Przegląd - 15tys

Longinus
model samochodu: L Manual

Re: Przegląd - 15tys

Post autor: Longinus »

Pewnie masz rację. Bez labu nie do sprawdzenia. Im mniej forum tym więcej spokojnej jazdy :D
inquis
model samochodu: KIA SORENTO MY22 PHEV 265, XL+PNS, SNOW PEARL WHITE
C5 AIRCROSS MY22 PHEV 225, MAX, ECLIPSE BLUE

Post autor: inquis »

Longinus pisze: 11 lip 2024, 14:34
inquis pisze: 19 cze 2024, 08:55
Remik70 pisze: 18 cze 2024, 23:02
A co tam z tym olejem od sklepu GALON było, bo robię tam zakupy od momentu powstania tego sklepu,setki itrów olei tam kupiłem i nigdy żadnych problemów. Zawsze ori produkty, ale fakt , że bywały leżakowane i niedrogie.
Co tam Ci się stało Kolego z silnikiem czy olejem .
Generalnie to z olejami jest jak z samochodami, coraz gorzej zrobione, coraz bardziej z gównolitów blendowane. Ręka księgowych nie ominęła branży olejowej. Kto myśl, że jest inaczej jest w strasznym błędzie.
Pisałem, że moje auta na olejach z Galona jeździły jakby przymulone, a oleje były ciemne zaraz po wymianie. Była nawet dyskusja na ten temat, jednak mogę mówić tylko o swoich subiektywnych odczuciach nie popartych żadnymi ekspertyzami. W każdym razie przerzuciłem się na oleje z Petrobazy i jestem zadowolony. Natomiast kiedyś zaryzykowałem i poleciłem w ASO wymianę na ich TOTAL z "beczki", i po jakimś czasie okazało się, że mam w (prawie nowym) aucie olej zmieszany z płynem chłodniczym. ASO oczywiście się nie przyznało, że to najpewniej ich pracownik nalał z beczki olej do pojemnika, z którego wcześniej uzupełniał płyn chłodniczy. Dlatego radzę zawsze i każdemu wozić na wymianę własny olej, choćby i z Galona.
Wymieniłem ostatnio olej z firmowego Kia na TOTAL Quartz Ineo Xtra EC6 0W20 kupiony w Galonie i wyczuwalnie - pewnie b. subietywnie - ale na minimach spadła mu tzw. "zrywność" albo tak mi się tylko wydaje, stąd zwróciłem uwagę na ten wpis. Następnym razem kupię Millersa i ocenię wartość odczuć subiektywnych.
Tzw. firmowy olej w KIA to też Total. Przy następnej wymianie kup ten olej, ale w innym sklepie - wtedy będzie można mówić o różnicy subiektywnych odczuć. Mi sprzedawcy z Petrobazy powiedzieli, że oni nie byliby w stanie zrobić takiej ceny jak Galon. Osobiście wolę dać 2 dychy więcej i mieć gwarancję oleju z pewnego źródła.
inquis

Jestem po drugim przeglądzie - Kia GAM Długołęka. Rzadko mi się zdarza, ale muszę ASO pochwalić - wszystko sprawnie, punktualnie i czysto. Oleju wlane tyle ile prosiłem, czyli do połowy skali bagnetu (a nie 5mm powyżej max), opony dopompowane do 2,4 (a nie 2,8). 2,5 godziny z zegarkiem w ręku - jak było mówione. Po przeglądzie precyzyjny raport co i jak z wyszczególnieniem na fakturze. W aucie żadnych śladów mechanika:) Normalnie szok. Koszt 1500 plus własny olej 240.
Remik70
model samochodu: samochód

