Stuka mi abs...

forum użytkowników modelu Rio

Stuka mi abs...

Postautor: ASC » 11 mar 2014, 18:22

Witajcie


Jestem po wymianie tarcz i klocków, auto dostało się w moje ręce niedawno i stan hamulców był marny więc dałem na wymianę i klocki i tarcze. Jadąc do mechanika słyszałem stuki abs i sądziłem, że to efekt startych klocków i nieprawidłowych wskazań z czujników klocków.
Ale po wymianie okazuje się , że objawy nie ustały. Wystarczy, że delikatnie nacisną pedał hamulca a odzywa się abs, auto owszem hamuje, ale nie czuję działania abs-u. Sytuacja powtórzy się do 4,5 razy i po tym 5 razie załącza się kontrolka abs, stukanie znika i hamuje się normalnie, ale abs-u też nie czuję.

Pytanie - mechanik powinien coś sprawdzić? a może coś schrzanił? CZy mogę samodzielnie coś zdiagnozować? wyczyścić styki na pompie lub styki czujników abs?
Co poradzicie?

Kia Rio 1.3 2004 r.

Pozdrawiam

ASC
ASC
 
Posty: 1
Rejestracja: 11 mar 2014, 18:16

Re: Stuka mi abs...

Postautor: adax1234 » 02 mar 2015, 13:58

A może to klocki hamulcowe?
adax1234
 

Re: Stuka mi abs...

Postautor: Mario » 26 paź 2015, 15:51

Mogą być to klocki hamulcowe , ale jeżeli je wymieniłeś to na pewno nie one , także mechanik mógł coś spieprzyć . Ja na twoim miejscu jeżeli masz jakiegoś znajomego, który zajmuje się mechaniką to zwrócił bym się do niego , a jak nie masz żadnego to popatrzył bym na stronach internetowych za jakimś dobrym warsztatem i poczytał opinię to może uda ci się znaleźć dobrego fachowca .
Mario
 
Posty: 5
Rejestracja: 11 paź 2015, 10:59


Wróć do Kia Rio

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości