałem podobnie, wsteczny nie chciał wychodzić, 2 nie chciała wchodzić po 1. To występowało nie zawsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia Rio”