Problem z ładowaniem Xceed PHEV

Porady, problemy, opinie dotyczące napędów hybrydowych w samochodach Kia
werewolf
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2021, 16:00
model samochodu: Xceed PHEV 1.6 GDI

Problem z ładowaniem Xceed PHEV

Post autor: werewolf » 28 lis 2021, 16:17

Witam, jestem od niedawna posiadaczem pojazdu XCEED 1.6 GDI PHEV, i mam następujący problem. Po podłączeniu do gniazdka domowego w celu naładowania pojazdu, po jakimś czasie mniej więcej po nabiciu akumulatorów około 30% (co zajmuje około 1h-1,5h) pojazd przestaje ładować - wyłącza ładowanie objawia się to tym, że na kablu ładującym wyświetla się w kolorze czerwonym wykrzyknik i czerwony pojazd. Czy ktoś zetknął się z takim przypadkiem i co może być tego przyczyną? Pojazd udało mi się naładować do 100 %, ale musiałem go podłączać z trzy razy. Przerwy w podłączeniach 1h-2h? Dodam, ze na desce rozdzielczej wyrzuca, że przerwano ładowanie i muszę sprawdzić kabel do ładowania. Dodam także, że pojazd ładowałem w dwóch lokalizacjach i taki sam komunikat wyrzucało. Ktoś może pomóc to bardzo proszę.

Fred.X
Posty: 237
Rejestracja: 27 cze 2021, 09:38
model samochodu: KIA XCeeD 1.5T + Lancer Sportback

Re: Problem z ładowaniem Xceed PHEV

Post autor: Fred.X » 28 lis 2021, 17:12

Przeciez masz gwarancje , czemu nie pojedziesz do serwisu ?

werewolf
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2021, 16:00
model samochodu: Xceed PHEV 1.6 GDI

Re: Problem z ładowaniem Xceed PHEV

Post autor: werewolf » 28 lis 2021, 17:55

Już do nich dzwoniłem, mają oddzwonić jutro, jak trzeba pojadę i pewnie tak zrobię. Zapytać chciałem, może jest jakiś myk - być może coś w ustawieniach, co trzeba przestawić, żeby ładowało na 100%, nie wiem pytam. Może ktoś miał podobne doświadczenia, jakieś podpowiedzi, zawsze się przydadzą w rozmowach z serwisem. Pierwszy raz mam auto PHEV, pytam, żeby wiedzieć więcej.

Toma
Posty: 33
Rejestracja: 25 lis 2020, 10:09
model samochodu: Kia e Niro

Re: Problem z ładowaniem Xceed PHEV

Post autor: Toma » 29 lis 2021, 21:36

Instrukcja EVSE nie podaje jaki to błąd po mruganiu lampki?

Czy problem występuje na innych gniazdkach gdzie podłączany jest EVSE?
Możliwe, że problem jest z instalacja elektryczną a konkretnie z uziemieniem.
Proszę sprawdzić na innym gniazdku Euro albo w jakimś punkcie ładowania, np. na publicznej. Jeśli tam problem się pojawi to problem z ładowarka pokładowa. Można wtedy poprzez eliminacje dojść co nie działa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hybrydowe”