Zużycie oleju w Xceed 1.5 T-GDi – kiedy warto się martwić?
Re: Zużycie oleju w Xceed 1.5 T-GDi – kiedy warto się martwić?
Producenci w ostatnich latach umieszczają w instrukcjach obsługi różne dupochrony w stylu od 0,5l/1000 do 1,5l/1000km zużycia oleju. Co nie zmienia faktu, że to wartości bez sensu i zużycie powyżej różnicy min-max wskazania poziomu oleju między standardowymi przeglądami wskazuje na - delikatnie rzecz ujmując, nieudany silnik (i to jest takie dopuszczalne maximum-maximorum).
-
- model samochodu: samochód
W niektórych autach na bagnecie od minimum do max jest właśnie litr różnicy
. Miałem takie samochody.
Spalanie oleju w szybkich autostradowych jazdach tak 100-200 ml na 1000 km można uznać za normalną sytuację. baaaa nawet 300 ml uchodzi jak jechane było naprawdę szybko

Spalanie oleju w szybkich autostradowych jazdach tak 100-200 ml na 1000 km można uznać za normalną sytuację. baaaa nawet 300 ml uchodzi jak jechane było naprawdę szybko
-
- model samochodu: Kia Ceed 1.5 T-GDI Business Line 7DCT
1.5 t gdi 7dct tyle że w ceed, auto jest syna , w czerwcu byliśmy na ,, bałkanach'' m.in. na sveti jure - ponad 1700m, syn się nie cacka tryb S niemal cały czas, ubytek oleju od wymiany w lutym około 0,2L na ponad 11 tyś km zrobione od tego czasu, przebieg auta 23 tyś.
-
Pykło mi właśnie równe 1000 km w trasie do Włoch. Olej na bagnecie na znaczniku max, czyli identycznie jak przy wyjeździe z domu po wymianie. … Zadziwia niskie zużycie paliwa mimo jazdy z dozwolonymi 110-130- 140 na terenie Polski komputer pokazuje 5,6 L 100km, trochę jestem w szoku, że tak mało. Dwie osoby 140 kg i z 60 kg bagażu. .....na orlenowskiej Vervie 98 te 1000 km zrobione
-
- model samochodu: Ceed CD SW 1.5 t-gdi 160KM 6mt
To normalny wynik tego sinika w przypadku równej jazdy w trasie. Większe spalanie pojawia się dopiero w okolicy 3 tyś obr.
Jeszcze nie tankowałem bo wczoraj wróciłem z urlopu, ale podejrzewam, że zbiornik się nie rozciągnął i więcej niż 45 litrów ciężko będzie zmieścić, więc obliczenia komputera w trasie jak zwykle w granicach błędu pomiarowego (co innego miasto).
Jeśli chodzi o pobór oleju, to również brak, a zimą to nawet produkuje.
Jeszcze nie tankowałem bo wczoraj wróciłem z urlopu, ale podejrzewam, że zbiornik się nie rozciągnął i więcej niż 45 litrów ciężko będzie zmieścić, więc obliczenia komputera w trasie jak zwykle w granicach błędu pomiarowego (co innego miasto).
-
A co paliwem wali do oleju ? KurdeAppassionato pisze: 15 lip 2024, 15:32 To normalny wynik tego sinika w przypadku równej jazdy w trasie. Większe spalanie pojawia się dopiero w okolicy 3 tyś obr.

.
w zasadzie nie przekraczałem 3000 obr/ min, gdzieś tam okazjonalnie przy wyprzedzaniu ze 3300 bywało chwilowo
-
- model samochodu: Ceed CD SW 1.5 t-gdi 160KM 6mt
Na krótkich dystansach po mieście, w zimę cały czas jest ssanie więc nic dziwnego. Godzinna trasa kilka razy w miesiącu to najwidoczniej za mało, żeby odparowało. Trzeba by było próbkę oleju dać do zbadania, żeby potwierdzić. Tylko trochę szkoda kasy na laboratorium, wolę wymienić olej co ok 7 tyś km. Właściwie takie są zalecenia nawet w instrukcji.
-
[*]
W sumie bardzo sensowne podejście jeśli w ruchu miejskim na krótkich odcinkach sporo km w rocznym przebiegu . Można by się pokusić o wymianę co 7-8 tys km samego oleju bez filtra, a filtr co drugą. Dla wielu z nas zabrzmi to dramatycznie, ale japońscy producenci silników motocyklowych, tych wysilonych, wysokoobrotowych w instrukcjach obsługi informują, że można co druga wymianę filtr zmieniać i ma to sens.Appassionato pisze: 15 lip 2024, 16:44 Tylko trochę szkoda kasy na laboratorium, wolę wymienić olej co ok 7 tyś km. Właściwie takie są zalecenia nawet w instrukcji.
Dzień dobry, posiadam Kia Proceed GT 204 km. I szukam porady ponieważ auto bierze olej w ilości litr na 4tys km. Przebieg 104000. W Aso maja ta swoją normę litr na tysiąc i nie ma jak się z nimi dogadać żeby znaleźli usterkę ale zastanawiam się jak ugryźć temat albo gdzie z tym iść, ponieważ ciągle mnie zbywają. Dzięki
Przeczytaj ten wątek
https://www.oilclub.pl/index.php?thread ... 568/page-3
i/lub załóż tam swój wątek.
https://www.oilclub.pl/index.php?thread ... 568/page-3
i/lub załóż tam swój wątek.