Hak, dziwny komunikat

forum użytkowników modelu Optima

Hak, dziwny komunikat

Postautor: Bandi » 17 wrz 2018, 20:39

Panowie przytrafiło mi się coś takiego, jadać na wczasy miałem zapięty hak i bagażnik rowerowy z instalacja 13 pin, i nie było żadnych problem z tym zestawem, i zrobiłem prawie 1500 km. W ostatnich dniach zapiłem hak znowu i podpoiłem małą przyczepkę z zadaszeniem z instalacją 6 pin, oczywiście zastosowałem przejściówkę do podłączenia prądu dobrej firmy (bez reklamy) i tu po czasie zaczął się problem z wywalaniem komunikatu " Układ BSD Jest Chwilowo Wyłączony" i później świeci się trójkąt z wykrzyknikiem koloru żółtego, komunikat wyświetla się po około 20 minutach jazdy, nie od razu? Zdarzyło mi się to już dwa razy, dwa razy jadąc z tą samą przyczepką, bardzo dziwne? Jak samochód zgaszę i uruchomię z powrotem to komunikatu już niema, nie wiem czy wyskoczył by mi ponownie, bo odpinam przyczepkę, zawsze zirytowany, a w instrukcji pisze o tym komunikacie coś takiego:
Zamieszczony komunikat pojawi się, aby powiadomić kierowcę, że na powierzchni zderzaka tylnego lub w jego wnętrzu znajdują się ciała obce lub że w jego pobliżu znajduje się źródło ciepła. Światło na przełączniku i system zostaną automatycznie wyłączone.
Usunąć ciało obce z tylnego zderzaka. Po usunięciu ciała obcego i około 10 minutach jazdy system zacznie pracować normalnie.
Jeżeli system nie zacznie działać normalnie pomimo usunięcia ciała obcego, należy udać się do autoryzowanego dealera marki Kia w celu kontroli systemu.
Nic nie znalazłem żadnych ciał obcych czy brudu wszystko jest czyste, jedynie co to przychodzi mi do głowy, to że czujniki wykrywają przyczepkę, bo jest tak wysoka jak samochód, ale raczej tak nie powinno się robić no, chyba że muszę wyłączyć ten system jadać z przyczepką? Dodam że z bagażnikiem rowerowym i dwoma dużymi rowerami z tyłu, które były szersze niż sama przyczepka, to komunikat nie wyskoczy ani razu, nie było żadnego problemu.
Czy ktoś z posiadaczy modelu GT-line SW z hakiem miał taką przypadłość? Pytam przed ewentualnym udaniem się do serwisu (do znachorów :shock: ), może ktoś ma lekarstwo na tą przypadłość :)
Kia Optima GT-Line SW FULL
Awatar użytkownika
Bandi
 
Posty: 180
Rejestracja: 23 paź 2016, 09:06
Lokalizacja: Wodzisław Ślaśki

Re: Hak, dziwny komunikat

Postautor: chudy » 18 wrz 2018, 10:14

BSD z tego co kojarzę odpowiada za monitoring martwego pola. Przyczepka pewnie wchodzi w sposób ciągły w spektrum działania czujników i mają cały czas sygnał że ktoś się zbliża, dlatego walą błędem. Nic z tym nie zrobisz, najlepiej na czas ciągnięcia takiej przyczepki wyłączyć system i się nie stresować.
SW GTLine Black & SW GT Black
chudy
 
Posty: 450
Rejestracja: 27 lut 2017, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Hak, dziwny komunikat

Postautor: Bandi » 18 wrz 2018, 10:45

No właśnie jestem po przejażdżce z przyczepką i niestety komunikat wyskakuje nawet jak wyłączę system :( chyba coś sknocili w serwisie przy montażu, do tej chwili nie miałem sposobności sprawdzenia tego haka z przyczepką i jeszcze z instalacją na 6 pin. Jedynie swój bagażnik na rowery a tam mam instalację na 13 pin. Nie wiem czy nie zapiąć bagażnika rowerowego, czy czasem coś się nie dzieje innego, ale do tej pory nie było z tym problemu. No chyba że przejściówka z 13 na 6 pin jest uszkodzona? ale komunikat powinien wyskoczyć od razu a nie po czasie? 20 min.
Kia Optima GT-Line SW FULL
Awatar użytkownika
Bandi
 
