Witam,
Od 3 tygodni mam problem ze swoją vengą. Zimne auto odpala bez problemu. Gdy zrobię trasę (kilka kilometrów) i silnik się nagrzeje nie jestem w stanie ponownie go odpalić przez 2/3 godziny. W aucie wymieniona została już pompa paliwa, czujniki Halla. To niestety nic nie pomogło. Nadal utrzymuje się usterka. Dodatkowo teraz zdarza się że po odpaleniu świecą się cały czas kontrolki na desce ABS oraz kontrola trakcji, mimo "spuszczonego" ręcznego też świeci się ikona ręcznego. Czy ktoś miał może podobne problemy?
Problem z odpaleniem ciepłego silnika
Re: Problem z odpaleniem ciepłego silnika
Co dokładnie się dzieje:
1. Kręci, ale nie odpala?
2. Nie kręci?
3. Pompę paliwa słychać, jak włączasz zapłon?
4. Przygasają kontrolki podczas próby odpalenia?
5. Jak obciążasz mocno elektrycznie auto (np włącz grzanie szyby z opuszczaniem szyb), to obroty zafalują?
1. Kręci, ale nie odpala?
2. Nie kręci?
3. Pompę paliwa słychać, jak włączasz zapłon?
4. Przygasają kontrolki podczas próby odpalenia?
5. Jak obciążasz mocno elektrycznie auto (np włącz grzanie szyby z opuszczaniem szyb), to obroty zafalują?
Można sprawdzić ładowanie, jak kolega radzi. Sprawdzasz woltomierzem napięcie na akumulatorze, przy wyłączonym i uruchomionym aucie.
Powinno być 12V i około 14V.
Powinno być 12V i około 14V.
Samochód kręci normalnie ale silnik nie podejmuje pracy. Pompę paliwa słychać (mechanik wymienił nam na nową dwa tygodnie temu, nie pomogło). Kontrolki normalnie świecą nie przygasają. Akumulator ma około roku. Silnik jak ostygnie i odpali pracuje równomiernie. Obroty są stałe nie ma falowania. Przyśpiesza tak jak zawsze do tej pory i czuć jej 125 koników. Autko odpalamy ostatnio z wyłączonym radiem i klimą. Problem pojawił się nagle 3 tygodnie temu. Wyruszam gdzieś i muszę się liczyć z tym że będzie potrzebowało ochłodzenia zanim znów odpali.
Tu jest potrzebny doświadczony diagnosta z dobrym sprzętem lub wróżka.
Trzeba zrobić diagnostykę (diagnostykę a nie odczyt błędów!!!) i wyciągnąć właściwe wnioski. I tyle. Chyba, że wróżka…
Trzeba zrobić diagnostykę (diagnostykę a nie odczyt błędów!!!) i wyciągnąć właściwe wnioski. I tyle. Chyba, że wróżka…
- colins
- model samochodu: KIA Niro II HEV Business Line 2023 Mineral Blue
Kiedyś w innym samochodzie miałem podobny problem. Na zimno silnik palił od strzała, na ciepło nie chciał lub z bardzo dużym trudem. Winne okazały się wtryskiwacze, a dokładnie jeden, który przeciekał i po zgaszeniu silnika nadal z niego kapało, przez co silnik "zalewał" się paliwem i był problem z odpaleniem. Może to warto też sprawdzić?
Dziś odebrałem auto od elektromechanika. Zdiagnozował że wszystkiemu winne są dwa przekaźniki silnika i pompy paliwa. Oczyścił stare i zamówił oryginalne które dotrą w najbliższych dniach. Od niego odjechałem zatrzymałem auto pod sklepem a po zakupach odpaliło. Mam potestowac do momentu wstawienia nowych przekaźników. Dziękuję wszystkim tym którzy poratowali mnie pomysłami. Dam jeszcze znać czy jest pełen sukces po montażu i testowaniu.