Post autor: Remik70 »

inquis pisze: 05 sie 2024, 18:53 Jestem po drugim przeglądzie - Kia GAM Długołęka. Rzadko mi się zdarza, ale muszę ASO pochwalić - wszystko sprawnie, punktualnie i czysto. Oleju wlane tyle ile prosiłem, czyli do połowy skali bagnetu (a nie 5mm powyżej max), opony dopompowane do 2,4 (a nie 2,8). 2,5 godziny z zegarkiem w ręku - jak było mówione. Po przeglądzie precyzyjny raport co i jak z wyszczególnieniem na fakturze. W aucie żadnych śladów mechanika:) Normalnie szok. Koszt 1500 plus własny olej 240.
To jednak da się :) Dobre czasy przyszły, ze cieszymy się z normalności. U mnie za 8 miesięcy, a już człowiek drży :D
Bywam często we Wrocławiu to pewnie też się zdecyduje na pierwszy przegląd u nich skoro taką laurkę im wystawiasz. Najważniejsze, że nic nie pobrudzili i nic nie popsuli.
Zapisałem sobie namiary na te ASO. Dzięki
inquis

Remik70 pisze: 05 sie 2024, 23:12
inquis pisze: 05 sie 2024, 18:53 Jestem po drugim przeglądzie - Kia GAM Długołęka. Rzadko mi się zdarza, ale muszę ASO pochwalić - wszystko sprawnie, punktualnie i czysto. Oleju wlane tyle ile prosiłem, czyli do połowy skali bagnetu (a nie 5mm powyżej max), opony dopompowane do 2,4 (a nie 2,8). 2,5 godziny z zegarkiem w ręku - jak było mówione. Po przeglądzie precyzyjny raport co i jak z wyszczególnieniem na fakturze. W aucie żadnych śladów mechanika:) Normalnie szok. Koszt 1500 plus własny olej 240.
To jednak da się :) Dobre czasy przyszły, ze cieszymy się z normalności. U mnie za 8 miesięcy, a już człowiek drży :D
Bywam często we Wrocławiu to pewnie też się zdecyduje na pierwszy przegląd u nich skoro taką laurkę im wystawiasz. Najważniejsze, że nic nie pobrudzili i nic nie popsuli.
Już czuję brzemię odpowiedzialności🙂 Tylko umów się na dzień powszedni, bo rok temu w tym samym ASO, ale w sobotę, obsługa i efekt końcowy pozostawialy wiele do życzenia...
dario37
model samochodu: Kia Sportage mHEV 180 KM BL FWD,7 DCT,EXG,AEB.AE +

Post autor: dario37 »

Miałem osobiście kontakt z ASO GAM Długołęka.Zamawiałem i odbierałem moją Kijankę.Dział sprzedaży ok.Natomiast serwis totalne dziadostwo.Ponadto okłamali mnie w pewnej kwestii...Osobiście nie polecam.
zbigniew312
model samochodu: Sportage _150 KM MHEW_7 DCT

Post autor: zbigniew312 »

dario37 pisze: 06 sie 2024, 06:13 Miałem osobiście kontakt z ASO GAM Długołęka.Zamawiałem i odbierałem moją Kijankę.Dział sprzedaży ok.Natomiast serwis totalne dziadostwo.Ponadto okłamali mnie w pewnej kwestii...Osobiście nie polecam.
Podobnie w Rzeszowie , sprzedaż super , serwis padaczka
Sid
model samochodu: Ceed

Post autor: Sid »

A ja NIE polecę serwisu Kia Kielce. Dziś skończyło się porysowaniem zderzaka, nieudolną próbą zrzucenia winy na mnie i w końcu szybką polerką uszkodzenia. Szkoda, że nie ma już serwisu w Sandomierzu.
:D Ceed 1.4 t-gdi. :D
slider2002
model samochodu: Sportage V

Post autor: slider2002 »

W silnikach z łańcuchem.rozrzadu lub/i turbo najlepiej trzymać olej pod max.
Remik70
model samochodu: samochód

Post autor: Remik70 »

slider2002 pisze: 10 sie 2024, 20:21
W silnikach z łańcuchem.rozrzadu lub/i turbo najlepiej trzymać olej pod max.
Napotkałeś gdzieś w wiarygodnych miejscach sensowne uzasadnienie tego, bo akurat wysoki poziom oliwy źle wróży dla układu dolotowego nowoczesnego silnika, jest szansa, że zasyfi dolot :( .
KIA przelewa olej w nowych autach grubo ponad MAX ale wydaje mi się, że robią tym krzywdę nam klientom choć dla nich dupochron, bo jak silnik bierze olej to do pierwszego przeglądu powinno wystarczyć :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia Sportage V (2021 - obecnie)”