Posty: 180
Rejestracja: 23 paź 2016, 09:06
Lokalizacja: Wodzisław Ślaśki

Re: Hak, dziwny komunikat

Postautor: zetek » 24 wrz 2018, 20:33

Kolego Bandi. Jeżeli przyczepka jest trochę szersza niż samochód to może się tak zdarzyć. Pisząc gniazdo 6 PIN masz na myśli złącze 7 pinów bo na 6 nie spotkałem, a już się tego trochę przerobiło. Co do przejściówki to owszem może być winna ( miałem nawet taka co miała zwarcie w sobie). Z drugiej strony sama instalacja przyczepki może tez to powodować.
zetek
 
Posty: 159
Rejestracja: 26 wrz 2017, 19:45

Re: Hak, dziwny komunikat

Postautor: Bandi » 25 wrz 2018, 08:16

Zetek masz racją co do 7 Pin a nie 6. poniosło mnie :) Może masz rację, ale przyczepka nie jest szersza od bagażnika rowerowego, a tym bardziej z rowerami, a na nim żaden błąd nie wyskakuje? Jeszcze zostaje przejściówka, lub instalacja w przyczepce, ale tu znowu brat często nią jeździ i nic mu nie wyskakuje ma wszystko OK. Ale najdziwniejsze jest to że wyłączyłem system na guziku i też zapala się komunikat? 01.10 mam wizytę w serwisie zobaczę czy coś na to poradzą, czy znajdą przyczynę ale jestem pełen obaw bo już po rozmowie telefonicznej serwisant sugerował że tak może się robić :shock: :shock: Pierwsze słyszę żeby takie rzeczy się działy i to z oryginalnym hakiem z oryginalną 13 Pin wiązką z kia, gdzie powinny się wyłączać wszystkie systemy przeszkadzające w czasie jazdy z przyczepką (takie jak czujniki cofania, czy martwe pole) jak się podepnie do elektryki. Przynajmniej tak myślałem że jest w nowoczesnym samochodzie, ale u mnie tak nie jest, bo podpięciu bagażnika rowerowego i wrzuceniu wstecznego biegu, czujnik wyją jak szalone dopiero na guziku wyłączam i jest spokój. Ale żaden komunikat nie wyskakuje jak z przyczepką? Ciekawi mnie u innych kolegów z forum co mają hak czy też muszą dodatkowo wyłączać systemy na guzikach po podłączeniu przyczepki itp..
Kia Optima GT-Line SW FULL
Awatar użytkownika
Bandi
 
Posty: 180
Rejestracja: 23 paź 2016, 09:06
Lokalizacja: Wodzisław Ślaśki

Re: Hak, dziwny komunikat

Postautor: kysior » 25 wrz 2018, 09:58

Ja w mojej XL mam hak, 13 PIN. Z przyczepą nie jeździłem, z rowerami na haku już tak - system monitorowania martwego pola działał normalnie, czujniki cofania niestety nie odłączają się.
kysior
 
Posty: 55
Rejestracja: 15 sty 2018, 21:51

Re: Hak, dziwny komunikat

Postautor: Bandi » 25 wrz 2018, 19:20

Kysior a bagażnik rowerowy masz na 13 czy 7 Pin??
Kia Optima GT-Line SW FULL
Awatar użytkownika
Bandi
 
Posty: 180
Rejestracja: 23 paź 2016, 09:06
Lokalizacja: Wodzisław Ślaśki

Re: Hak, dziwny komunikat

Postautor: kysior » 26 wrz 2018, 14:51

Na 13, bez przejściówki.
kysior
 
Posty: 55
Rejestracja: 15 sty 2018, 21:51

Re: Hak, dziwny komunikat

Postautor: zetek » 27 wrz 2018, 06:10

Fakt czujniki nie wyłączają się ( ale ja mam hak dokładany z resztą najgorszej firmy HAK-POL ). Co do systemu nie posiadam więc nie powiem
zetek
 
Posty: 159
Rejestracja: 26 wrz 2017, 19:45

Re: Hak, dziwny komunikat

Postautor: kysior » 27 wrz 2018, 08:12

Ja też mam chyba hak - pol. Nie wiem dokładnie, wytargowałem gratis przy zakupie. Czemu najgorsza firma?
kysior
 
Posty: 55
Rejestracja: 15 sty 2018, 21:51

Następna

Wróć do Kia Optima

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], chudy, klaudio3, optima12 i 5 gości