Reset ustawień klimatyzacji
- Thomaster
- model samochodu: Sportage MY25 1.6T-GDI HEV GT-Line
Reset ustawień klimatyzacji
Opisywałem już problem na forum mojasportage, ale tam zdania w odpowiedziach były podzielone. Wrzucam więc też tutaj - może ktoś podpowie coś ciekawego.
KS5 używam trochę ponad miesiąc i zastanawia mnie jedna rzecz, której występowanie w mojej ocenie zaczyna się nasilać. Co jakiś czas mam taki objaw, że uruchamiając auto mam całkowicie wyłączoną klimatyzację. Po jej ręcznym włączeniu wszystkie nastawy są zresetowane do domyślnych (2 strefy, 22 stopnie, ustawienia auto). Przez pierwsze 2-3 tygodnie użytkowania auta zauważyłem to kilka razy, teraz praktycznie codziennie, max co drugi dzień. Nie ma znaczenia na jakich ustawieniach wyłącze auto. Nie ma znaczenia też czas - czasami po całej nocy po uruchomieniu pojazdu ustawienia są takie jak gdy go wyłączałem i klima włącza się wraz z uruchomieniem samochodu, a czasami już po kilku godzinach postoju po uruchomieniu auta jest wyłączona i po włączeniu ustawienia są przywrócone do domyślnych.
Czy ktoś z Was spotkał się z takim zjawiskiem? Wciąż jestem świeżym użytkownikiem KS5 i może robię coś nie tak co powoduje takie zachowanie
KS5 używam trochę ponad miesiąc i zastanawia mnie jedna rzecz, której występowanie w mojej ocenie zaczyna się nasilać. Co jakiś czas mam taki objaw, że uruchamiając auto mam całkowicie wyłączoną klimatyzację. Po jej ręcznym włączeniu wszystkie nastawy są zresetowane do domyślnych (2 strefy, 22 stopnie, ustawienia auto). Przez pierwsze 2-3 tygodnie użytkowania auta zauważyłem to kilka razy, teraz praktycznie codziennie, max co drugi dzień. Nie ma znaczenia na jakich ustawieniach wyłącze auto. Nie ma znaczenia też czas - czasami po całej nocy po uruchomieniu pojazdu ustawienia są takie jak gdy go wyłączałem i klima włącza się wraz z uruchomieniem samochodu, a czasami już po kilku godzinach postoju po uruchomieniu auta jest wyłączona i po włączeniu ustawienia są przywrócone do domyślnych.
Czy ktoś z Was spotkał się z takim zjawiskiem? Wciąż jestem świeżym użytkownikiem KS5 i może robię coś nie tak co powoduje takie zachowanie
Sportage HEV 1.6T-GDI GT-Line MY2025
Ceed 3 1.4T-GDI 7DCT L BL+ 2020
-
- model samochodu: Kia Sorento IV PHEV Prestige Line + dach (2022)
Re: Reset ustawień klimatyzacji
A czy masz funkcjonalność zdalnego parkowania z użyciem przycisków na kluczyku?
U mnie w Sorento każde włączenie takiego zdalnego sterowanie powoduje zmianę ustawień klimatyzacji właśnie na AUTO, 2 strefy, 22 stopnie.
U mnie w Sorento każde włączenie takiego zdalnego sterowanie powoduje zmianę ustawień klimatyzacji właśnie na AUTO, 2 strefy, 22 stopnie.
Kia Sorento IV PHEV Prestige Line + dach, 2022
była: Kia Optima 2.0 DOHC + automat, L + NAV, snow white pearl, 2018
była: Kia Optima 2.0 DOHC + automat, L + NAV, snow white pearl, 2018
-
- model samochodu: Sportage V, 1.6 T-GDI 230 KM 6AT AWD HEV, wersja BL, kolor H8G (Dark Penta Metal), AE+, HAR, LTH, PNS, HAK wertykalny, produkcja lipiec 2022
Niestety też to zauważyłem, ale w konkretnych sytuacjach. Zdarza się tak, jak auto przez kilka lub kilkanaście dni nie jest uruchamiane. Nigdy się nie zdarzyło jak autem jeździłem codziennie. Prawdopodobnie powodem jest odłączanie różnych odbiorników przy niedoładowywanej baterii trakcyjnej. Ale tutaj np. jeżeli chodzi o oświetlenie ambientowe to faktycznie jak wsiądzie się do auta to kolor jest podstawowy (czerwony). Wystarczy włączyć silnik i od razu świeci się na wcześniej zaprogramowany. Dlaczego tak nie jest z klimą? Konia z rzędem temu kto to wyjaśni.
Drugie auto: KIA NIRO HEV 2020, full opcja, brązowa skóra.
- Thomaster
Mam, ale użyłem może ze 2 razy żeby sprawdzić jak działa więc to raczej nie to.
Czy poza ustawieniami klimy, ustawienia zegarów (w sensie domysny ekran) też Ci się przestawia?
- Thomaster
Nic innego się nie resteuje / nie przestawia.
- dzyszla
- model samochodu: Ceed III (prod. 2023) 1.5 T-GDI (160KM) M + SMT / 7DCT
Wcześniej:
Ceed III (prod. 2019) 1.4 T-GDI (140KM) M / MT - Lokalizacja: Gliwice
- Kontakt:
Może głupie, ale... Próbowałeś wyciągnąć bezpieczniki od klimy i MM na jakąś godzinkę i zobaczyć po ponownym podłączeniu? Względnie hard - całe aku odłączyć tak na godzinkę.
Dżyszla
- Thomaster
Nie próbowałem odcinać zasilania sterownika klimatyzacji. Odnośnie wersji hard to różne już rzeczy z elektryką samochodową robiłem ale z odpinaniem aku od hybrydy to się chyba jeszcze wstrzymam
- dzyszla
- model samochodu: Ceed III (prod. 2023) 1.5 T-GDI (160KM) M + SMT / 7DCT
Wcześniej:
Ceed III (prod. 2019) 1.4 T-GDI (140KM) M / MT - Lokalizacja: Gliwice
- Kontakt:
To spróbuj z tymi bezpiecznikami. Tylko serio zostaw na godzinę przynajmniej odpięte.
Dżyszla
-
- model samochodu: KIA SPORTAGE V, L, MHEV, 150 KM, 2023, Blue Flame
Nie chcę zakładać nowego wątku dlatego podczepię się do tego.
Mam wersję L; mhev.
Wyłączam auto słuchając radia i mając je na wyświetlaczu.
Gdy włączam auto mam widok zegarka.
Mam wrażenie , że kiedyś po uruchomieniu auta to radio było.
Coś przestawiłem? Czy po prostu mi się coś pomyliło z widokiem radia na wyświetlaczu?
Mam wersję L; mhev.
Wyłączam auto słuchając radia i mając je na wyświetlaczu.
Gdy włączam auto mam widok zegarka.
Mam wrażenie , że kiedyś po uruchomieniu auta to radio było.
Coś przestawiłem? Czy po prostu mi się coś pomyliło z widokiem radia na wyświetlaczu?